Securitatea sociala a lucratorilor migranti. Intrebare preliminara
Judecatorul german adreseaza Curtii de Justitie mai multe întrebari preliminare în materia securitatii sociale a lucratorilor migranti, desi, pe de alta parte, cauza nu priveste un lucrator migrant. (C-333/13 Dano)
Situatia de fapt:
1. cetateni ai Uniunii care nu desfasoara o activitate economica si care au resedinta pe teritoriul altui stat membru
2. reglementare a unui stat membru care prevede excluderea acestor persoane de la acordarea prestatiilor speciale în numerar de tip necontributiv în cazul în care dreptul lor de sedere se întemeiaza exclusiv pe articolul 20 TFUE.
Dispozitii incidente:
1. articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004
Articolul 4
Egalitatea de tratament
Cu exceptia cazului în care prezentul regulament prevede altfel, persoanele carora li se aplica prezentul regulament beneficiaza de aceleasi prestatii si sunt supuse acelorasi obligatii, în temeiul legislatiei unui stat membru, ca si resortisantii acelui stat membru.
2.articolul 24 alineatul (2) din Directiva 2004/38/CE
Articolul 24
Egalitatea de tratament
(1) Sub rezerva dispozitiilor speciale prevazute expres de tratat si de dreptul derivat, orice cetatean al Uniunii care, în temeiul prezentei directive, îsi are resedinta pe teritoriul statului membru gazda se bucura de egalitate de tratament în raport cu resortisantii statului membru respectiv în domeniul de aplicare al tratatului. Beneficiul acestui drept se extinde asupra membrilor de familie care nu au cetatenia unui stat membru si care au dreptul de sedere sau dreptul de sedere permanenta.
(2) Prin derogare de la dispozitiile alineatului (1), statul membru gazda nu este obligat sa acorde dreptul la prestatii de asistenta sociala în timpul primelor trei luni de sedere sau, dupa caz, în timpul perioadei mai lungi prevazute la articolul 14 alineatul (4) litera (b) si nici nu este obligat ca, înainte de dobândirea dreptului de sedere permanenta, sa acorde ajutoare pentru studii, inclusiv pentru formare profesionala, constând în burse de studiu sau împrumuturi, unor persoane altele decât lucratorii care desfasoara activitati salariate sau independente, persoanelor care îsi mentin acest statut si membrilor familiilor acestora.
3.articolele 18 si 20 TFUE
Articolul 18
(ex-articolul 12 TCE)
În domeniul de aplicare a tratatelor si fara a aduce atingere dispozitiilor speciale pe care le prevede, se interzice orice discriminare exercitata pe motiv de cetatenie sau nationalitate.
Parlamentul European si Consiliul, hotarând în conformitate cu procedura legislativa ordinara, pot adopta orice norme în vederea interzicerii acestor discriminari.
Articolul 20
(ex-articolul 17 TCE)
(1) Se instituie cetatenia Uniunii. Este cetatean al Uniunii orice persoana care are cetatenia unui stat membru. Cetatenia Uniunii nu înlocuieste cetatenia nationala, ci se adauga acesteia.
(2) Cetatenii Uniunii au drepturile si obligatiile prevazute în tratate. Acestia se bucura, printre altele, de:
(a) dreptul de libera circulatie si de sedere pe teritoriul statelor membre;
(b) dreptul de a alege si de a fi alesi în Parlamentul European, precum si la alegerile locale în statul membru unde îsi au resedinta, în aceleasi conditii ca si resortisantii acestui stat;
(c) dreptul de a se bucura, pe teritoriul unei tari terte în care statul membru ai carui resortisanti sunt nu este reprezentat, de protectie din partea autoritatilor diplomatice si consulare ale oricarui stat membru, în aceleasi conditii ca si resortisantii acestui stat;
(d) dreptul de a adresa petitii Parlamentului European, de a se adresa Ombudsmanului European, precum si dreptul de a se adresa institutiilor si organelor consultative ale Uniunii în oricare dintre limbile tratatelor si de a primi raspuns în aceeasi limba.
Aceste drepturi se exercita în conditiile si limitele definite prin tratate si prin masurile adoptate pentru punerea în aplicare a acestora.
4.articolele 1, 20 si 51 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
Articolul 1
Demnitatea umana
Demnitatea umana este inviolabila. Aceasta trebuie respectata si protejata.
Articolul 20
Egalitatea în fata legii
Toate persoanele sunt egale în fata legii.
Articolul 51
Domeniul de aplicare
(1) Dispozitiile prezentei carte se adreseaza institutiilor, organelor, oficiilor si agentiilor Uniunii, cu respectarea principiului subsidiaritatii, precum si statelor membre numai în cazul în care acestea pun în aplicare dreptul Uniunii. Prin urmare, acestea respecta drepturile si principiile si promoveaza aplicarea lor în conformitate cu atributiile pe care le au în acest sens si cu respectarea limitelor competentelor conferite Uniunii de tratate.
(2) Prezenta carta nu extinde domeniul de aplicare a dreptului Uniunii în afara competentelor Uniunii, nu creeaza nici o competenta sau sarcina noua pentru Uniune si nu modifica competentele si sarcinile stabilite de tratate.
Doctorand, Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Craiova, Mihaela Mazilu-Babel, juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!