Autoritatile din judetul Timis si Clubul Oamenilor de Afaceri, interesati de crearea ‘scolii duale’

 

Reprezentantii Clubului Oamenilor de Afaceri vorbitori de limba germana din Timisoara si cei ai municipalitatii, ai Inspectoratului Judetean Scolar si ai Prefecturii judetului Timis, au semnat, luni, Pactul ‘Un viitor pentru tineri – Scoala duala (profesionala) dupa model german’.

scoala profesionala‘Astazi dam un semnal foarte clar catre copii si catre familiile copiilor, ca scoala profesionala le poate oferi o alternativa de viitor exceptionala. Înainte de Revolutie era o mândrie sa fii un bun medic, un bun inginer sau profesor, un bun strungar sau un bun lacatus. Într-o societate capitalista corect asezata, trebuie sa fie o mândrie sa ai orice meserie, cu capacitatea de a o practica, însa, cu profesionalism’, a declarat primarul Timisoarei, Nicolae Robu.

Subliniind ca nu toti adolescentii au talentul sau posibilitatea de a urma forme de învatamânt liceal teoretic, primarul a facut apel la parintii acestora, pe care-i asigura ca învatamântul profesional este o alternativa excelenta pentru viitorul copiilor lor.

În opinia sa, marea greseala care a dus la evitarea scolilor profesionale si, în cele din urma, la depopularea lor de catre elevi si la absenta meseriasilor de pe piata fortei de munca nu s-a produs întâmplator, ci a fost rezultatul unor interese de afaceri ale celor care, dupa Revolutie, au exploatat vidul de legislatie si apoi noua legislatie privind învatamântul superior privat.

‘Din pacate, s-a dezvoltat la un moment dat, necontrolat, întregul învatamânt superior, au aparut o multime de universitati de stat, a crescut foarte mult numarul de locuri la toate universitatile, au aparut si universitati private si pentru toate acestea la un loc a fost nevoie de absolventi cu Diploma de Bacalaureat, reducând pâna la desfiintare segmentul de scoala profesionala si ducând examenul de Maturitate la unul neserios, ani la rând’, a detaliat Robu.

Potrivit prof. dr. Cornel Petroman, inspector scolar general Timis ‘cam doua treimi din numarul total al elevilor de dinainte de 1989 urma calea profesionala si doar o treime urmau un liceu teoretic sau de alta natura’. ‘Dupa Revolutie, proportia s-a inversat. În final, cu câtiva ani în urma, s-a desfiintat cu totul scoala profesionala în ideea ca toti elevii trebuie sa urmeze cursurile liceale’, a declarat, pentru AGERPRES, Cornel Petroman.

Peter Hochmuth, presedintele Clubului Oamenilor de Afaceri Germani (germani, austrieci si elvetieni) din Timisoara, a subliniat ca toti investitorii vorbitori de limba germana din zona sustin proiectul semnat luni.

‘Noi avem deja, de un an, la Colegiul ‘Ferdinand’ din Timisoara o clasa care merge cu succes si care pregateste elevii pentru meseriile de electricieni si electromecanici, iar din acest nou an scolar mai deschidem doua clase acolo si mai o clasa la Colegiul Banatean. La MIU avem oferta de experti în administratie. Avem scoli si destule firme care au nevoie de mâna de lucru, dar pâna acum nu avem suficient de multi copii’, a declarat Hochmuth.

Din aceasta toamna, Clubul ofera 80 de locuri în sistemul de scoala duala/profesionala cu durata de 2-3 ani, care va da sansa tinerilor la o cariera în firmele multinationale din zona.

La întâlnire a fost prezent si noul consul al Germaniei la Timisoara, Wolf Maruhn.

‘Pactul semnat astazi are o importanta deosebita, care nu trebuie minimalizata, pentru ca aduce ceva nou si le aduce o alternativa tinerilor din aceasta zona. Sistemul de educatie dual si-a dovedit valoarea în Germania, unde formeaza tineri foarte bine pregatiti teoretic si practic si este demn de urmat’, a afirmat Maruhn.

Diplomatul a adaugat ca exista initiative ale Guvernului Federal German de a exporta acest sistem si în alte tari, dar depinde de modul în care va fi receptionat.(A-Autor:Otilia Halunga, editor: Danut Puscasu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie