Ministerul Sanatatii propune modificarea carnetului de vaccinari pentru copii

 

Carnetul de vaccinari pentru copii ar putea fi schimbat, potrivit unui proiect lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii. Propunerea ministerului este motivata de faptul ca, anul acesta, au fost introduse noi tipuri de vaccinuri si s-a modificat varsta la care se administreaza unele dintre acestea.

vaccin BCG 1Carnetul de vaccinari cuprinde evidenta vaccinurilor fiecarui copil si adolescent si reprezinta, pentru parinti, un instrument de programare a vaccinarilor in functie de varsta copilului, motiveaza Ministerul Sanatatii intr-un document publicat pe site-ul propriu.

De asemenea, carnetul de vaccinari se elibereaza apartinatorului legal al copilului, la iesirea din maternitate. Fiecare vaccinare se inregistreaza obligatoriu in carnetul de vaccinari de catre unitatea medicala care efectueaza vaccinarea.

In plus, potrivit sursei citate, in carnet sunt notate si reactiile adverse postvaccinale indezirabile. „Totodata, vaccinarile sunt programate de catre medicul de familie, conform calendarului de imunizari din Romania”, conform aceleiasi surse.

Ministerul Sanatatii a precizat ca, anul acesta, a fost modificat Calendarul de vaccinare, prin includerea unor tipuri de vaccinuri noi si prin schimbarea, fata de anii anteriori, a varstei la care se administreaza unele vaccinuri.

Astfel, ministerul a elaborat un nou model al carnetului de vaccinari, prevazut intr-un proiect de ordin privind modificarea Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 1.147/2011 privind aprobarea modelului Carnetului de vaccinari.

Potrivit actului normativ aflat in dezbatere publica, noile modificari sunt urmatoarele:

  • vaccinurile antihepatita si antituberculoza nu se mai administreaza la 2-7 zile de la nasterea copilului, ci la 4-7 zile (dispozitia privind administrarea acestor vaccinuri in primele 24 de ore de la nastere a ramas valabila);
  • vaccinurile antidifterie, antitetanos si antituse convulsiva nu se mai administreaza copiilor de 4 ani, iar cei cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani nu mai trebuie vaccinati contra poliomielitei;
  • se introduce o noua categorie de varsta, 14 ani, la care se administreaza vaccinurile antidifterie si antitetanos.

Noul model de carnet de vaccinari poate fi accesat AICI.

Atentie! Informatiile tratate in acest articol nu se aplica in prezent, ci sunt doar in stadiul de proiect. Puteti consulta proiectul de ordin al Ministerului Sanatatii AICI. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie