Ministerul Sanatatii intentioneaza sa scoata medicii din grila de salarizare bugetara, incepand de anul viitor

 

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa scoata medicii din grila de salarizare bugetara în cadrul unui proiect pilot care va fi demarat la începutul anului viitor, în câteva spitale. Declaratia a fost facuta în asteptarea discutiilor din aceasta saptamâna cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

spital mediciMinistrul Sanatatii are intentia de a demara acest proiect , mai întâi ca pilot pe câteva spitale din România, în trimestrul I din 2014, pentru a scoate medicul din grila bugetara. “Trebuie sa facem echipa. Ministerul Sanatatii, singur, fara sprijinul dumneavoastra, nu are cum sa realizeze reforma în sistemul sanitar.  Va solicit tot sprijinul în acest sens”, le-a mai transmis ministrul Sanatatii.

În asteptarea discutiilor din aceasta saptamâna cu FMI, BM si CE, Ministrul Sanatatii a transmis printr-o videoconferinta CNAS, secretarilor MS, Sanitas, DSP-urilor si CJAS-urilor ca principala directie de reforma pe care conducerile MS si CNAS o au în vedere este echilibrarea componentelor sistemului sanitar.

„În discutiile pe care le vom avea în aceasta saptamâna cu FMI, BM, CE, vom accentua reforma structurala, vom pune pret pe ceea ce se numeste dezvoltarea sistemului prespitalicesc. Toti managerii trebuie sa înteleaga ca acesta este drumul corect. Îi rog pe manageri sa înteleaga ca în bugetele spitalelor sunt resurse. Important e cum reusesc sa le dirijeze acolo unde este nevoie si unde pot fi utilizate într-un mod mai eficient”, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.

În acest sens, ministrul Sanatatii le-a solicitat managerilor de spitale sa gaseasca resursele necesare pentru ca pâna la sfârsitul anului 2013 activitatea sa se desfasoare fara sincope majore si sa acopere necesarul de finantare, fara a taia din drepturile salariale ale personalului.

„Aveti foarte multe pârghii la dispozitie, de dumneavoastra depinde cum le utilizati. Amintiti-va ca, daca dati mai multe consultatii în ambulatoriu si faceti mai multe internari de zi, s-ar putea sa aveti mai multi pacienti multumiti, cu mai multe cazuri rezolvate, decât pacienti care asteapta la usile spitalelor pentru internare continua”, a subliniat ministrul Eugen Nicolaescu.

În cadrul întânirii, s-a stabilit ca, pâna la 15 august 2013, prefectii judetelor sa evalueze planurile de masuri întocmite de manageri, cu consultarea CJAS-urilor si a DSP-urilor, sub coordonarea consiliilor locale. Dupa 20 august 2013, MS va analiza aceste planuri trimise de prefecti si va decide cele mai potrivite masuri.

În ceea ce priveste principalele proiectele ale MS, conducerea MS le-a precizat managerilor de spitale ca în câteva zile va exista o forma finala a legii privind raspunderea civila (legea malpraxis), care va fi adusa din nou în atentia opiniei publice pentru dezbatere. Nicoleta Banila, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie