Premierul Victor Ponta asigura ca urmatorul acord cu FMI va avea mai putine conditii decat anterioarele

 

România va conveni, pâna în aceasta toamna, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, cu o valoare între 3 miliarde euro si 5 miliarde euro si cu mai putine conditii decât cele doua întelegeri anterioare, a declarat premierul Victor Ponta.

victor ponta4Ponta a afirmat, într-un interviu acordat la Bucuresti agentiei Bloomberg, ca noul acord va ajuta la reducerea costurilor de finantare si va sprijini moneda nationala.

Termenii noului acord se vor concentra pe consolidarea companiilor de stat si pe mentinerea disciplinei fiscale, a mai spus premierul.

„Va fi un acord îmbunatatit…Nu vom avea un acord foarte detaliat, ca în trecut”, a declarat Ponta.

El a adaugat ca scaderea costurilor de finantare ale statului român va continua dupa încheierea noului acord cu FMI si ca BNR va reduce, probabil, dobânda de politica monetara, aflata în prezent la minimul record de 5%.

„Cea mai mare provocare pentru România în acest moment este finantarea, având în vedere ca bancile sunt mai restrictive”, a spus oficialul român.

O misiune a FMI se afla la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de împrumut cu România, autoritatile precizând anterior ca doresc ca un nou acord sa fie încheiat pentru o perioada de doi ani.

Urmatorul acord cu România, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomica si de reforme structurale, urmarind în principal disciplina politicilor, si va presupune privatizarea si restructurarea unor companii de stat, a declarat, marti, la Bucuresti, directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Consiliul Director al FMI a avizat, la sfârsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu România. Acordul României cu FMI si UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile române ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o întelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata în 2009 si încheiata în 2011.

Ultimul acord a fost parafat în primavara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, si trebuia sa fie finalizat în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autoritatilor române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârstul lunii iunie, astfel încât Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de îmbunãttire a managementului companiilor de stat. Vlad Popescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie