Ce informatii nu vor fi furnizate niciodata contribuabililor, de functionarii Fiscului

 

Intr-unul dintre scandalurile care tine de cateva saptamani primele pagini ale presei centrale, un fost sef al Fiscului este urmarit penal pentru ca infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii. Tocmai de aceea, va prezentam astazi lista informatiilor pe care functionarii Agentiei Nationala de Administrare Fiscala nu au voie, din punct de vedere legal, sa le furnizeze niciodata contribuabililor.

semnul intrebariiFunctionarii publici care lucreaza in cadrul organelor fiscale sunt obligati sa nu divulge informatiile cu care intra in contact prin prisma atributiilor lor.

Potrivit Codului de procedura fiscala si a normelor sale de aplicare, in categoria informatiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal intra datele referitoare la identitatea contribuabililor, natura si cuantumul obligatiilor fiscale, natura, sursa si suma veniturilor debitorului, plati, conturi, rulaje, transferuri de numerar, solduri, incasari, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informatii obtinute din declaratii ori documente prezentate de catre contribuabili sau orice alte informatii cunoscute de organul fiscal ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu.

Prevederile legale stabilesc ca datele referitoare la impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise numai:

  • autoritatilor publice, in scopul indeplinirii obligatiilor prevazute de lege;
  • autoritatilor fiscale ale altor tari, in conditii de reciprocitate in baza unor conventii;
  • autoritatilor judiciare competente, potrivit legii;

De asemenea, informatiile despre impozite, taxe, contributii si alte sume datorate statului pot fi transmise si contribuabilului si succesorilor acestuia.

„Este permisa transmiterea de informatii cu caracter fiscal in alte situatii decat cele prevazute mai sus in conditiile in care se asigura ca din acestea nu reiese identitatea vreunei persoane fizice sau juridice”, se mai prevede in Codul de procedura fiscala.

Ce alte informatii nu poti primi de la Fisc?

Potrivit  Ordinului ANAF nr. 1338/2008, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, atat la nivel central, cat si la nivel teritorial, are obligatia legala de a acorda contribuabililor asistenta si indrumare in domeniul fiscal. Prin cererile lor de asistenta, contribuabilii pot solicita asistenta autoritatilor fiscale in ceea ce priveste impozitele, taxele, contributiile sociale si alte venituri bugetare administrate de ANAF. Ei pot afla informatii despre cum pot beneficia de un anumit drept fiscal sau despre cum trebuie sa procedeze pentru a se conforma unei obligatii fiscale.

Totusi, acelasi act normativ numeste si informatili pe care ANAF nu este obligata sa le ofere.

Astfel, Fiscul si structurile sale teritoriale nu sunt obligate sa iti ofere idei sau sugestii despre cum iti poti optimiza sarcina fiscala.

De asemenea, ANAF nu iti va furniza niciodata informatiile pe care le soliciti in perioada in care esti supus unei inspectii fiscale sau care au legatura cu aceasta.

Conform actului normativ citat, nu vei putea obtine de la autoritatile fiscale nici informatii in legatura cu solutionarea unor problematici care fac obiectul unor contestatii formulate impotriva actelor administrative fiscale.

O alta categorie de informatii pe care autoritatile fiscale nu ti le vor oferi niciodata sunt cele care fac referire la reclamatiile privind incalcarea prevederilor codurilor de conduita de catre personalul angajat in cadrul unitatilor fiscale.

De asemenea, Fiscul nu este obligat sa te informeze cu date care nu sunt de competenta sa. Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie