Comisia Europeana: Romania a inregistrat progrese in toate capitolele Mecanismului de Cooperare si Verificare

 

Comisia Europeana a facut o prezentare de etapa, joi, în reuniunea grupului de lucru al Consiliului UE, privind progresele înregistrate în ultimele sase luni de România si Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, informeaza agerpres.ro. Un nou raport urmeaza sa fie prezentat la sfârsitul acestui an.

comisia europeanaAtât Comisia Europeana, cât si statele membre care au intervenit au evidentiat progresele înregistrate de România în toate capitolele din cadrul MCV – stat de drept, reforma sistemului judiciar, responsabilizarea sistemului judiciar, eficienta procesului judiciar si combaterea coruptiei -.

Oficialii si-au exprimat speranta continuarii în acelasi ritm si directie pentru a consolida rezultatele obtinute si a avea un raport pozitiv la sfârsitul anului. Accentul a fost pus mai ales pe numirile recente din sistemul judiciar si pe rezultate obtinute în combaterea coruptiei la nivel înalt.

A fost evidentiata atentia care este acordata revizuirii Constitutiei si a fost salutata implicarea Comisiei de la Venetia în acest proces.

Progresele înregistrate de România dovedesc angajamentul ferm al Guvernului de a continua reforma în justitie si de a îndeplini obiectivele din cadrul MCV, în strânsa cooperare cu Comisia Europeana si statele membre, conform surselor citate.

Întrebat daca prezentarea orala catre Consiliu a facut vreo referire la faptul ca autoritatile române nu au respectat procedura recomandata de CE în nominalizarea sefilor de la parchetul general si de la Directia Nationala Anticoruptie, Mark Gray a raspuns: „Ceea ce am facut a fost sa ne uitam la proces si la proceduri, nu am comentat un caz individual si o nominalizare individuala. Am analizat trendul evolutiilor din ultimele sase luni, fara a discuta vreun caz specific”. Razvan Cârcu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie