Biserica se adapteaza vremurilor: Sfestania autoturismului a devenit oficiala

 

Binecuvântarea autoturismului, una dintre cele mai uzitate practici de catre românii care îsi achizitioneaza o masina, a devenit oficiala. Noul Molitfelnic, dupa care sunt organizate toate slujbele religioase si rânduielile, cuprinde o ierurgie speciala pentru cei care vor sa îsi binecuvânteze masina.

sfestanie autoturismÎn luna iulie, la Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa a Patriarhiei Române a aparut, cu aprobarea Sfântului Sinod si binecuvântarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrarea Molitfelnic.

În “Cuvântul înainte”,  Patriarhul Daniel a scris: „cartea numita Molitfelnic cuprinde în principal rânduiala savârsirii Sfintelor Taine, a ierurgiilor, a altor slujbe si rugaciuni de sfintire a vietii omului credincios si a lucrarilor sale, de binecuvântare si sfintire a firii înconjuratoare, a lacasurilor si obiectelor de cult, a unor momente deosebite din viata comunitatilor crestine, de izbavire a omului si a naturii de puterea si lucrarea duhurilor rele”, potrivit Basilica.

Prezenta editie a Molitfenicului, care se vrea a fi “de un real ajutor slujitorilor Bisericii si tinerilor care studiaza teologia”, are la baza textul si structura editiei din anul 2006.

Lucrarea de 819 pagini cuprinde “unele rânduieli si rugaciuni cerute de nevoile pastorale contemporane”, care au fost adaugate din surse mai vechi, sau traduse direct din limba greaca.

Între rânduielile si rugaciunile aparute ca urmare a nevoilor contemporane se numara Sfestania pentru binecuvântarea unui vehicul, Sfestania la începerea unei lucrari de folos obstesc, Sfestania la începerea unei lucrari particulare, Rânduiala sfintirii uneia sau mai multor icoane cu felurite chipuri, Rugaciune la binecuvântarea unui monument sau Rugaciune la încheierea anului scolar.

“În fiecare duminica binecuvântam câte un autoturism”

Sfestania pentru binecuvântarea unui automobil este o practica noua în Biserica, care are însa radacini vechi în slujbele pentru binecuvântarea corabiilor si luntrilor de catre grecii crestini.“În actualul Molitfenic s-a preluat un liturgier vechi grecesc. Vechii greci binecuvântau, în primul rând,  corabiile. Aceasta practica continua si astazi”, au precizat pentru gândul surse din cadrul Patriarhiei.

Practic, în rugaciunea care se spunea pentru corabii sau luntri acum apare termenul de vehicul. “O sa binecuvântâm si navele spatiale”, afirma cu umor preotul unei mânastiri din judetul Brasov.

Automobilul nu se sfinteste, doar se binecuvânteaza. “Daca vor sa îl sfinteasca, ar trebui sa îl puna în cui si sa se roage la el”, argumenteaza în acelasi ton sursa citata mai sus.

Cea mai buna perioada pentru binecuvântarea autoturismului este cea a postului. De ce? “Credinciosul este mai pregatit sufleteste în perioada aceea – posteste, se roaga mai mult. De obicei, în posturi sunt slujbe cu rânduieli mai aparte, cu rugaciune mai multa, iar  credinciosul se pregateste putin mai mult decât în rest”, argumenteaza oficialii Bisericii. Acestia precizeaza, însa, ca  sfestanii, precum cea pentru masina, se pot face în orice perioada a anului.

Preotul oficiaza rugaciunea de binecuvântare a automobilului pentru ca viitorii pasageri sa fie “feriti de accidente si sa le ajute în calatorii”. “Rugaciunea este foarte scurta, iar la final masina este stropita cu apa sfintita”, afirma pentru gândul un preot al unei biserici din centrul Capitalei. Potrivit acestuia, în fiecare duminica cel putin un român vine cu autoturismul la binecuvântat.

Pentru orice lucru se cere binecuvântarea lui Dumnezeu, afirma la unison preotii chestionati de gândul. “Sunt oameni care solicita o rugaciune atunci când pun temelia la o casa pe care si-o construiesc. Si la cumpararea unei case se face sfestanie, se face aghiasma mica, se stropeste casa”, detaliaza un alt preot pentru gândul.

În urma cu câteva decenii, românii chemau preotii sa le sfinteasca casele, gospodariile, animalele. Aceste practici s-au rarit însa  în ultimii ani. “Înainte, binecuvântarea oilor era ceruta de toti ciobanii. Acum se face rar. Din pacate, taranii nostri nu mai au animale, iar cei care detin  au trecut în sfera de business, ca sa îi spunem asa. A ramas însa obiceiul sfintirii caprelor de Boboteaza”,  afirma un preot din Prahova pentru gândul.

În noul Molitfelnic apare, însa ,“Rânduiala binecuvântarii stupilor” destinata românilor care practica apicultura.

Icoanele, cele mai sfintite obiecte

În cele mai multe cazuri,  românii merg la biserica  pentru a sfinti cruciulite, troite pentru birou, bratari, haine si alte obiecte de uz personal, dar si icoane lucrate de anumiti pictori sau achizitionate din “comert”. “Icoanele sunt obiectele care se aduc cel mai mult la biserica pentru a fi sfintite”, mai spun reprezentantii Patriarhiei. Pentru a fi “ca la carte”, icoana trebuie sa stea în biserica, la sfintit, cel putin o saptamâna.

Care este pretul? “Niciunul”, afirma reprezentantii Patriarhiei. Preotii chstionati de gândul recunosc ca se plateste, dar nu dau si suma: “Fiecare dupa cât vrea si dupa cât poate”. Mihaela Stoica, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie