Adrian Grajdan, fostul sef al ISC, deferit justitiei de procurorii DNA

 

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea în judecata a lui Adrian Balaban Grajdan, fost inspector general al Inspectoratului de Stat în Constructii (ISC), în sarcina caruia s-a retinut infractiunea de favorizare a infractorului.

DNAÎn rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut ca în 22 mai 2012, inculpatul Balaban Grajdan, în calitate de inspector general al ISC, a emis catre Înalta Curte de Casatie si Justitie o adresa prin care inspectoratul contesta existenta prejudiciului în cauza penala aflata în curs de judecare privind pe inculpatii Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Adrian Nastase, Bogdan Popovici, Marina Popovici, Cristian Vasile Mihail.

„Inculpatul a emis aceasta adresa la numai doua zile de la numirea sa în functie si înainte de preluarea efectiva a atributiilor specifice functiei de inspector general ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu încalcarea dispozitiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor si într-un sens contrar intereselor legitime ale ISC. Mai mult, inculpatul Balaban Grajdan a premeditat savârsirea infractiunii, deoarece primele ordine emise de acesta în calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii catre instanta a acestei adrese prin care îi favoriza pe inculpatii judecati de instanta suprema. Conform documentului semnat de inculpat, în cauza penala respectiva, ISC nu ar fi înregistrat nici un prejudiciu financiar-contabil si nu s-ar fi putut constitui parte civila în procesul penal, invocând în sprijinul afirmatiilor facute, printre altele, un Raport al Curtii de Conturi pentru anul 2004 care nu exista”, se arata într-un comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES.

În acel dosar, prin sentinta penala nr. 176 din 30 ianuarie 2012, ÎCCJ îi obligase pe inculpatii Nastase Adrian, Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan în solidar cu SC EUROGRAFICA SRL la peste 3,3 milioane lei despagubiri civile catre ISC si respectiv pe inculpatii Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan în solidar cu partea responsabila civilmente SC A ROND SRL si inc. Vasile Mihai Cristian în solidar cu partea responsabila civilmente SC EUROGRAFICA SRL la peste 3,1 milioane lei cu titlu de despagubiri civile.

Sursa citata mentioneaza ca, în aceste conditii, adresa emisa de Adrian Balaban Grajdan crea premisele administrarii de probe suplimentare si venea în sprijinul apararii inculpatilor.

„Efectele acestui document au fost înlaturate ca urmare a adresei de revenire transmisa de catre ISC. Ulterior, prin decizia penala nr. 60 din 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 judecatori a dispus condamnarea inculpatilor si obligarea acestora la plata de despagubiri civile catre ISC în cuantumul sumelor mentionate mai sus”, mai arata DNA.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casatie si Justitie.(AS-autor: Madalina Cochinescu, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie