Trei companii interesate de redeschiderea minelor Remin

 

Trei companii si-au manifestat interesul pentru redeschiderea minelor aflate în patrimoniul societatii baimarene Remin, potrivit unor surse apropiate proiectului. „În urma anuntului pe care l-am lansat, am primit trei scrisori de intentie, urmând ca în perioada urmatoare sa ne întâlnim pe rând cu fiecare dintre ei pentru a evalua un posibil proiect la Baia Mare”, ne-au declarat, ieri, oficialii de la Remin.

remin baia marePrintre investitorii care deja s-au interesat de relansarea activitatii de la Remin se afla compania African Consolidated Resources (AFCR), care a încheiat, de curând, un memorandum de întelegere cu societatea din Baia Mare, dar si Metals Finance Limited, companie specializata în activitati miniere prezenta în Australia si Africa de Sud.

Memorandumul dintre AFCR si Remin are o perioada de valabilitate de sase luni, oferind posibilitatea desfasurarii activitatilor necesare de due-diligence.

Andrew Prelea, CEO al sucursalei AFCR din România, ne-a declarat, ieri, în exclusivitate: „Proiectul de due-dilligence evolueaza asa cum ne asteptam. Analizele preliminare s-au încheiat, iar echipa de experti calatoreste în România la perioade regulate de timp pentru a ne atinge obiectivele în termenele stabilite”.

Domnia sa ne-a mai spus ca în tara noastra vin patru experti în mod frecvent, pentru perioade de 2-3 saptamâni, astfel încât pregatirea si evaluarea proiectului minier de la Baia Mare sa se desfasoare conform programului: rapid si eficient.

Totodata, Andrew Prelea a mai adaugat ca, în prezent, compania efectueaza un studiu de mediu pentru a observa în detaliu impactul asupra zonei.

„Acest studiu urmareste sa identifice situatia curenta a mediului, astfel încât proiectul sa respecte reglementarile de mediu ale României si Uniunii Europene pentru a avea o pozitie solida înspre revigorarea mineritului în regiune”, a conchis CEO-ul de la African Consolidated Resources de la noi din tara.

Alaturi de African Consolidated Resources mai este interesata si compania Metals Finance Limited, companie specializata în activitati miniere prezenta în Australia si Africa de Sud.

Metals Finance, firma înregistrata în Marea Britanie, are operatiuni în Australia, Chile si în Europa de Est, unde extrage nichel si alte resurse neferoase.

În administrarea Remin Baia Mare se afla 118 halde de mina care înmagazineaza peste 4,7 milioane metri cubi de steril si 18 iazuri de decantare a sterilelor de flotatie.

Societatea baimareana a intrat în proces de insolventa în anul 2009, principalul creditor fiind Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) care a preluat de curând creantele de la Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala.

Comitetul creditorilor mai este format si din societatea Electrica Furnizare Transilvania Nord si Primaria municipiului Baia Mare.

Directia Generala a Finantelor Publice Maramures administra împreuna cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, la societatea comerciala Remin Baia Mare, creante în valoare totala de 475.337.000 lei.

Pentru relansarea activitatii de minerit, Ministerul Economiei a decis modificarea legii minelor, astfel încât perimetrele miniere aflate în conservare sau închise sa poata fi deschise.

Potrivit declaratiilor lui Varujan Vosganian, prin modificarea Legii minelor, vor putea fi demarate negocierile cu investitorii în vederea redes¬chiderii perimetrelor aflate în conservare sau închise, evitându-se, astfel, intrarea în faliment a unor companii de profil cum ar fi Remin Baia Mare. Alexandra Craciun, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie