Start la desfiintari de posturi. Noile structuri de personal, publicate de Ministerul Finantelor si cel al Sanatatii

 

Ministerul Finantelor si cel al Sanatatii au anunat cate posturi vor desfiinta din propriile structuri, dupa ce Guvernul a aprobat, inca din iunie, un act normativ care prevede restructurarea locurilor libere din administratia publica. Astfel, ministerele au lansat in dezbatere publica doua proiecte prin care cadrul actual de organizare si functionare al acestora va putea fi corelat cu dispozitiile ordonantei privind reorganizarea administratiei publice.

concediereDesfiintarea locurilor libere din administratia publica a fost anuntata in luna iunie, cand Guvernul a aprobat OUG nr. 77/2013 pentru stabilirea unor masuri privind asigurarea functionalitatii administratiei publice locale, a numarului de posturi si reducerea cheltuielilor la institutiile si autoritatile publice din subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Guvernului ori a ministerelor.

Potrivit actului normativ aflat in vigoare, se vor desfiinta posturile vacante din ministere, institutiile si autoritatile publice aflate in subordinea Guvernului. In urma reorganizarii, numarul total al functiilor de conducere din cadrul fiecarei autoritati sau institutii publice trebuie sa fie de maximum 12% din numarul total al posturilor aprobate.

De asemenea, actul normativ mai prevede ca zece ministere vor aplica o reducere de 4% a posturilor ocupate.

Printre cele zece ministere se numara si cel al Finantelor si cel al Sanatatii. Ambele au lansat, recent, in dezbatere publica doua proiecte privind numarul de posturi care urmeaza sa fie desfiintate din structurile proprii.

Proiectele celor doua ministere vin ca urmare a intrarii in vigoare a OUG nr. 77/2013, fiind necesara actualizarea legislatiei aflate in vigoare pentru aplicarea dispozitiilor prevazute in ordonanta de urgenta.

Astfel, Finantele au propus un proiect de hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor. Potrivit acestui proiect, urmeaza sa fie desfiintate in total 191 de posturi, ceea ce reprezinta 12% din numarul total de posturi aprobat pentru aparatul popriu al Ministerului Finantelor. In acest fel, sunt respectate prevederile aflate in vigoare potrivit carora in urma reorganizarii, numarul total al functiilor de conducere din cadrul fiecarei autoritati sau institutii publice trebuie sa fie de maximum 12% din numarul total al posturilor aprobate.

Mai exact, urmeaza sa fie reduse 138 de posturi vacante si 53 de posturi ocupate, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Ca urmare a acestor restructurari, Ministerul Finantelor urmeaza sa ajunga de la 1624 de posturi, la 1433, exclusiv demnitarii, conform reglementarilor propuse.

In ceea ce priveste reorganizarea care urmeaza sa aiba loc in domeniul sanatatii, aceasta este fundamentata de proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, lansat recent in dezbatere publica de catre minister.

Potrivit proiectului de act normativ, Ministerul Sanatatii urmeaza sa se ajunga la un numar maxim de 238 de posturi, exclusiv demnitari, de la 290 de posturi, cate sunt in prezent.

De asemenea, urmeaza sa fie reduse 352 de posturi vacante si 164 de posturi ocupate, atat din minister, cat si din cadrul directiilor de sanatate publica. Fac exceptie de la desfiintarea posturilor vacante cele din unitatile sanitare.

In plus, reglementarile propuse stabilesc ca, in subordinea Ministerului Sanatatii urmeaza sa se infiinteze Agentia Nationala de Programe de Sanatate, institutie cu personalitate juridica, ordonator tertiar de credite.

Atentie! Prevederile tratate in acest material nu se aplica in prezent, ci se afla doar in stadiul de proiect. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie