Medicii romani solicita o intalnire cu reprezentantii FMI, pentru a discuta despre salariile mici si realitatea sistemului sanitar
Medicii vor sa se întâlneasca cu reprezentantii Fondului Monetar International, care sunt în România pentru a negocia un nou acord, pentru a se plânge de salariile mici pe care le primesc în România. „Solicitam o întâlnire cu FMI sa le spunem adevarul pe care noi îl cunoastem, tot ceea ce se întâmpla în sistemul sanitar”, a spus Marius Sepi, vicepresedintele Federatiei SANITAS.
Prin aceasta masura cadrele medicale spera sa obtina o majorare salariala. În caz contrar medicii avertizeaza cu proteste.
În acest sens reprezentantii Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentisti din România, Colegiului Farmacistilor din România, Colegiului Psihologilor din România, Federatiei SANITAS, Camerei Federative a Medicilor si Sindicatului Ioan Cantacuzino s-au intâlnit si au finalizat acordul pentru încheierea Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate.
Secretariatul Coalitiei va fi asigurat de Colegiul Medicilor din România.
Acest acord trebuie asumat pana la data de 5 august de organele de decizie ale fiecarui membru.
“Am stabilit un calendar în ceea ce priveste punerea sub presiune a Guvernului.
Coalttia va solicita o întâlnire la Fondul Monetar International pentru a discuta aspectele din sanatate. Guvernul trebuie sa gaseasca 20 milioane de euro pentru cei 16.000 de rezidenti care traiesc în mizerie. Este o conditie nenegociabila pe care Guvernul si-a însusit-o”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din România.
Marius Sepi a preciuat ca asociatia pe care o reprezinta îsi doreste o lege pentru toate categoriile de profesionisti din sistemul de sanatate care sa asigure o crestere a veniturilor.
“Din pacate, în prezent psihologii sunt foarte prost platiti, în raport cu importanta muncii lor. În schema majoritatii spitalelor sunt prea putini psihologi”, a declarat Laurentiu Stefan, directorul juridic al Colegiului Psihologilor din România.
“Medicii dentisti au probleme comune cu ceilati membrii ai Coalitiei, cum sunt salarizarea, statutul sau bugetul prea mic alocat. FMI trebuie informat ca în România copiii nu au dreptul la asistenta dentara, un lucru extrem de grav“, a precizat prof. dr. Radu Câmpian, vicepresedintele Colegiului Medicilor Dentisti din România.
Coalitia a stabilit revendicarile de baza si calendarul miscarilor revendicative. Astfel, medicii îsi doresc rectificarea pozitiva de buget la sanatate pentru acest an, cresterea graduala a bugetului destinat Sanatatii, astfel încât peste 3 ani sa ajunga la 6%, bugetul Sanatatii sa fie utilizat nu doar pentru plata arieratelor, ci si pentru plata personalului si dezvoltarea investitiilor, o lege speciala pentru salarizarea personalului din sistemul de sanatate diferita de cea a bugetarilor, salarii mai mari pentru rezidenti, toti tinerii care intra în sistemul de sanatate sa aiba o salarizare suplimentara.
În luna iulie vor continua sondajele în rândul membrilor Coalitiei si actiuni de lobby la nivelul organizatiilor internationale, la începutul lunii august va fi organizata o conferinta de presa comuna în Bucuresti si la nivelul fiecarui judet, în luna septembrie vor fi organizate pichetari în judete la Prefecturi, marsuri si o pichetare a Ministerului de Finante. Luna octombrie este dedicata marsurilor la nivel central.
Membrii Coalitiei spera ca nu vor fi obligati sa ajunga la aceste masuri.
“Locul profesionistilor din sanatate este în spitale, alaturi de pacienti si nu în strada. Doar daca revedendicarile nu ne vor fi aprobate, vom fi nevoiti sa iesim în strada“, a mai spus prof. dr. Vasile Astarastoae. Madalina Chitu, gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!