Vicepremierul Liviu Dragnea va fi trimis in fata judecatorilor de catre procurorii DNA

 

La o saptamâna de la condamnarea ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, o alta bomba zguduie Guvernul Ponta. Vicepremierul Liviu Dragnea va fi trimis în fata judecatorilor de catre procurorii DNA.

liviu dragneaVicepremierul Liviu Dragnea va fi citat în perioada urmatoare la DNA pentru a i se prezenta materialul de urmarire penala în dosarul „Referendumului”. Senatorul Valer Marian, fost membru PSD, a facut aceasta dezvaluire pentru „Evenimentul zilei”. Surse judiciare au confirmat aceasta infomatie, dar nu au precizat o data fixa când va fi chemat Dragnea la DNA.

Pe de alta parte, Valer Marian a fost audiat ieri de procurorii DNA, în calitate de martor denuntator. „Am adus noi indicii si probe. Ancheta se afla într-un stadiu avansat,” a dezvaluit Valer Marian.

În acest dosar, Dragnea este acuzat ca, în calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman si secretar general al PSD, si-ar fi folosit autoritatea si influenta în scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu. Interesul sau era sa garanteze validarea acestuia. „Liviu Dragnea a constituit un sistem national de influenta pentru fraudarea referendumului”, explicau procurorii DNA.

Acestia îl mai acuza pe Dragnea si de instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegatorul sa voteze în cadrul referendumului. Ancheta a început în octombrie 2012, fata de 67 de persoane acuzate de fraude la referendum, printre care 49 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din Teleorman, Vrancea si Gorj si 18 observatori din partea unor ONG-uri, de fapt membri de partid, care l-au ajutat pe Liviu Dragnea.

În urma cu doua sptamâni, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a explicat ca în acest dosar a început prezentarea materialului de urmarire penala. „Astept ca procurorul sa finalizeze aceasta activitate si sa-mi propuna un proiect de solutie, cu privire la care ma voi pronunta la momentul în care îl voi avea. Nu as putea sa va spun ce solutie este, procurorul este independent în administrarea probatoriului si în solutia pe care o va da”, a declarat Kovesi.

Fraudarea Referendumului

Operatiunea de fraudare a referendumului de care este acuzat Dragnea a fost pusa la punct cu ajutorul unui sistem informatic utilizat de liderul PSD. Acest sistem era compus din mai multe servere, un soft si un call-center. Sistemul a fost conceput pe o structura piramidala. Primul palier era constituit din aproximativ 14.000 de utilizatori, membri în sectiile de vot. Acestia se înscriau în sistem prin trimiterea unui sms la numarul 1855.

Era creata o baza de date cu sectia din care raporta. În ziua referendumului, au raportat prin mesaje prezenta la vot în sectie si numarul de voturi exprimate: DA si NU. Palierul doi era constituit din lideri PSD, care aveau acces la o harta interactiva care afisa în timp real prezenta la urne. Ionel Stoica, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie