Piata produselor agricole si alimentare, dominata de evaziune fiscala

 

Piata produselor agricole si alimentare este dominata de evaziune fiscala, dar autoritatile nu au reusit sa ia nici o masura care sa duca la diminuarea acestui fenomen. Cel mai des s-a vehiculat ideea “urmaririi” masinilor de transport prin intermediul GPS, dar pâna acum nu s-a decis nimic. Tot GPS-urile au fost scoase la înaintare atunci când autoritatile s-au aratat indignate de interdictiile impuse de Turcia pentru exportul de carne de oaie din România. Dar fara nici o finalitate. În aceste conditii, productia din acest an va trece la fel de neobservata pentru Fisc ca si în ceilalti ani.

produse-alimentare“Uniunea Transportatorilor împreuna cu Vama si ANAF trebuie sa gaseasca solutia prin care masinile de transport sa poata fi dotate cu GPS-uri, ca sa se vada traseul pe unde circula”, a declarat Vladimir Manastireanu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). “Este o idee buna, care ar trebui aplicata”, a spus demnitarul.

Ideea utilizarii GPS-urilor este mai veche, prima lor utilitate în combaterea evaziunii fiind gasita în comertul cu cereale. Potrivit statisticilor, evaziunea fiscala în agricultura atinge un miliard de euro, dintre care 300 de milioane la carne, 300 de milioane la legume, si alte 200-300 de milioane la fructe.

Promisiuni verbale

Chiar si la nivel declarativ, intentia de a monta GPS-uri pe tirurile cu legumele si fructele aduse din Turcia a produs efecte. Evaziunea fiscala nu s-a redus, dar au fost deblocate negocierile dintre România si Turcia privind tranzitul de carne de oaie prin aceasta tara.

“Pâna acum, nu am primit nici un document oficial din partea Turciei prin care tranzitul de carcase de oaie pe teritoriul acestei tari sa fie permis”, a precizat Vladimir Manastireanu. În toamna anului trecut, Turcia a interzis importul, dar si tranzitul de animale vii si de carne de oaie si de vita, sustinând ca România nu respecta legislatia veterinara. Ca raspuns la aceasta masura exagerata, asa cum a fost catalogata si de Comisia Europeana, România a trecut la controlul amanuntit al tirurilor cu legume si fructe provenite din Turcia. Masura a dat roade, astfel ca, la întâlnirile oficiale ce au urmat, autoritatile turce au promis tranzitul liber pentru carnea de oaie. Pentru restul, se poarta negocieri înca.

“Toate cererile legate de tranzitul carnii de oaie au fost îndeplinite, dar înca nu am primit nimic scris. Nu stim cum ar proceda autoritatile turce daca s-ar încerca tranzitul, pentru ca, mai departe, transportul cu carne ar trebui sa treaca prin Siria, unde este razboi”, a spus Manastireanu.

Bani de la veterinari

Presedintele ANSVSA a declarat ca asteapta publicarea deciziei Oficiului International de Epizootii, prin care România este regionalizata, iar exporturile de animale vii vor fi permise din zonele unde nu exista boli. “În Turcia se cauta carnea de oaie din România, iar exportatorii nostri ar avea de câstigat, pentru ca pretul este destul de mare pe piata turca, echivalentul a aproximativ 80 de lei/kg”, a adaugat seful ANSVSA, care a precizat ca scopul lui este de “a aduce bani în tara, nu numai sa vegheze la sanatatea alimentara”. Luminita Moroianu, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie