Organizatia APADOR-CH: Romania trebuie sa aiba in vedere obligatiile privind drepturile omului

 

Organizatia APADOR-CH solicita Guvernului si Parlamentului sa aiba în vedere obligatiile asumate de România prin tratate internationale cu privire la drepturile omului, si nu doar necesitatile dictate de siguranta nationala, în contextul discutiilor privind interceptarea cartelelor pre-platite, informeaza Mediafax.

Organizatia APADOR-CHConsiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) nu ar trebui sa se situeze în afara cadrului institutional specific statului de drept, spune APADOR-CH, referindu-se la declaratia premierului Victor Ponta, care a spus, joi, ca înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor preplatite a fost decisa de CSAT în luna august a anului trecut.

„Deciziile CSAT nu au puteri superioare legilor sau conventiilor internationale care garanteaza drepturile omului. În plus, acestea sunt documente secrete, iar în masura în care stabilesc obligatii pentru cetateni, ar trebui sa devina publice si doar din acel moment sa produca efecte juridice”, mai spune APADOR-CH, aratând ca, în lipsa oricaror acuzatii sau suspiciuni privind savârsirea unor infractiuni de catre cetateni, colectarea datelor personale ale acestora este o masura care ar putea afecta dreptul la viata privata.

Citeste si  Dejan Petrovic, Fundatia ERSTE: Adevarata schimbare ar însemna acceptarea de catre majoritatea populatiei a faptului ca toata lumea are aceleasi drepturi

Asociatia mai spune ca, si în situatia în care colectarea datelor este absolut necesara într-o societate democratica, o astfel de restrângere a dreptului la viata privata ar trebui sa fie însotita de garantii cu privire la ce se întâmpla ulterior cu datele colectate.

În acest sens APADOR-CH semnaleaza faptul ca în ianuarie 2013 CEDO s-a pronuntat în cauza Bucur si Toma c. României retinând ca legea sigurantei nationale nu contine nicio garantie împotriva arbitrariului efectuarii înregistrarilor, lipsind si garantia ca informatiile obtinute în urma unei supravegheri secrete sunt distruse, din oficiu, imediat ce nu mai sunt necesare scopului legal pentru care au fost culese. Prin lipsa acestor garantii este încalcat dreptul la viata privata. De asemenea, Curtea a retinut ca nu exista prevederi legale care sa asigure un control al persoanei supravegheate asupra datelor si informatiilor pe care un serviciu secret le culege si le stocheaza cu privire la aceasta.

În plus, APADOR-CH mentioneaza ca initiative similare din alte tari europene au fost deja criticate de Comisia Europeana si de Consiliul Europei si ca este necesar ca orice acte normative ce pot afecta drepturile cetatenesti sa fie supuse consultarii publice si dezbaterii parlamentare.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-platite a fost decisa de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) în luna august a anului trecut, în mandatul de presedinte interimar al lui Crin Antonescu, dupa atentatul terorist din Bulgaria. El a precizat ca nu este vorba de o operatiune de interceptare, ci de înregistrare.

„Este o decizie adoptata în luna august a anului trecut de catre CSAT si, de atunci, am progresat în ceea ce priveste procedurile de implementare, pentru ca în acest moment sunt peste 10 milioane de cartele pre-platite si evident ca nu poti sa retroactivezi. Nu doar ca o sustin, eram în CSAT, daca nu ma însel era în perioada mandatului interimar al domnului Antonescu, domnia sa era presedinte interimar, eu eram prim-ministru, erau toti ministrii acolo, si a fost adoptata aceasta decizie imediat dupa atentatul din Bulgaria, unde atacatorii au folosit cartele pre-platite”, a spus Ponta.

Presa a relatat ca deputatul PSD Sebastian Ghita vrea sa depuna o initiativa legislativa care sa permita posibilitatea interceptarii cartelelor telefonice pre-platite de catre serviciile secrete.

Proiectul prevede ca, atunci când o persoana va cumpara o cartela pre-platita, va trebui sa prezinte codul numeric personal si, daca ulterior un judecator va decide interceptarea numarului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica detinatorul acestei cartele.romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie