Presedintele Traian Basescu: Justitia nu mai are frica de politicieni

 

Presedintele Traian Basescu a declarat, la Chisinau, ca faptul ca în România a fost condamnat „un ministru în functie”, precum si un fost prim-ministru, arata ca justitia nu mai are frica de politicieni si a început sa functioneze corect de câtiva ani.

traian basescu 2„Sunt foarte multi politicieni care nu îsi dau seama ce înseamna independenta si corectitudinea justitiei. Si în România nu suntem sfinti din punctul asta de vedere. Înca exista tendinte de a controla tronsoane din justitie sau oameni din justitie. Dar, perioada în care justitia era sub control politic în România a trecut, sper sa nu se mai întoarca niciodata”, a declarat Basescu, la o întâlnire cu reprezentanti ai societatii civile din Republica Moldova.

El a argumentat ca aceste condamnari ale unor politicieni de vârf arata si populatiei ca se respecta principiul constitutional referitor la egalitatea în fata legii.

„Avem un ministru în functie condamnat zilele trecute. Deci, justitia nu mai are frica de politicieni, ceea ce este foarte bine si arata populatiei ca ceea ce scrie în Constitutie nu este vorba goala, adica nimeni nu este mai presus de lege”, a subliniat presedintele.

Basescu a aratat si ca subordonarea politica a justitiei sau coruptia din sistemul juridic sunt cel mai mare risc în parcursul european al R.Moldova, adaugând ca acest risc a fost si înca mai este prezent si în România.

„Este un risc în R.Moldova, si pe care l-a avut si România si înca îl are, înca nu este exclus sa se întoarca lucrurile înapoi si consolidarea independentei justitiei este cel mai mare efort al meu”, a afirmat seful statului.

De asemenea, el a mai sustinut ca daca justitia functioneaza corect si se respecta principiul separatiei puterilor în stat, atunci „societatea poate merge mai departe, chiar daca are politicieni mai slabi”.

În 12 iulie, Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanta suprema la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în forma calificata.

El a demisionat, în locul PNL propunându-l pe Ovidiu Silaghi.mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie