Divortul prin mediere. Vezi avantaje

 

Divortul prin mediatori, posibil din 15 februarie, e mai putin traumatizant pentru minori. Problemele cuplului nu se mai dezbat public, într-o sala de judecata, iar în acordul de mediere nu se va mai trece motivul desfacerii casatoriei.
Dupa cum se stie divortul prin instante reprezinta o modalitate în general greoaie si care poate expune viata personala publicului. Divortul prin nou instituita lege care solicita trecerea cuplurilor pe la mediator poate însa simplifica problemele celor care se despart.

divort1Scad costurile pe care cei implicati le platesc

Consideram, cu argumente, ca divortul prin acordul medierii este cea mai scurta varianta legala din punct de vedere al desfasurarii în timp si cu un buget relativ scazut, comparativ cu alte proceduri, întrucât este angrenat un singur mediator pentru ambele parti, iar onorariul pe care acestia îl achita mediatorului poate fi platit fie în procente egale, fie în procente stabilite de ambele parti, fie de o singura parte .

Stabilirea partajului se face de comun acord

Un alt avantaj îl reprezinta respectarea intimitatii cuplului. Cu siguranta cei care ajung în ipostaza de a divorta sigur nu doresc o sala de judecata cu martori, plina de diverse persoane, atente la aspectele legate de intimitatea din viata celor ce se despart. În schimb, în cazul medierii, nu sunt necesari martori, nu este necesara o cercetare a motivelor care au condus la aceasta stare de fapt, iar în acordul de mediere nu se va trece motivul desfacerii casatoriei.
Primul pas va fi stabilirea numelui pe care îl va purta sotia aflata în divort. Ulterior, partile vor putea trece la împartirea bunurilor obtinute. Prin bunurile comune se înteleg locuinte, autovehicule, terenuri, depozite bancare, creante de orice fel care au fost contractate sau obtinute în perioada în care cei doi formau un cuplu. Cele doua parti stabilesc modul în care bunurile revin fiecaruia dintre cei doi, astfel încât nici unul sa nu aiba de suferit .

Protectia minorilor este pe primul plan

Un avantaj – în masura în care putem vorbi în problemele psihologice si materiale pe care le implica despartirea unui cuplu de avantaje – reprezinta faptul ca, în cazul în care exista minori, efectele traumatizante pentru acestia sunt pe cât posibil minimalizate.
Cel mai important punct este cel legat de copil sau copii si cum cuplul care se desparte va exercita custodia comuna asupra a acestora. Prin prisma noilor prevederi legale, ambii parti vor creste si educa minorii, astfel încât traumele suferite de copii ca urmare a despartirii parintilor sa fie cât mai mici. De aceea, în ceea ce priveste respectarea Planului Parental, respectiv resedinta minorului, timpul petrecut cu fiecare dintre parinti, contributia financiara a fiecarui parinte, supravegherea activitatilor scolare si extrascolare, etc, sunt discutate pâna la clarificare în biroul mediatorului. Totodata, noi avem rolul de a-i constientiza pe cei doi protagonisti ca este normal ca minorul sau minorii sa fie crescuti, educati si îndrumati la fel ca pâna în momentul declansarii divortului, respectiv împreuna .

Acordul semnat la mediator este validat de instanta

Dupa stabilirea tuturor aspectelor se elaboreaza si redacteaza acordul de mediere în care vor trebui sa se regaseasca toate punctele asupra carora cele doua parti au convenit, de comun acord si fara ingerinte ulterioare, din partea nimanui. Acest act trebuie sa reflecte în detaliu acordul de vointa al parintilor astfel încât instanta, în urma controlului de legalitate facut asupra fondului acestuia, sa nu îl respinga din motive de legalitate. mediatorbucurestimustateanu.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie