Analistii preconizeaza ca odata cu implementarea certificatului energetic si la inchiriere, preturile chiriilor vor creste

 

Proprietarii de locuinte care vor sa vanda sau sa inchirieze o proprietate, vor trebui sa ofere clientilor, incepand cu 20 iulie, o copie dupa certificatul energetic. Ce efecte va avea aceasta masura pe piata imobiliara?

performanta energetica imobileCertificatul energetic arata in ce masura locuinta respectiva este izolata din punct de vedere termic, cat de mult trebuie sa cheltuim pe incalzirea ei.

Pentru a obtine un astfel de document, trebuie sa va adresati unuia dintre cei 1.300 de auditori atestati in Romania. Ii puteti gasi pe internet. Cu ajutorul unui aparat special, vor incadra locuinta intr-una dintre clasele energetice A-G.

“Certificatul energetic arata cata energie trebuie consumata pentru a incalzi, ilumina sau climatiza o locuinta. Cel care emite acest document, unul dintre cei 1.300 de evaluatori energetici autorizati la nivel national, va incadra cladirea intr-una din cele 7 clase energetice. Calificativul A inseamna ca locuinta este foarte eficienta din punct de vedere al consumului de energie. La polul opus se pozitioneaza calificativul G, adica locuinta sta foarte prost la capitolul eficienta energetica”, afirma expertul imobiliar Marius Danilescu.

In Bucuresti, acolo  unde sunt acreditati 377 de auditori, preturile medii variaza intre 200 lei si 350 lei, in functie de tipul de apartament. In tara, unde numarul auditorilor este mai mic (in jur de 20/judet) preturile sunt ceva mai mari.

Pretul pe metru patrat, recomandat de Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAECR) pentru intocmirea acestui document, este de 3 euro si include si taxa necesara documentarii si pregatirii lucrarii.

Cu cat casa este mai mare, cu atat tariful scade. Astfel, de exemplu, pentru un apartament de 50 de mp, costul este, in medie, de 2,5 euro/mp, la un apartament de peste 200 mp, tariful scade la 1,5 euro. La acest cost se adauga o taxa de 50 de euro pentru pregatirea lucrarii si documentare.

Din 20 iulie, proprietarii care inchiriaza sau vand o locuinta sau alt spatiu construit trebuie sa prezinte obligatoriu si certificatul energetic la inregistrarea contractului la administratia financiara, altfel risca sa fie amendati.

O afacere de 100 milioane de euro

Din 2010 si pana in prezent, au fost auditate peste 60.000 de locuinte. O afacere care le-a adu celor 1.300 de auditori atestati in Romania in jur de 9 milioane de euro, potrivit datelor AAECR.

Miruna Popescu, purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, a declarat ca, in noua forma a legii, cumparatorii nu isi mai pot inregistra proprietatea dobandita la organele fiscale daca nu dispun de certificatul energetic.

Cumparatorii au obligatia sa isi deschida rol la administratiile fiscale in termen de 30 de zile, altfel sunt pasibili de amenda. Chiar daca legea nu impune sanctiuni in cazul neprezentarii certificatului in momentul incheierii tranzactiei, aceasta forma de constrangere prin administratiile financiare determina obligativitatea certificatului energetic la tranzactionarea oricarui tip de cladiri.

Potrivit estimarilor din piata, in conditiile in care, anul trecut, au fost inregistrate pese 700.000 de tranzactii imobiliare, asta rezulta ca afacerea ar putea genera anual venituri de 105 milioane de euro. Asta daca luam in calcul un pret per certificat de 150 euro.

Calculele sunt relative pentru ca la capitolul tranzactii imobiliare sunt inregistrate si contractele de vanzare-cumparare de terenuri, insa, potrivit expertilor, numarul acestora este destul de mic.

Daca luam in calcul ca certificatul energetic va fi obligatoriu si la incheierea contractelor de inchiriere, bineinteles cele declarate la fisc, ar insemna ca afacerea va creste de cateva ori.

“In Romania sunt milioane de oameni care stau cu chirie. Doar o parte infima dintre acestia au contracte legale de inchiriere. Ma tem ca odata cu acest nou act normativ, evaziunea din domeniu va creste”, a declarat un expert energetic.

Potrivit analistilor, din totalul fondului locativ din marile orase, cel putin 10-15% este ocupat cu chirie. Ei se asteapta ca, odata cu implementarea certificatului energetic si la inchiriere, preturile chiriilor sa creasca.

“Vor fi multi proprietari care vor trece in sarcina chiriasilor plata certificatului. Sunt multi cei care vor profita si vor creste chiriile si mai mult, cu aceasta justificare”, a declarat expertul imobiliar Marius Danilescu.

Alte voci sunt mai ponderate:

„Un certificat energetic ar putea influenta nivelul chiriilor, dar nu doar sa le creasca, ci si sa le scada”, spune Ovidiu Popa, presedintele Organizatiei Profesionale a Specialistilor in Energetica Cladirilor Cluj.

„Apartamentele cu consumuri energetice mai mici vor fi mai cautate, datorita costurilor de intretinere mai mici, iar daca cererea pentru acestea e mai ridicata ar putea duce la o crestere usoara a chiriilor acestui tip de apartamente sau scaderea nivelului chiriilor la apartamentele cu consumuri energetice mai ridicate, care ar trebui sa compenseze astfel cheltuielile suplimentare”, precizeaza acesta.

Atentie la tepari

Pe internet au aparut sute de anunturi de la evaluatori energetici. Autoritatile atrag atentia ca multi dintre acestia ar putea fi escroci asa ca nu va lasati incurajati de tarifele sub pretul pietei. In plus, nu este exclus ca multi dintre ei sa fie hoti de locuinte.

Ca sa aflati daca auditorul este unul autorizati, puteti consulta lista acestora pe pagina de internet www.mdrt.ro.

Specialistii atrag atentia si asupra actelor necesare. Nu lasati la indemna acestora decat dosarul de cadastru cu adresa imobilului, schita apartamentului sau a casei.

Daca ati semnat contractul, trebuie sa ii asigurati accesul in locuinta si sa oferiti informatii cu privire la materialele de constructie folosite, echipamentele de instalatii, gradul de ocupare si regimul de functionare, reparatii, probleme de condens ascunse, consumuri fac turate de energie si apa. Adrian Negrescu, dailybusiness.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie