Presedintele ANRE anunta o crestere a preturilor la gazele naturale cu 2-3% pentru consumatorii noncasnici, de la 1 octombrie

 

Pretul gazelor naturale va avea o crestere de 2-3% pentru consumatorii noncasnici de la 1 octombrie, a declarat, joi, într-o conferinta de specialitate, Niculae Havrilet, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

nicolae havrilet‘În sectorul gazelor naturale, cantitatile consumate anual de România nu pot fi asigurate din productia proprie, o parte din consum se asigura prin import. Import dintr-o sursa unica care stabileste preturile unilateral. Liberalizarea pretului la gaze naturale urmareste asigurarea convergentei dintre pretul gazelor din intern cu cel din extern. Aici am avut o evolutie favorabila. Aceasta scadere a consumului industrial, de câteva procente, a permis reducerea importului’, a spus Havrilet.

Potrivit acestuia, reducându-se importul, presiunea pe pretul final care ar fi trebuit sa fie înregistrata ca urmare a aplicarii calendarelor nu s-a mai vazut asa cum era anticipat.

‘Daca pe anul 2013 cresterea totala trebuia sa fie de 18% pe pretul final al gazelor naturale la consumatorii noncasnici, la ora actuala suntem în situatia de a avea un procent de 8%. Practic, pâna la 1 iulie, din doi pasi de crestere a preturilor la gaze naturale conform calendarului trebuia sa avem 15% crestere pe pretul final. S-a realizat 5%. La 1 iulie, o alta crestere care s-a anticipat de 5%, s-a realizat 3%. Deci practic suntem la 8% urmând ca ultimul pas de liberalizare din acest an de la 1 octombrie sa mai aduca o crestere de 2-3 procente. Vom încheia anul cu o crestere de 10 – 11 procente pe sectorul noncasnic, fata de 18% cât era preconizat, stabilit prin calendare’, a explicat oficialul ANRE. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie