Daca statul a scazut la 7% din PIB, de ce se traieste tot prost in Romania?
Mai mult ca sigur fara sa vrea, expertii FMI, ducând la paroxism încercarea de a demonstra justetea abordarilor prescrise României, au ajuns, în ultimul raport de tara, sa obtina exact efectul contrar: sa puna în evidenta tocmai esecul acestor abordari, esec rezultând din netemeinicia lor.
Dincolo de temele dragi FMI, mereu si mereu flasnetate – precum reusita mentinerii sub control a deficitului bugetar si nereusita întârzierii asa-ziselor reforme structurale (rezumate de fapt de FMI la o scoatere din joc a statului din economie), expertii institutiei pun pe tapet ceea ce pare a fi, dupa parerea lor, cheia problemei: statul are înca o pozitie prea importanta în economie si, sa citam, „prea mare raportat la situatia din alte tari est-europene”. Care sunt aceste pozitii? 10% în ocuparea fortei de munca si 7% în valoarea adaugata din economie (adica în PIB). Aoleo! Iata, potrivit FMI, cu ce statul român sperie Vestul! Cu niste pozitii absolut derizorii în economia din România. Si pe care FMI le compara, nu întâmplator, cu pozitiile statului din Europa de Est si nu cu cele din Occident, unde statul a pastrat pozitii puternice, chiar de control, în timp ce a vândut altora balivernele despre eficienta scoaterii statului din joc, pentru a le rapi de fapt economia în lipsa oricarei aparari nationale.
Si apoi, daca demodatul, hulitul si ineficientul stat a ajuns în economie la numai 7% din PIB, cum se face totusi ca traim tot prost, precum atunci când statul era atot-stapânitor?! Si cum se face ca nu traim fermecator în conditiile în care minunatul, mult cântatul si performantul sistem privat a ajuns sa preia mult peste 90%?! Iar România a ramas subdezvoltata si pozitia ei este tot codasa în Europa?! Tot biata bucatica reprezentata de stat, acum de numai 7%, sa fie de vina pentru toate relele din economie?! Si cum dracu’ reducerea si mai pronuntata a acestei ponderi deja derizorii ar putea fi calea capabila sa aduca mântuirea pe care ne-o tot propovaduieste FMI?!
De fapt, FMI intra în capcana propriilor baliverne. FMI a ajuns sa reclame statului român restructurari (precum cresterea productivitatii) care nici nu depind de acesta din urma, ci preponderent de sectorul privat. FMI nici nu se gândeste sa analizeze cât din neperformanta întreprinderilor de stat este realmente management prost, cât praduire din partea unor firme private si cât protectie sociala sau a economiei! FMI continua, într-un mod aproape idiot, sa apese pe pedala lipsei de performanta a statului! De fapt într-un mod insidios, pentru a-l vulnerabiliza fata de capitalul strain al carui agent de vânzari FMI este. Întrebarea este simpla: în masura în care de 20 de ani a avut loc un transfer urias de resurse si activitati economice de sub administrarea celui mai prost manager (statul) catre cel mai bun manager (sistemul privat), cum se face ca nu duduim în prosperitate?! Ilie Serbanescu, incomemagazine.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!