Dupa ieftinirea din iulie, ANRE ne pregateste deja scumpirea energiei electrice?

 

Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un proiect de Ordin pentru modificarea regulamentelor privind Piata de Echilibrare (PE), care ar putea duce la majorarea facturilor la electricitate. Asta dupa ce la începutul lunii iulie pretul la energia electrica livrata consumatorilor finali s-a micsorat în medie cu 1,3%.

ANREANRE a publicat în dezbatere un Proiect de Ordin ce propune revizuirea Ordinului nr. 33/30 august 2012 privind instituirea unor reguli pe piata de echilibrare aplicabile productiei de energie electrica ce beneficiaza de sisteme de promovare.

Având în vedere ca electricitatea nu se poate stoca, iar întreaga cantitate de energie produsa trebuie consumata, a aparut Piata de Echilibrare a Sistemului Energetic National (SEN). Daca, de exemplu, un consumator stie ca va consuma 100 MWh, de la ora 12.00 la ora 13.00, pentru aceasta cantitate va avea încheiat un contract bilateral. Totusi, pentru o anumita zi, stie ca, în acelasi interval orar, va consuma 110 MWh, drept pentru care merge pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) pentru a achizitiona acei 10 MWh în plus. În ziua de consum, o varianta este ca, în loc de 110 MWh, consuma 105 MWh. Pentru cei 5 MWh primeste o compensare de 0,1 lei/MWh. O alta varianta este aceea ca, în loc de 110 MWh consuma 115 MWh. Pentru acesti 5 MWh ar putea plati sume exorbitante.

„ANRE a luat act de prevederile ultimului act de legislatie primara (HG nr. 138/2013) si a considerat necesar sa transpuna prevederile acestuia în legislatia secundara, si anume modificând Ordinul ANRE nr. 33/2012, care explicita modul de integrare în functionarea pietei de echilibrare a prevederilor privind accesul garantat si dispecerizarea cu prioritate, prevazute atunci doar pentru energia electrica din surse regenerabile de energie (în conformitate cu prevederile Legii nr. 220/2008, cu modificarile si completarile ulterioare) si pentru cea produsa în cogenerare de înalta eficienta”, se arata în Nota de fundamentare a Proiectului de Ordin al ANRE.

Preturile pe Piata de Echilibare au crescut, ca urmare a HG 138/2013. De exemplu, plata pentru piata de echilibrare a fost de circa trei ori mai mare în luna mai, când s-a aplicat HG 138, fata de aprilie. În plus, Transelectrica, operatorul pietei de echilibrare, dar si cea care detine Dispeceratul Energetic National nu publica nici cantitatile si nici preturile cu care achizitioneaza electricitatea pentru PE. Alina Oprea, rnews.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie