Medierea ar putea intra in programele institutiilor de invatamant din Republica Moldova

 

Un sir de documente strategice nationale si sectoriale prevad obiectivul privind crearea si consolidarea unui corp de mediatori profesionisti, capabili sa presteze servicii calitative de mediere. Medierea reprezinta o metoda alternativa de solutionare a conflictelor cu implicarea unei persoane terte – mediatorul. Astfel, medierea prezinta o noua arie de activitate, neexplorata si cu potential pentru Republica Moldova.

cursuriÎn acest sens, se impune imperativul asigurarii unei instruiri initiale calitative a candidatilor/mediatori. Prin urmare, institutiile de învatamânt sunt invitate sa examineze rationalitatea si oportunitatea optiunii instruirii initiale a mediatorilor.

Prestarea serviciilor de instruire initiala a mediatorilor poate deveni o sursa suplimentara de venit pentru institutia de învatamânt, dar si un mod de popularizare, promovarea autoritatii si reputatiei.

Pe lânga aplicantii generali, posibil, cursurile de instruire initiala a mediatorilor ar prezenta interes inclusiv pentru studentii facultatilor de drept, sociologie, pedagogie, psihologie, relatii internationale, administratie publica, etc.

În contextual dat, informam ca prin Hotarârea Consiliului de Mediere nr. 3/7 iunie 2013 au fost aprobate Standardele si programul-cadru privind pregatirea initiala a mediatorilor, care prevad cerintele înaintate spre institutiile de învatamânt ce intentioneaza sa instruiasca initial mediatorii. Scopul acestui act consta în asigurarea unei formari adecvate a mediatorilor si abilitarea acestora în vederea prestarii serviciilor de mediere.

Tatiana Ciaglic
Presedintele Consiliului de Mediere din Republica Moldova
juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie