Statul va lista pe BVB actiunile pe care le mai detine la Romtelecom. Listarea nu exclude fuziunea cu Cosmote

 

Guvernul a decis, ieri, sa vânda, pe Bursa de Valori Bucuresti, pachetul minoritar de actiuni detint de stat în compania de telecomunicatii. Întrebati ce se întâmpla, în acest context, cu proiectul fuziunii Romtelecom-Cosmote, reprezentantii Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI), ne-au raspuns: „Nu excludem aceasta fuziune. Consultantii care ne vor asista în finalizarea privatizarii Romtelecom vor alege cea mai buna solutie”.

cosmote-romtelecomIeri, dupa sedinta de Guvern, Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala, a declarat: „Credem ca vânzarea de actiuni si iesirea statului român din actionariat, având în vedere ca investitorul privat detine majoritatea actiunilor, este varianta viabila, din toate punctele de vedere. În acest moment, optiunea noastra principala de privatizare este cea legata de listarea actiunilor la Bursa din Bucuresti. Consultantul selectat ne va ajuta, însa, sa identificam metoda optima de finalizare a privatizarii Romtelecom, care sa permita maximizarea profitului pentru Statul Român”.

La începutul lunii iunie, Nikolai Beckers, noul director general al Romtelecom si Cosmote România, a declarat: „Fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote este de-abia la început, nici nu au fost stabilite etapele acestui proces, care nu se va încheia în perioada urmatoare. În opinia mea, logica economica a fuziunii celor doua companii este evidenta. Am discutat despre convergenta serviciilor fix-mobil, care acum vine de la doi operatori. Este normal sa le unim si juridic, nu numai operational, pentru a avea un proces de business fluent, fara nicio întrerupere. Este mai bine cu o singura factura, un singur call-center, o singura retea de magazine, un marketing unitar”.

Domnia sa a precizat, la vremea respectiva, ca ambii actionari implicati în fuziune, atât OTE, respectiv Deutsche Telecom, cât si statul român vor vedea ca acest proces va aduce plusvaloare.

Finalizarea procesului de privatizare a Romtelecom este considerata oportuna de Guvern în contextul economic actual si al profitabilitatii companiei. Situatia financiara a Romtelecom în ultimii trei ani releva faptul ca în anul 2010 s-a înregistrat o pierdere de 232.024.620 lei la o cifra de afaceri de 3.027.936.160 lei. În anul 2011, pierderea companiei s-a ridicat la 884.642.871 lei pentru o cifra de afaceri de 2.803.772.314 lei, în timp ce în anul 2012 s-a înregis¬trat un profit de 312.633.865 lei la o cifra de afaceri de 2.728.800.306 lei.

Totodata, prin acordurile stand-by de tip preventiv încheiate cu FMI, privatizarea intra în categoria masurilor elaborate prin reformele structurale menite sa asigure cresterea economica, considerându-se ca o încredere sporita în rândul investitorilor, cuplata cu privatizarile planificate în cadrul programului, vor aduce noi investitii straine directe si intrari de capital bancar.

Potrivit unui comunicat remis redactiei, statul detine, prin Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), 45,99% din capitalul social al Romtelecom. Aceste actiuni au o valoare nominala de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei.

Hotarârea de ieri a Guvernului prevede selectarea de catre Ministerul pentru Societatea Informationala, în conditiile legii, a unui consultant specializat, banca de investitii sau consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital în vederea finalizarii privatizarii companiei Romtelecom SA. Ana Zidaru, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie