Cate dosare are Omar Hayssam?
Omar Hayssam a fost condamnat definitiv în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, înselaciune în cazul „Volvo” si fraude în cauza „Foresta Nehoiu”, sirianul fiind judecat în alte doua dosare, pentru fuga din România si pentru delapidare.
Omar Hayssam a fost trimis în judecata în 14 octombrie 2005 si condamnat definitiv, în lipsa, în 20 februarie 2008, la 20 de ani de închisoare. Hayssam a primit pedeapsa pentru implicarea în rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, în martie 2005, la Bagdad.
„Prin sentinta penala nr. 122/13.06.2007, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, S. I Penala, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 611/20.02.2008 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, inculpatul Omar Hayssam a fost condamnat la o pedeapsa de 20 ani închisoare”, a precizat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Într-un alt dosar, cunoscut ca „Volvo”, în 26 mai 2010, Omar Hayssam si cei doi asociati ai sai, Quasim Essa si Mohamad Omar, au fost condamnati de Tribunalul Bucuresti la 16 si, respectiv, 14 ani de închisoare pentru înselarea mai multor firme de leasing. Acestia au fost acuzati ca au înselat firmele de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-au exportat cu acte false în Siria si Egipt.
Sentinta a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti, care a mentinut decizia Tribunalului Capitalei. Ulterior, avocatii celor trei au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care în 22 noiembrie 2012 a dat o decizie definitiva în acest dosar, mentinând condamnarile dispuse de instantele inferioare.
„Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 275/P/2003, din data de 20.09.2005, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecata a inculpatului Omar Hayssam, pentru savârsirea infractiunilor prev. de art. 323 si art. 215 alin. 1,2,3,5 Cod penal. Prin sentinta penala nr. 424/25.05.2010, pronuntata de Tribunalul Bucuresti, S. I Penala, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 3848/22.11.2012 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, inculpatul Omar Hayssam a fost condamnat la o pedeapsa de 16 ani închisoare”, a precizat DIICOT.
Omar Hayssam mai are o condamnare definitiva, de trei ani de închisoare pentru frauda, în dosarul „Foresta Nehoiu, dispusa în 29 iunie de instanta suprema. Instantele inferioare dispusesera achitarea inculpatilor din acest dosar.
Omar Hayssam a fost acuzat ca a încheiat contractul de privatizare a societatii Foresta SA Nehoiu (judetul Buzau) si apoi, în calitate de presedinte al Consiliului de Administratie si împreuna cu Gheorghe Iosif, vicepresedinte al Consiliului, a dispus, în octombrie 2001-iulie 2004, vânzarea activelor societatii, mai ales terenuri.
Mohamad Omar si El Assal Emil Raja au fost condamnati la doi ani de închisoare cu executare, iar Gheorghe Iosif, judecat pentru crima organizata si bancruta frauduloasa, si Carmen Marilena Popa, judecata pentru fals intelectual, au fost condamnati la doi ani de închisoare cu suspendarea executarii pedepsei si interzicerea unor drepturi, respectiv sase luni de închisoare cu suspendare.
„Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 621/DP/2005, din data de 01.07.2005, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecata a inculpatului Omar Hayssam, pentru savârsirea infractiunilor prev. de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003 si art. 143 alin. 2 lit. a,b din Legea nr. 85/2006 cu aplic. art. 13 Cod penal. Prin decizia penala nr. 2574/29.06.2010, pronuntata de Înalta Curte de Casatie si Justitie, inculpatul Omar Hayssam a fost condamnat la o pedeapsa rezultanta de trei ani închisoare”, a aratat DIICOT.
Omar Hayssam a mai fost trimis în judecata de procurorii DIICOT într-un alt dosar, în octombrie 2012, alaturi de fratele lui, Mohamad Omar, de cumnatul sau, Mihai Nasture si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, fiind acuzati de înselaciune si delapidare.
Dosarul se judeca la Tribunalul Bucuresti si are urmatorul termen la 23 iulie.
„Prin rechizitoriul întocmit în dosarul penal nr. 276/D/P/2004, din data de 02.10.2012, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecata si au solicitat arestarea preventiva, în lipsa, a inculpatului Omar Hayssam, pentru savârsirea infractiunilor prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, art. 215 si art. 2151 cod penal si art. 23 din Legea nr. 656/2002”, a precizat DIICOT.
Purtatorul de cuvânt al DIICOT, procurorul Nadina Spînu, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca în dosarul de delapidare s-a cerut, la trimiterea cazului în judecata, arestarea preventiva a lui Omar Hayssam pentru infractiunile de care este acuzat.
Nadina Spînu a spus ca la termenele anterioare nu s-a putut discuta aceasta solicitare din cauza ca Hayssam nu a fost prezent si nu a putut fi citat corespunzator. Ea a precizat ca la termenul din 23, când cel mai probabil si Hayssam va fi prezent la proces, se va putea lua în discutie aceasta cerere.
Omar Hayssam este judecat si pentru trecerea frauduloasa a frontierei de stat, alaturi de fratii acestuia, Mukhles si Mahmoud, si de omul de afaceri Mustafa Tartoussi.
În acest dosar, în 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, în timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, acuzati ca i-ar fi înlesnit fuga din tara, au fost achitati.
Condamnarea dispusa în cazul lui Omar Hayssam a fost contopita cu cea de 20 de ani primita anterior pentru terorism, urmând sa execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare.
Sentinta nu este definitiva, fiind atacata cu recurs la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta a stabilit urmatorul termen în dosar la 12 septembrie.
Potrivit Codului de procedura openala, în cazul în care se cere extradarea sau predarea în baza unui mandat european de arestare a unei persoane judecate si condamnate în lipsa, cauza va putea fi rejudecata, la cererea condamnatului, de catre instanta care a judecat în prima faza.
Omar Hayssam a fost condamnat în lipsa în cele trei dosare, el fugind din tara în iunie 2006, în timp ce era judecat în dosarul privind rapirea lui Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.
Omar Hayssam a fost predat Politiei Române, vineri dimineata, a anuntat purtatorul de cuvânt al sefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior ca acesta se afla în arestul Politiei, fiind predat politistilor la ora 6.40.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat ca Omar Hayssam a fost dus în Arestul Politiei Capitalei, precizând ca nu poate da amanunte privind operatiunea de aducere în tara a sirianului si nici de unde a fost adus acesta.
În martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad.
În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare în rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, într-un alt dosar.
La aproape un an si o luna de la plasarea lui în arest, instanta a acceptat sa îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.
În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al României Ilie Botos, în 20 iulie 2006.
Omar Hayssam a fost dat în urmarire generala la nivel national si international, în baza unui mandat de arestare preventiva emis în lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, în iulie 2006.
Condamnarea în lipsa a lui Omar Hayssam la 20 de ani de închisoare pentru implicare în rapirea celor trei jurnalisti a constituit o premiera în România.
Presedintele Traian Basescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, ca Omar Hayssam „este bine-merci” si nu mai are cancer. Presedintele preciza ca partea româna stie unde se afla acesta, pentru ca este subiect de discutie cu partea siriana.
„Stim precis si unde este, si e bine-mersi, sanatos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimosi ai patriei”, spunea atunci Basescu. Livia Ispas, Catalina Cocolos, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!