Formularele electronice pentru raportarile contabile din primul semestru, au fost publicate de Fisc

 

Formularele electronice pentru raportarile contabile la 30 iunie 2013, care trebuie transmise la Fisc pana in 16 august, au fost publicate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pe pagina sa de internet.

anaf1Aplicatiile sunt disponibile pe portalul ANAF, la sectiunea de Declaratii electronice sau accesand direct acest link.

Publicarea softurilor pentru raportarile contabile corespunzatoare primului semestru vine la doua zile de la aparitia in Monitorul Oficial a Ordinului MFP nr. 1013/2013, care aproba regulile de depunere pentru aceste raportari.

Astfel, potrivit actului normativ, operatorii economici care inregistreaza o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei vor depune raportarile contabile pana la data de 16 august 2013, prevederea aplicandu-se inclusiv subunitatilor inregistrate in Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in Spatiul Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales.

Raportarile se depun la unitatile teritoriale ale MFP, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa

Prevederile cuprinse de actul normativ stabilesc ca operatorii economici vor intocmi (obligatoriu in lei) si vor depune la unitatile MFP raportari contabile la 30 iunie 2013 care cuprind urmatoarele formulare:

  • Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10)
  • Contul de profit si pierdere (cod 20)
  • Date informative (cod 30)

Potrivit Ordinului MFP, operatorii economici trebuie sa completeze pe prima pagina a formularului „Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii”, fara a folosi prescurtari sau initiale, urmatoarele date de identificare: denumirea entitatii, adresa, telefonul si numarul de inmatriculare la registrul comertului, precum si datele referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate si codul unic de inregistrare. Daca aceste datenu vor fi completate corect, se va considera ca raportarea contabila la 30 iunie 2013 nu a fost depusa, intrucat identificarea entitatii a fost imposibila.

De asemenea, conform documentului citat, formularul „Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii” se intocmeste pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie 2013, puse in acord cu soldurile din balanta conturilor analitice, incheiata dupa inregistrarea tuturor documentelor in care au fost consemnate operatiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.

Operatorii economici care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic completeaza formularul „Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii” cu informatiile corespunzatoare datelor de la 1 ianuarie 2013 si 30 iunie 2013.

In ceea ce priveste formularul „Contul de profit si pierdere”, acesta cuprinde cifra de afaceri neta, veniturile realizate si cheltuielile efectuate, precum si rezultatele financiare obtinute (profit sau pierdere), preluate din conturile de venituri si cheltuieli cuprinse in balanta de verificare la 30 iunie 2013.

Datele care se raporteaza in formularul „Contul de profit si pierdere” sunt cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul perioadei de raportare. Cei care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic  completeaza formularul „Contul de profit si pierdere” cu informatiile corespunzatoare perioadelor 1 ianuarie 2012 – 30 iunie 2012, respectiv 1 ianuarie 2013 – 30 iunie 2013.

Conform prevederilor cuprinse de documentul Finantelor, raportarile contabile vor fi semnate atat de persoanele in drept, cat si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii. Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie