Piata centralizata de gaze naturale – Reguli generale

 

In Monitorul Oficial nr. 436 din 17 iulie 2013 a fost publicat Ordinul nr. 50/2013 al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei pentru aprobarea Regulilor generale privind piata centralizata de gaze naturale.

bursa-nouIn cadrul Regulilor Generale privind piata centralizata de oaze natural se arata:

Dispozitii generale

Tranzactionarea gazelor naturale pe piata centralizata de gaze naturale este voluntara.

Titularii licentei de administrare a pietei centralizate organizeaza si administreaza in conditii de transparenta, obiectivitate si nediscriminare tranzactiile derulate pe piata centralizata de gaze naturale.

Tranzactiile de pe piata centralizata de gaze naturale se efectueaza in conformitate cu prevederile regulamentului propriu al fiecarui titular de licenta de administrare a pietei privind cadrul organizat de tranzactionare pe piata centralizata de gaze naturale, act administrativ care se aproba prin ordin de catre presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, denumita in continuare ANRE.

Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe piata centralizata de gaze naturale va contine cel putin urmatoarele:

  • definirea scopului pietei centralizate si a domeniului de aplicare;
  • descrierea produselor destinate tranzactionarii;
  • cadrul de organizare si desfasurare a sedintelor de tranzactionare;
  • legislatia aplicabila;
  • informatiile necesar a fi publicate pentru asigurarea transparentei pietei centralizate.

In termen de maximum 30 de zile de la acordarea licentei de administrare a pietei centralizate, titularii de licenta vor supune spre avizare ANRE procedurile specifice necesare organizarii si functionarii pietei centralizate din administrarea proprie si conventiile de participare la piata.

Regulamentul de tranzactionare aprobat in conditiile art. 3 se posteaza de catre titularul licentei de administrare a pietei centralizate pe site-ul propriu, in termen de maximum 24 de ore de la publicarea acestuia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Procedurile specifice necesare organizarii si functionarii pietei centralizate avizate in conditiile art. 5 se publica de catre titularul licentei de administrare a pietei centralizate pe site-ul propriu, in termen de maximum 24 de ore de la primirea avizului.

Atat participantii la piata centralizata de gaze naturale, cat si administratorul pietei centralizate de gaze naturale au obligatia sa respecte prevederile regulamentului de tranzactionare aprobat de ANRE si procedurile specifice necesare organizarii si functionarii pietei centralizate avizate de ANRE.

Orice modificari si/sau completari aduse regulamentului de tranzactionare si/sau procedurilor specifice necesare organizarii si functionarii pietei centralizate vor fi transmise ANRE pentru aprobare sau avizare, in conditiile art. 3 si 5, dupa caz.

Modificarile prevazute la alin (1) vor fi postate de catre titularul licentei de administrare a pietei centralizate pe site-ul propriu, in termen de maximum 24 de ore de la publicarea acestora in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sau de la primirea avizului, dupa caz.

Numai participantii la piata centralizata au dreptul sa tranzactioneze pe aceasta piata.

Pentru a deveni participant la piata centralizata este necesara inregistrarea de catre operatorul respectiv al pietei centralizate in conformitate cu prevederile art. 10.

Inregistrarea participantilor la piata centralizata de gaze naturale se face la solicitarea scrisa a acestora, adresata operatorului pietei centralizate, prin incheierea unei conventii de participare la piata cu operatorul respectiv. Conventiile de participare la piata sunt elaborate de catre operatorii pietelor centralizate si avizate de catre ANRE si reflecta drepturile si obligatiile operatorului la piata si ale participantului la piata semnatar, in conformitate cu prevederile regulamentului de tranzactionare si/sau ale procedurilor specifice necesare organizarii si functionarii pietei centralizate prevazute la art. 3 si 5. Orice modificari si/sau completari aduse conventiei de participare vor fi transmise pentru avizare ANRE si produc efecte numai dupa avizare.

Operatorii pietei centralizate fac publica conventia de participare pe paginile lor de internet, dupa avizarea acesteia de catre ANRE, in termen de maximum 24 ore de la primirea avizului.

Un participant la piata centralizata de gaze naturale se poate retrage din proprie initiativa de la piata centralizata in baza unei instiintari scrise, semnate de reprezentantul legal al participantului la piata.

Operatorii pietei centralizate vor proceda la suspendarea sau excluderea unui operator economic de la participarea la piata centralizata in situatia in care acesta nu respecta prevederile conventiei de participare, ale regulamentului de tranzactionare sau ale procedurilor specifice necesare organizarii si functionarii pietei centralizate. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie