Admiterea la facultate. Care sunt facultatile din tara cu cea mai mare concurenta

 

Peste 4.500 de candidati s-au înscris la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Bucuresti, cea mai mare concurenta fiind la Facultatea de Medicina Dentara, unde sunt 9,7 candidati pentru unul din cele 131 de locuri fara taxa, si la Medicina, cu 5,2 candidati pentru unul din cele 432 de locuri.

inscrieri admitere facultate Peste 26.000 de candidati la Universitatea Bucuresti. Peste 90 pe loc la Limbi Moderne Aplicate

Peste 26.000 de candidati s-au înscris, în sesiunea iulie 2013, la admitere în facultatile Universitatii Bucuresti, cu o medie de 5,68 candidati pe locurile de la buget, cea mai mare concurenta înregistrându-se pentru cele 10 locuri la Limbi Moderne Aplicate, de 92,1 înscrisi pe loc.

Cele mai cautate scoli în aceasta sesiune sunt Facultatea de Administratie si Afaceri (14,20 cand./loc), unde cea mai cautata specializare este Administrarea afacerilor (23,51 cand./loc) si Facultatea de Geografie (12,83 cand./loc), cu specializarile Hidrologie si Meteorologie (18,91 cand./loc), Planificare teritoriala (17,84 cand./loc), Cartografie (17,09 cand./loc), Geografie Bucuresti (16,09 cand./loc) si Geografia turismului (15,67 cand./loc).

Pe locul al treilea este Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (7,90 cand./loc), urmata de Facultatea de Limbi si Literaturi Straine (7,82 cand./loc). La aceasta din urma, cea mai cautata specializare este Limbi Moderne Aplicate (92,1 cand./loc), unde sunt si cele mai putine locuri – 10. La majoritatea specializarilor pe o limba straina sunt câte 14 locuri de la buget, iar cele mai cautate sunt: Italiana (15,78 cand./loc), Rusa (14,35 cand./loc), Portugheza (13,78 cand./loc), Japoneza (12,36 cand./loc), Studii americane (8,50 cand./loc), Araba (7,71 cand./loc), Neogreaca (7,28 cand./loc).

În continuare, în topul celor mai cautate facultati din Universitate sunt: Facultatea de Stiinte Politice (6,50 cand./loc), cu cele mai cautate specializari – Studii de securitate (9,73 cand./loc) si Stiinte politice (8,21 cand./loc), Facultatea de Biologie (6,14 cand./loc), Facultatea de Drept (5,34 cand./loc), Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala (4,79 cand./loc), Facultatea de Litere (4,77 cand./loc), cea mai cautata specializare fiind Studii europene (7,57 cand./loc), Facultatea de Istorie (4,50 cand./loc), cea mai cautata specializare fiind Relatii Internationale si Studii Europene (8,74 cand./loc), Facultatea de Matematica si Informatica (4,24 cand./loc) si Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei (3,98 cand./loc).

Candidatii care s-au înscris la specializari unde modalitatea de admitere consta într-un examen sau test grila sustin în aceasta perioada probele de concurs. Data limita de afisare a rezultatelor este 27 iulie, însa unele facultati – de Administratie, Fizica si Sociologie – au afisat deja rezultatele concursului de admitere.

Candidatii declarati admisi pe locurile de la buget au obligatia de a confirma locul prin depunerea diplomei de bacalaureat în original la sediul facultatii (în cazul în care nu au depus-o la înscriere). Candidatii admisi pe locurile bugetate care nu aduc diploma de bacalaureat în original, în termenul stabilit, pierd locul respectiv, ce va fi ocupat de urmatorul candidat de pe lista.

Dupa afisarea rezultatelor, daca forma de finantare a viitorului student este la taxa sau a fost admis la forme de învatamânt precum IFR (frecventa redusa) sau ID (la distanta), acestia trebuie sa anexeze la dosar si chitanta care sa ateste achitarea taxei de studii în cuantumul stabilit de facultate.

Majoritatea facultatilor din cadrul Universitatii din Bucuresti (cu exceptia Facultatilor de Biologie, Psihologie si Stiintele Educatiei, Sociologie si Asistenta Sociala) organizeaza o sesiune de admitere pentru studii universitare de licenta si în luna septembrie 2013, în cazul în care în urma finalizarii sesiunii din luna iulie 2013 vor ramâne locuri neocupate (la buget sau la taxa).

Facultatea de Drept va organiza concurs de admitere în sesiunea Septembrie 2013 doar pentru forma de învatamânt la distanta (ID).

Înscrierile la admitere pentru sesiunea septembrie 2013 se fac în perioada 3 – 10 septembrie, iar examenele au loc între 12 si 16 septembrie. Data limita de afisare a rezultatelor este 21 septembrie.

Circa 11.300 de înscrisi pe locurile bugetate la UBB Cluj. Cea mai mare concurenta-la Educatie Fizica

Aproximativ 11.300 de candidati s-au înscris, în acest an, pe cele aproape 4.900 de locuri bugetate oferite de facultatile din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj, cea mai mare concurenta fiind înregistrata la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, unde sunt 4,1 candidati pe un loc.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, luni, de Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, aproximativ 11.300 de absolventi de liceu si-au depus, în perioada 15-21 iulie, dosarele de admitere la cele 21 de facultati din cadrul UBB, fiind disponibile 4.891 de locuri bugetate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Cea mai mare concurenta, de 4,1 candidati pe un loc, a fost înregistrata la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, unde au fost depuse 452 de dosare pe 108 locuri, urmata de Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, cu 3,5 candidati pe un loc – 1.213 de dosare pentru cele 345 de locuri disponibile. Cele mai multe candidaturi au fost înregistrate la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) – 1.609 de dosare depuse pentru cele 654 de locuri bugetate scoase la concurs. La Facultatea de Geografie au fost 1.065 de dosare depuse pentru cele 410 locuri existente, iar la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii – 1.018 dosare depuse pentru ocuparea celor 466 de locuri bugetate”, se arata în documentul citat.

Reprezentantii UBB mentioneaza ca, în zilele urmatoare, în functie de facultate, calendarul admiterii cuprinde probele de concurs, afisarea rezultatelor, depunerea contestatiilor, confirmarea locurilor, iar rezultatele finale vor fi afisate pâna în 31 iulie.

Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca a primit 4.891 de locuri bugetate la studii de licenta la zi, fata de 5.003 câte au fost anul trecut, iar la taxa sunt 9.414 locuri, fata de 9.939, câte erau în 2012.

Peste 1.400 de candidati înscrisi la UMF Târgu Mures, fiind disponibile 450 de locuri bugetate

Peste 1.400 de candidati s-au înscris, în acest an, pentru a ocupa cele 450 de locuri bugetate disponibile la facultatile din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Târgu Mures, la specializarile Medicina si Medicina Dentara în limba româna fiind peste patru candidati pe un loc.

Înscrierile la Universitatea de Medicina si Farmacie din Târgu Mures s-au încheiat duminica, iar potrivit datelor postate, luni, pe site-ul universitatii, care înregistreaza, de obicei, cea mai mare concurenta dintre institutiile de învatamânt superior din oras, în acest an s-au înscris 1.604 candidati, din care 1.417 îsi disputa cele 450 de locuri bugetate scoase la concurs, din care 10 sunt ocupate deja de elevii olimpici, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Anul trecut, pe acelasi numar de locuri bugetate s-au înscris 1.325 de candidati.

În acest an, cei mai multi dintre concurenti se înregistreaza la Facultatea de Medicina, specializarea Medicina, unde sunt scoase la concurs 135 de locuri bugetate la linia româna si 135 la linia maghiara si s-au înscris 559 de concurenti la româna si 294 la maghiara. Dintre aceste locuri, noua au fost deja ocupate de olimpicii la româna si unul de un olimpic la maghiara, a precizat rectorul universitatii, Leonard Azamfirei. Astfel, la Medicina în limba româna concurenta este de peste patru candidati pe un loc.

Tot în cadrul Facultatii de Medicina, sunt scoase la concurs zece locuri bugetate la Medicina Militara, pentru care se vor întrece 32 de candidati.

La Asistenta Medicala Generala sunt disponibile 15 locuri bugetate la româna si 15 bugetate la maghiara, care vor fi disputate de 104 candidati la româna si 41 la maghiara.

La Facultatea de Medicina Dentara, numarul locurilor bugetate este de 35 pentru linia româna si 35 pentru linia maghiara, fiind înscrisi 152 de candidati la româna si 83 la maghiara, adica peste patru concurenti pe un loc, la linia româna.

Tot câte 35 de locuri bugetate sunt si pentru cele doua linii ale Facultatii de Farmacie, unde sunt 74 de candidati la româna si 78 la maghiara.

Totodata, la admiterea din aceasta sesiune de la UMF Târgu Mures sunt oferite, la Facultatea de Medicina, specializarea Medicina, 80 de locuri cu taxa (8.000 de lei anual), la Asistenta Medicala Generala – 70 de locuri cu taxa (4.000 de lei pe an), la Nutritie si dietetica, precum si la Balneofiziokinetoterapie si recuperare exista câte 50 de locuri cu taxa, în timp ce la Educatie Fizica si sport sunt scoase la concurs 40 de locuri cu taxa (4.000 de lei pe an).

La Facultatea de Medicina Dentara, mai sunt 60 de locuri cu taxa – 30 la Medicina dentara, unde taxa anuala este de 8.000 de lei pe an, si 30 la Tehnica dentara, unde taxa este de 4.000 de lei anual, iar la Facultatea de Farmacie – 120 de locuri cu taxa, din care 80 la Farmacie, unde taxa este de 8.000 de lei pe an, si 40 la Asistenta de farmacie, unde taxa este de 4.000 de lei anual.

Cele 50 de locuri cu taxa la Medicina în limba engleza (5.000 de euro pe an) urmeaza sa fie scoase la concurs în sesiunea din septembrie.

Admiterea la UMF va avea loc de miercuri pâna vineri.

La programele de studii Medicina, Medicina dentara si Farmacie, la fel ca în 2012, proba scrisa va consta dintr-un test grila, a carui pondere este de 90 la suta din media finala de admitere, iar media de bacalaureat va avea o pondere de 10 la suta din media finala. La programul Educatie fizica si sportiva, 90 la suta din media de admitere o va reprezenta media probei de aptitudini sportive generale, iar media examenului de bacalaureat va avea o pondere de 10 la suta.

Pentru programele Asistenta medicala generala, Balneofiziokinetoterapie si recuperare, Nutritie si dietetica, Tehnica dentara, Asistenta de farmacie, proba scrisa si media de la examenul de bacalaureat vor avea o pondere de 50 la suta din media finala.

Peste 4.500 de candidati la UMF Bucuresti, 5,2 pe loc la Medicina, 9,7 la Medicina Dentara

Peste 4.500 de candidati s-au înscris la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Bucuresti, cea mai mare concurenta fiind la Facultatea de Medicina Dentara, unde sunt 9,7 candidati pentru unul din cele 131 de locuri fara taxa, si la Medicina, cu 5,2 candidati pentru unul din cele 432 de locuri.

La cele patru facultati ale UMF „Carol Davila” s-au înscris 4.541 de candidati. Anul acesta, comparativ cu anul trecut, numarul candidatilor înscrisi a crescut, la Facultatea de Medicina fiind 5,2 candidati pe un loc fara taxa, în timp ce pentru Facultatea de Medicina Dentara sunt 9,7 candidati pe un loc, a anuntat, luni, UMF „Carol Davila”.

La Facultatea de Medicina, unde au fost scoase la concurs 432 de locuri finantate de la buget, au fost înscrisi 2.262 de candidati, dintre care 28 de olimpici, iar 53 de candidati au optat pentru locurile cu taxa.

La Facultatea de Medicina Dentara, pentru cele 131 de locuri fara taxa s-au înscris 1.280 de candidati, iar 44 au optat pentru locurile cu taxa.

La Facultatea de Farmacie s-au înscris 408 candidati pentru cele 131 de locuri fara taxa , iar 21 au ales locurile cu taxa.

Facultatea de Moase a scos la concurs 156 de locuri, pentru care s-au înscris 591 de candidati, dintre care 20 au optat pentru locurile cu taxa.

Examenul de admitere pentru toate facultatile din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti va avea loc miercuri, de la ora 9.00 pentru facultatile de Medicina si Farmacie, iar la ora 16.00 pentru Facultatea de Medicina Dentara si Facultatea de Moase si Asistenta Medicala.

Candidatii vor intra în salile de concurs începând cu ora 8.00 pentru facultatile de Medicina si Farmacie, respectiv ora 15.00 pentru Facultatea de Medicina dentara si Facultatea de Moase si Asistenta Medicala.

„Nu este admisa, sub niciun motiv, intrarea în sali a candidatilor dupa ora de începere a probei scrise. Candidatii au obligatia de a verifica exactitatea datelor înscrise pe listele afisate si de a aduce imediat la cunostinta comisiei de admitere, prin secretariatele facultatilor, eventualele neconcordante fata de datele precizate în cererea de înscriere tip sau fata de actele depuse la dosar. Dupa începerea concursului, pe listele afisate nu se mai admit nici un fel de modificari”, a precizat UMF „Carol Davila”.

Candidatii vor intra în salile de concurs pe baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil, precum si a legitimatiei de concurs tip eliberata la înscriere de catre secretariatele facultatilor.

Supraveghetorii vor verifica identitatea fiecarui candidat la intrarea în sala. Candidatii vor ocupa în sali locul indicat de legitimatia de concurs lipita pe masa, care are acelasi numar ca si cel de pe legitimatia de concurs tip primita la înscriere.

Durata probei scrise va fi de doua ore si jumatate în cazul specializarilor Medicina, Medicina Dentara si Farmacie, doua ore pentru admiterea la Asistenta Medicala Generala si Moase si, respectiv, o ora si jumatate pentru celelalte specializari ale Facultatii de Moase si Asistenta Medicala.

Corectarea tezelor se va face în sala de concurs, în prezenta candidatilor, carora li se va comunica punctajul, sub semnatura. Fiecare raspuns corect la întrebare este notat cu 1 punct. Punctajul obtinut este transformat în nota. Ulterior, toate grilele de concurs vor fi reverificate prin scanare pe calculator.

Rezultatele finale si lista candidatilor admisi vor fi afisate la avizierele facultatilor în cel mult 48 de ore de la terminarea probelor.

Sunt declarati admisi candidatii al caror punctaj la examenul scris este egal sau superior aceluia corespunzator notei 5.

La Facultatea de Moase si Asistenta Medicala, declararea candidatilor admisi va fi în functie de punctajul obtinut si ordinea optiunilor pentru specializarile oferite. Candidatii olimpici sunt admisi automat, fara a mai fi necesara sustinerea examenului de admitere.

Listele candidatilor, în ordine alfabetica, salile în care se desfasoara examenul si repartitia pe sali sunt disponibile pe site-ul http://admitere.umf.ro/repartizare/public/ sau la avizierele Facultatii de Medicina, pentru specializarile Medicina si Moase si Asistenta Medicala, respectiv ale Facultatii de Medicina Dentara si Facultatii de Farmacie. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie