Traian Basescu, in discutiile cu delegatia FMI, CE si BM: In acest moment, bancile nu au nicio disponibilitate sa finanteze economia

 

Bancile nu au nicio disponibilitate sa finanteze economia în acest moment, a declarat presedintele Traian Basescu, la întâlnirea cu delegatia FMI, CE si BM. Din acest motiv, presedintele spune ca trebuie acceptata acordarea de garantii guvernamentale pentru creditele acordate întreprinderilor mici si mijlocii (IMM) de catre banci.

traian basescuSeful statului a enumerat, la începutul întrevederii, obiectivele noului acord cu organismele financiare internationale, mentionând si crearea de locuri de munca, resursa fiind fondurile europene.

„Va trebui sa negociem cu dumneavoastra un fond de garantare, de garantii guvernamentale mai ridicat, pentru a putea da garantii bancilor sa finanteze IMM-urile, altfel bancile nu au niciun fel de disponibilitate sa finanteze economia în momentul de fata”, a spus seful statului, în debutul întrevederii, referindu-se la prioritatile noului acord pe care autoritatile române doresc sa îl încheie cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Consilierul prezidential Bogdan Dragoi ne-a explicat ca presedintele doreste înfiintarea unui program similar „Prima Casa” prin care statul sa ofere garantii pentru creditele acordate IMM-urilor. „Nu vor fi vizate toate IMM-urile, ci doar cele care se încadreaza în strategiile sectoriale pe care le elaboreaza Guvernul”, ne-a precizat domnia sa. Motivul pentru care seful statului a mentionat acest aspect în cadrul întrevederii cu reprezentatii institutiilor financiare internationale este ca acesta vizeaza eliberarea unei parti a plafonului asupra garantiilor de stat, a adaugat Bogdan Dragoi.

Traian Basescu a aratat ca o alta sursa de crestere economica poate fi accesarea de resurse financiare oferite de Banca Europeana de Investitii, însa autoritatile române trebuie sa pregateasca în acest sens un „spatiu fiscal adecvat”.

„Va trebui sa cream spatiul fiscal sa utilizam facilitatile uriase create la ultimul Consiliu European legat de accesarea de bani de la Banca Europeana de Investitii, inclusiv prin punerea în garantie a unor sume de bani din fondurile de coeziune”, a mai afirmat domnia sa. Alexandru Sârbu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie