Certificarea incadrarii vehiculelor rutiere inmatriculate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere – Legea nr. 232/2013

 

In Monitorul Oficial nr. 438 din 18 iulie 2013 afost publicata Legea nr. 232/2013 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 6/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea incadrarii vehiculelor rutiere inmatriculate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodic.

inmatriculari blocajIn cadrul actului normativ se arata:

Se aproba Ordonanta Guvernului nr. 6 din 25 ianuarie 2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea incadrarii vehiculelor rutiere inmatriculate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica, adoptata in temeiul art. 1 pct. II.1 din Legea nr. 284/2011 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 31 ianuarie 2012, cu urmatoarele modificari si completari:

Vehiculele inmatriculate sau inregistrate in Romania pot circula si pot fi utilizate pe drumurile publice din Romania numai daca starea lor tehnica este conforma cu Reglementarile privind certificarea incadrarii vehiculelor inmatriculate sau inregistrate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica, aprobate prin ordin al ministrului transporturilor.

Autorulotele care au, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune se supun primei inspectii tehnice periodice la 4 ani, daca la data primei inmatriculari in Romania au fost noi.

Aparatura utilizata in statiile de inspectie tehnica periodica autorizate trebuie sa respecte cerintele prevazute de legislatia in vigoare privind activitatea de metrologie, precum si cerintele specifice activitatii de inspectie tehnica periodica stabilite prin reglementarile prevazute la art. 1.

Inspectia tehnica periodica la vehiculele agreate pentru transportul marfurilor periculoase sau pentru transportul de marfuri perisabile, la vehiculele destinate exclusiv transportului de butelii de gaze, la remorcile-cisterna lente destinate transportului de marfuri periculoase, la autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de 8 locuri pe scaune si care au o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu exceptia troleibuzelor, la vehiculele istorice, la autovehiculele destinate competitiilor sportive, la vehiculele cu caracteristici speciale, la vehiculele inregistrate, prevazute la art. 2 alin. (3) lit. m), la vehiculele radiate din evidenta care au fost inmatriculate ori inregistrate anterior in Romania in vederea inmatricularii, precum si inspectia tehnica in vederea redobandirii certificatului de inmatriculare se efectueaza numai de personalul R.A.R., in conformitate cu reglementarile prevazute la art. 1.

In cazul in care vehiculul corespunde reglementarilor prevazute la art. 1, R.A.R. sau statiile de inspectie tehnica periodica consemneaza in anexa la certificatul de inmatriculare/inregistrare data pana la care trebuie efectuata urmatoarea inspectie tehnica periodica. Totodata, R.A.R. sau statiile de inspectie tehnica periodica aplica ecusonul de inspectie tehnica periodica corespunzator pe placile de inmatriculare ori pe placile de inregistrare.

R.A.R. tine evidenta informatizata a situatiei inspectiilor tehnice periodice realizate pentru vehicule.

In cazul comiterii faptelor prevazute la alin. (1) lit. a)–j), pe langa amenzile contraventionale prevazute la alin. (2), personalul R.A.R., imputernicit in acest scop de Ministerul Transporturilor, dispune, in raport cu gravitatea faptelor, suspendarea ori anularea autorizatiei tehnice a persoanei autorizate pentru statia de inspectie tehnica periodica respectiva sau suspendarea ori anularea certificatului de atestare a inspectorului tehnic, in conditiile stabilite de reglementarile prevazute la art. 1.

In urma reverificarii prevazute la art. 4 alin. (8) lit. c), personalul R.A.R. poate anula inspectia tehnica periodica in cazurile stabilite prin reglementarile prevazute la art. 1.

Prevederile prezentei ordonante se aplica si vehiculelor detinute sau utilizate de Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne si care se inregistreaza la aceste institutii, numai in cazul in care prin legislatia specifica aplicabila acestor vehicule se prevede astfel.

Inspectia tehnica periodica la vehiculele prevazute la alin. (1) si care prezinta caracteristici speciale se poate efectua si in statiile de inspectie tehnica periodica apartinand Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne.

Prevederile prezentei ordonante nu se aplica masinilor si utilajelor autopropulsate pentru lucrari cu o viteza maxima constructiva care nu depaseste 25 km/h, autovehiculelor cu senile, tramvaielor si vehiculelor cu tractiune animala.

Vehiculele inmatriculate in alte state pot fi supuse unei inspectii tehnice periodice, care se efectueaza de R.A.R. in conformitate cu reglementarile prevazute la art. 1.

In vederea efectuarii inspectiei tehnice periodice prevazute la alin. (1), solicitantul declara pe propria raspundere situatia vehiculului in ceea ce priveste detinatorul si situatia inmatricularii vehiculului respectiv.

Efectuarea inspectiei tehnice periodice prevazute la alin. (1) nu absolva detinatorul sau utilizatorul vehiculului de respectarea celorlalte prevederi legale privind circulatia pe drumurile publice din Romania.

Recunoasterea inspectiei tehnice periodice prevazute la alin. (1) de catre alte state se face in functie de legislatia aplicabila a statelor respective.

In vederea obtinerii certificatului de inregistrare cu mentiunea «Pentru acest vehicul, inspectia tehnica periodica nu este obligatorie» solicitantul va depune la emitent certificatul tehnic, emis de R.A.R., la cerere, din care sa rezulte ca vehiculul respectiv nu se supune inspectiei tehnice periodice.

La controlul in trafic, organele de control abilitate vor aplica sanctiunile stabilite pentru cazul in care detinatorul unui certificat de inregistrare cu mentiunea «Pentru acest vehicul, inspectia tehnica periodica este obligatorie» nu face dovada ca a executat inspectia tehnica periodica sau aceasta inspectie a expirat.

In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va asigura administratiile locale cu certificate de inregistrare, care sa contina urmatoarea mentiune: «Pentru acest vehicul inspectia tehnica periodica este/nu este obligatorie».

In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante, toti detinatorii certificatelor de inregistrare, emise inainte de termenul prevazut la alin. (1), vor preschimba gratuit aceste certificate cu noile tipuri, care contin mentiunea referitoare la obligativitatea efectuarii inspectiei tehnice periodice.

Vehiculele inregistrate in Romania, carora li se aplica prevederile prezentei ordonante, se supun primei inspectii tehnice periodice in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie