Proteste in peste 100 de localitati din Transilvania, impotriva proiectului de regionalizare, si pentru autonomia Tinutului Secuiesc

 

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si Consiliul National Secuiesc (CNS) organizeaza sâmbata proteste stradale în peste 100 de localitati din Transilvania. Acestea vor fi îndreptate împotriva proiectului de regionalizare propus de Guvern si vor transmite un nou mesaj pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

miting autonomie tinut secuiescSimbol: 20

Evenimentele vor avea loc sub simbolul cifrei 20. „În data de 20 iulie, la ora 20, timp de 20 de minute, vom organiza o serie de manifestari care doresc sa fie o presiune asupra Guvernului si asupra coalitiei majoritare care are planuri marete cu reorganizarea administrativ-teritoriala a României, în care nu figureaza din pacate o solutie care sa convina si comunitatii maghiare. Cerem 20 de minute din viata fiecarui cetatean care doreste sa fie parte la aceasta manifestare pentru a atentiona Guvernul, respectiv majoritatea de la Bucuresti, ca nu acceptam solutii care nu sunt agreate de comunitatea maghiara, mai ales în acele zone si regiuni din Transilvania, unde maghiarii traiesc într-un numar semnificativ”, a declarat presedintele PPMT, Toro T. Tibor, citat de erdely.ma.

„Regiuni cu statut special”

Liderul PPMT considera ca miscarile stradale vor atrage atentia asupra de dorintei de autonomie a maghiarilor din Tinutul Secuiesc si Partium. „Exista doua regiuni care ar trebui sa fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de sine statatoare si cu statut special. Una dintre  aceste regiuni este, bineînteles, Tinutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a tarii, numita de noi Partium (judetele Satu-Mare, Bihor, Salaj), unde credem ca ar fi corespunzator si benefic pentru pacea interetnica si pentru normalizarea relatiilor româno-maghiare o regiune bilingva, cu statut special”, a mai spus Toro pentru sursa citata.

Fara UDMR si PCM

Liderii locali ai UDMR si PCM sustin ca nu au fost invitati oficial la acest eveniment si acuza PPMT ca nu a respectat proiectul comun de a organiza un nou miting de mare amploare în septembrie. „Am aflat din presa de aceasta initiativa a PPMT. M-a surprins, fiindca era vorba despre un miting de amploare, precum cel din 10 martie. Consider ca asemenea manifestari, cum a fost cel  din 10 martie din Târgu Mures, pot sa aduca succes. Se pare ca PPMT vrea sa faca capital politic din aceasta tema si, cum s-ar spune, au prins caruta în fata cailor”, a comentat presedintele PCM, Biro Zsolt. „Exista o colaborare între UDMR, PCM si CNS pentru un protest de amploare în septembrie îndreptat împotriva initiativelor administrative de a diviza Tinutul Secuiesc. În aceasta perioada a verii, în care oamenii sunt ocupati cu muncile agricole sau sunt plecati în concediu, o astfel de miscare stradala nu poate avea succes”, a subliniat pentru 3szek, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor. Chiar daca nu vor avea un rol activ în organizarea acestui protest, sunt sanse mari ca liderii locali ai celor doua formatiuni politice sa fie totusi prezenti la mitinguri.

„Vremea tunurilor mari”

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a folosit o comparatie cel putin deplasata pentru a descrie acest eveniment. „Este regretabil ca PPMT degradeaza tema autonomiei si a reorganizarii teritoriale într-un simplu eveniment de campanie. Ei nu înteleg ca nu este o noua batalie maghiaro-maghiara, ci trebuie sa convingem elita politica si societatea româneasca de adevarul nostru. PPMT merge la razboi cu multe pistoale cu apa, când acum ar fi nevoie de tunurile mari. Doar un protest stradal cu o prezenta de câteva zeci de mii de persoane ar da suficienta atentie solicitarilor noastre. Pozitia UDMR ramâne cea de a organiza un protest de amploare în cursul lunii septembrie”, a declarat Kovacs. Istvan Deak, jurnalul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

2 comentarii

  1. Aceste agitatiuni planificate vor apropia pe Crin Antonescu de canonul lui IIC Bratianu, al carui nume e asociat cu România Regala Mare. In postromânism, dreapta noastra are liberali si chiar ultraliberali capabili de darwinism social, insa ducea mare lipsa de patrioti inflacarati. Reconstituirea statuii interbelice IIC Bratianu din rondul de la Universitate devine acum o prioritate nationala pentru primarul Oprescu.

  2. Proiectul de regionalizare elaborat de guvern trebuie abandonat si sibstituit cu altul care sa respecte identitatea istorica a marilor unitati ale Romaniei.Transilvania trebuie sa ramana o entitate compacta, asa cum este si a fost de cind exista,o unitate organica in diversitatea ei.Prin aceasta agitatia maghiara ia sfarsit. Transilvania istorica, fara Banat Maramures si Partium.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie