RIL admis. Timbrarea cererii pentru încuviintarea executarii silite pentru mai multe titluri executorii

 

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 458 din 24 iulie  2013 a fost publicata Decizia ÎCCJ nr. 12 din 10 iunie 2013 (Decizia 12/2013) privind examinarea recursului în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 14 si art. 20 alin. (1)-(3) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare, si a dispozitiilor art. 11 si 12 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 760/C/1999, cu referire la timbrarea cererilor pentru încuviintarea executarii silite, atunci când prin aceeasi cerere se solicita încuviintarea executarii silite pentru mai multe titluri executorii si atunci când cererea este formulata de mai multi creditori ori împotriva mai multor debitori, în baza unui singur titlu executoriu.

ciocan1. Obiectul recursului în interesul legii

Recursul în interesul legii, în forma initiala vizeaza interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 14 si art. 20 alin. (1)-(3) din Legea nr. 146/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, si a dispozitiilor art. 11 si 12 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 760/C/1999, cu referire la timbrarea cererilor pentru încuviintarea executarii silite, atunci când prin aceeasi cerere se solicita încuviintarea executarii silite pentru mai multe titluri executorii si atunci când cererea este formulata de mai multi creditori ori împotriva mai multor debitori, în baza unui singur titlu executoriu.

Dispozitiile legale si normative vizate sunt urmatoarele:

Art. 14 din Legea nr. 146/1997, cu modificarile si completarile ulterioare:

“Când o actiune are mai multe capete de cerere, cu finalitate diferita, taxa judiciara de timbru se datoreaza pentru fiecare capat de cerere în parte, dupa natura lui, cu exceptia cazurilor în care prin lege se prevede altfel.”

Art. 20 alin. (1)-(3) din Legea nr. 146/1997, cu modificarile si completarile ulterioare:

“(1) Taxele judiciare de timbru se platesc anticipat.

(2) Daca taxa judiciara de timbru nu a fost platita în cuantumul legal, în momentul înregistrarii actiunii sau cererii, ori daca, în cursul procesului, apar elemente care determina o valoare mai mare, instanta va pune în vedere petentului sa achite suma datorata pâna la primul termen de judecata. În cazul când se micsoreaza valoarea pretentiilor formulate în actiune sau în cerere, dupa ce a fost înregistrata, taxa judiciara de timbru se percepe la valoarea initiala, fara a se tine seama de reducerea ulterioara.

(3) Neîndeplinirea obligatiei de plata pâna la termenul stabilit se sanctioneaza cu anularea actiunii sau a cererii.”

Art. 11 din Normele metodologice pentru aplicarea Legiinr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, aprobate prinOrdinul ministrului justitiei nr. 760/C/1999: “Când o actiune are mai multe capete de cerere, cu finalitate diferita, dintre care unele evaluabile si altele neevaluabile în bani, taxa judiciara de timbru se datoreaza distinct pentru fiecare capat de cerere, dupa natura lui, cu exceptia cazurilor în care, prin lege, se prevede altfel.”

Art. 12 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 760/C/1999: “În cazul cererilor sau al actiunilor introduse în comun de mai multe persoane pentru acelasi obiect ori când obiectul este un drept sau o obligatie comuna, taxa judiciara de timbru se datoreaza în solidar.”

2. Optica jurisprudentiala

Prin recursul în interesul legii se arata ca în practica judiciara nu exista un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor legale si normative citate, referitoare la taxele judiciare de timbru, în acele situatii în care printr-o singura cerere cuprinzând mai multe capete de cerere s-a solicitat încuviintarea executarii silite pentru mai multe titluri executorii, precum si în situatiile de pluralitate de creditori sau debitori.

a) Unele instante de judecata, fara motivare, au considerat ca se datoreaza o singura taxa judiciara de timbru, în cuantumul prevazut de art. 3 lit. o) din Legea nr. 146/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, putându-se deduce din continutul hotarârilor pronuntate ca, în aceasta orientare jurisprudentiala, instantele s-au considerat învestite cu un singur capat de cerere având ca obiect încuviintarea executarii silite, indiferent de numarul titlurilor executorii pe temeiul carora s-a solicitat încuviintarea urmaririi, indicate în cerere, precum si de numarul partilor din raportul juridic obligational reflectat de titluri.

b) Dimpotriva, alte instante au considerat ca se impune plata unor taxe judiciare de timbru distincte în situatii complexe, dupa cum urmeaza:

– în situatia în care executorul judecatoresc sau bancar a indicat în cerere mai multe titluri executorii, instantele au apreciat ca sunt sesizate cu cereri diferite, corespunzator numarului de titluri executorii, cumulate într-o unica cerere de încuviintare a executarii silite; în consecinta, s-a stabilit în sarcina creditorului/creditorilor plata unei taxe judiciare de timbru în cuantum de câte 10 lei pentru fiecare titlu executoriu, fara a se face vreo distinctie din perspectiva numarului creditorilor si/sau al debitorilor si nici a raporturilor dintre acestia;
NCPC BIG FOUR
Promovare pe JURIDICE.ro

– au existat instante care au apreciat ca sunt învestite cu cereri diferite chiar în situatia în care s-a solicitat încuviintarea executarii silite în baza unui singur titlu executoriu;

– au fost pronuntate, de asemenea, hotarâri judecatoresti, toate ale aceleiasi instante, din care rezulta ca, în cazul unui creditor care tinde la valorificarea drepturilor recunoscute prin unul si acelasi titlu executoriu, împotriva mai multor debitori, taxa judiciara de timbru este datorata în considerarea fiecarui debitor în parte.

Este de mentionat ca nu s-a identificat nicio hotarâre pronuntata într-o cauza cu pluralitate de creditori si, concomitent, de debitori.

3. Opinia procurorului general al PÎCCJ

Procurorul general a considerat ca instantele de judecata au solutionat în mod neunitar problema timbrajului aferent cererii de încuviintare a executarii silite întemeiate pe mai multe titluri executorii si a sanctiunii aplicabile, considerând ca aceste chestiuni releva interpretarea si aplicarea diferita a dispozitiilor art. 14, respectiv art. 20 alin. (2) si (3) din Legea nr. 146/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a prevederilor art. 12 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 760/C/1999.

În esenta, procurorul general sustine ca, atunci când prin aceeasi cerere se solicita încuviintarea executarii silite a mai multor titluri executorii, taxa judiciara de timbru în cuantumul prevazut de art. 3 lit. o) din acest act normativ se datoreaza pentru fiecare capat de cerere privind încuviintarea executarii silite a unui titlu executoriu, atât în situatia pluralitatii de creditori, cât si în situatia pluralitatii de debitori.

În privinta sanctiunii prevazute de art. 20 alin. (3) din Legea nr. 146/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, procurorul general considera ca neîndeplinirea obligatiei de plata a taxei judiciare de timbru pentru unele dintre capetele de cerere pâna la termenul stabilit de instanta în acest scop atrage anularea capetelor de cerere netimbrate, urmând a fi examinate pe fond capetele de cerere timbrate corespunzator.

4. Optiunea Înaltei Cur?i de Casatie si Justitie

Înalta Curte a considerat ca se impune admiterea recursului, pronuntând urmatoarea solutie:

“ Admite recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie si, în consecinta:

În interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 3 lit. o) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare, cu referire la art. 3731 din Codul de procedura civila, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, ori, dupa caz, la art. 665 din Codul de procedura civila, adoptat prin Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca:

Cererea de încuviintare a executarii silite formulata de catre un creditor împotriva aceluiasi debitor, în baza mai multor titluri executorii, se timbreaza în functie de fiecare titlu executoriu supus verificarii instantei de executare.

Dispozitiile art. 12 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 760/C/1999, se aplica si cererilor de încuviintare a executarii silite formulate în baza unui titlu executoriu, împotriva aceluiasi debitor, de catre mai multi creditori aflati într-un raport de indivizibilitate sau de solidaritate.” Andrei Pap, juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie