Posturi de dascali in pericol, in cazul desfiintarii a sute de clase de-a IX-a

 

Sute de clase ar putea fi desfiintate si zeci de dascali ar putea ramâne fara un loc de munca. Totul din cauza cifrelor „umflate“ de catre directorii de scoli, dar si a abandonului scolar dupa clasa a VIII-a, arata specialistii.

profesor si elev la tablaDin cele peste 184.000 de locuri disponibile în liceele din tara pentru anul scolar 2013-2014, anticipate de directori si aprobate de inspectorate si de Ministerul Educatiei, aproape 38.000 au ramas neocupate si dupa a doua etapa a repartizarii elevilor, care s-a încheiat joi.

Inspectorii din tara estimeaza ca vor fi nevoiti sa desfiinteze sute de clase si, ca atare, vor reduce si normele didactice, fapt care îi va afecta în special pe suplinitori, dar si pe multi titulari care vor ramâne cel mai probabil fara contract din septembrie.

Aproape 100 de clase ar putea fi desfiintate în Capitala

În Bucuresti au ramas cele mai multe locuri libere (2.800), astfel ca între 75 si 115 clase de a IX-a ar putea fi desfiintate din toamna, si pâna la 150 de norme reduse, în special în liceele tehnologice, a anuntat ieri inspectorul general scolar al Capitalei.

„Dupa o prima analiza pe care am facut-o, am constatat ca din toamna ar putea disparea între 75 si 115 clase din învatamântul tehnologic, aceasta implicând reducerea pâna la 150 a normelor pe discipline tehnologice”, a spus Traistaru, citat de Mediafax.

Traistaru a adaugat ca ISMB va face o alta analiza pe 2 august, când va putea sti exact câte clase nu au elevi si ar trebui desfiintate, dar si câti dascali vor fi în plus, pe discipline, primii vizati de restrângeri fiind suplinitorii.

Restrângeri de activitate pentru dascalii din tara

Situatia este similara si în alte judete din tara, unde sute sau mii de locuri la licee au ramas neocupate. De exemplu, în Prahova, unde pâna acum au ramas 1.400 de locuri neocupate, oficialii prognozeaza ca vor ramâne clase neocupate, dar oficialii Inspectoratului Scolar de aici spun ca nu se pune problema concedierii dascalilor.

„Noi când am proiectat cifra de scolarizare pentru clasa a IX-a am calculat 28 de elevi pentru fiecare clasa însa ulterior ministerul a crescut efectivul la 29 de elevi, asa ca au fost vaduvite liceele mai slabe, unde nu se înghesuie elevii. Mai avem înca o etapa din repartizare, dar 400 de locuri ramân sigur neocupate si vom ajunge la restrângeri de activitate pentru o serie de profesori de liceu. Însa titularii fie vor avea completare de norma, în alt liceu, fie vor fi redistribuiti, nu putem vorbi de concedieri“, a explicat Victor Horia Toma, inspector scolar general în Prahova.

Situatia este similara si în Bihor, judet unde au ramas peste 1.300 de locuri neocupate si, ca atare, este posibil ca în jur de 30 de clase sa nu se umple, fata de 20, anii trecuti.

„Aceste locuri libere sunt ca urmare a planului de scolarizare aprobat si propus de consiliile de administratie ale scolilor. Noi le-am explicat directorilor ca sunt putin optimisti si nu vor avea atâtia elevi. Pe aceste locuri libere, vom mai înscrie în jur de 450 de elevi, deci nu vom avea mai mult de 175 de clase anul acesta, fata de 199, anul trecut“, a declarat Daniel Dumitru Negrean, inspectorul scolar general din Bihor. Ministerul sustine ca e normal ce se întâmpla Ministerul Educatiei a precizat însa ca, „nici un moment“ nu s-a pus problema sa fie desfiintate clase din învatamântul liceal.

„Cifra de scolarizare, adoptata anual prin Hotarâre de Guvern, este mai mare decât locurile care urmeaza sa fie ocupate de catre generatiile de scolari. Aceasta diferenta este necesara pentru a putea asigura capacitatea de absorbtie în sistemul de învatamânt preuniversitar românesc si a acelor elevi care nu se afla în evidentele unitatilor de învatamânt, ca de pilda elevii români sau straini aflati, pâna la momentul începerii cursurilor în afara României. Precizam ca cifra de scolarizare se realizeaza pe baza necesarului transmis de catre fiecare inspectorat scolar“, sustin reprezentantii ministerului.

Statistic, toti cei 145.896 de candidati care s-au înscris pentru admiterea la liceu din 2013 au fost repartizati si dupa a doua etapa, însa cifrele de scolarizare înaintate de inspectoratele judetene în primavara indicau peste 184.000 de locuri disponibile în licee, calculate pe baza recensamintelor. Surse din educatie spun ca liceele pluseaza pentru a justifica numarul de profesori angajati. „Fie sunt recenzati aceeasi copii de mai multe licee apropiate, fie chiar sunt create clase artificiale, în care doar 15 din cei 25-28 de elevi vin fizic la scoala”, au explicat sursele citate.

Abandon scolar dupa clasa a VIII-a sau pericolul cifrelor din hârtiile oficiale

Presedintele EDUCER, Stefan Vlaston, blogger adevarul.ro, spune ca cifrele oficiale actuale arata de fapt un alt fenomen: abandonul scolar dupa gimnaziu.

„Dupa datele oficiale ale ministerului, avem în jur de 40.000 de elevi care au terminat clasa a VIII-a, dar nu s-au mai înscris la admiterea la liceu. Daca facem un calcul raportat la numarul de profesori de la clasa, vorbim de 2.000-2.500 de posturi care ar urma sa fie desfiintate din toamna, însa nu stiu ce vor face cu profesorii titulari, care nu pot fi concediati“, atrage atentia Vlaston.

Acesta sustine ca este nevoie de responsabilizarea directorilor de scoli, care ar trebui sa primeasca fondurile, alocate în functie de numarul de elevi, pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, urmând sanctiunile din Codul Penal în cazul falsului în declaratii. Iar în cazul înscrierilor elevilor la liceu, trebuie sa existe o cerere scrisa de mâna si semnata de acestia. Oana Craciun, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie