Ministerul Finantelor va suplimenta plafonul pentru Programul Prima Casa, pana la sfarsitul lunii iulie

 

În conditiile în care creditarea prin programul Prima Casa a mers în prima parte a anului mai rapid decât anul trecut si decât se asteptau autoritatile, Ministerul Finantelor va suplimenta plafonul de garantii de stat cel târziu pâna la finele lunii iulie, astfel încât creditarea sa nu se întrerupa, au declarat pentru Capital surse din minister. Totodata, este posibil ca anumite banci sa nu mai doreasca o suplimentare a plafonului si sa refuze sa mai primeasca dosare de la clienti, acestia având optiunea de a se îndrepta catre celelalte banci din program.

prima casa 1„În maximum doua saptamâni va fi aprobata Hotarârea de Guvern (HG) prin care se majoreaza plafonul la Prima Casa. Ea este deja redactata si are în vedere alocarea unui plafon suplimentar mai mult decât suficient, astfel ca cel putin 100 milioane de euro din acesta va ramâne sa se reporteze pentru începutul lui 2014”, au declarat pentru Capital surse din Ministerul Finantelor.

La rândul sau, Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finantelor, spune: „Tinem legatura cu Fondul de Garantare si avem în vedere sa actionam din timp astfel încât sa nu se ajunga la blocaje. Vom majora în curând plafonul”.

Desi Capital a scris în premiera în urma cu doua saptamâni ca Finantele vor suplimenta plafonul de garantii la Prima Casa astfel încât creditarea sa nu sufere întreruperi, unele banci deja nu mai primesc dosare de la clienti.

Potrivit unor surse din piata, Alpha Bank, Bancpost, UniCredit si Millennium ar fi printre bancile care nu mai primesc dosare pentru Prima Casa, situatie care însa nu a putut fi înca verificata si confirmata de banci. Sursele spun ca unele banci ar da vina pe stat ca nu mai au plafon, dar în realitate acestea nu ar mai fi dispuse sa crediteze la actualele niveluri de dobânda.

Autoritatile spun ca nu au auzit de o asemenea situatie, dar chiar daca ar aparea asemenea cazuri, clientii sunt liberi sa se îndrepte catre celelalte banci angajate în program.

„Nu am auzit pâna acum ca vreo banca sa-si epuizeze plafonul disponibil. Probabil vazând ca statul manifesta sprijin pentru Prima casa, unele banci se gândesc ca ar putea obtine o suplimentare a marjei de dobânda. Dar daca programul are succes, asa cum zic si bancile, atunci nu vad de ce ar spune ca nivelul de dobânda este prea mic. Interesul statului e sa mentina costurile la un nivel cât mai scazut. Sa presupunem ca 20% din banci s-ar opri aici, clientii sunt liberi sa se îndrepte catre restul bancilor care dau greutate programului”, a explicat Enache Jiru.

De la începutul programului si pâna în prezent, prin Prima Casa s-au acordat circa 94.000 de credite, în valoare totala de 3,685 miliarde euro, valoarea medie a creditului fiind de aproape 39.000 euro.

Doar în 2013 pâna la finele lunii iunie, prin Prima Casa au fost acordate circa 14.000 credite în 2013, cu o valoare medie de sub 39.000 euro. La acea data, plafonul de garantii disponibile mai ajungea pentru finantari de 275 milioane euro. Marius Pirloiu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie