Contractul de webhosting

 

Contractul de webhosting consta in punerea la dispozitia clientului, in schimbul unui pret, a unui spatiu de stocare in cadrul caruia acesta poate utiliza un server virtual cu o adresa de domeniu si o adresa proprie IP (Internet Protocol), o adresa unica pentru a putea avea acces la internet.

websiteUn site host (gazda) este cel care furnizeaza spatiul necesar pentru un site Web, precum si pentru salvarea fisierelor componente ale acestuia. Respectivul host pune la dispozitie o adresa de Internet prin intermediul careia site-ul gazduit poate fi accesat.

Cadrul legal. In lipsa unor reglementari legale speciale, acestui tip de contract ii sunt aplicabile dispozitiile de drept comun privind contractul de locatiune.

Caractere juridice. Contractul de webhosting este un contract principal, sinalagmatic, cu titlu oneros, comutativ si consensual.

Forma contractului. Contractul de webhosting este un contract consensual, supus principiului libertatii contractuale. Incheierea contractului in forma scrisa se impune exclusiv pentru considerente ad probationem.

Partile contractante. Furnizorul trebuie sa aiba capacitatea de a face acte de administrare, in timp ce clientul trebuie doar sa aiba capacitatea de a contracta.

Obiectul contractului. Obiectul contractului il constituie punerea la dispozitie de catre furnizor clientului a unui spatiu virtual de stocare, ale carui dimensiuni sunt precis determinate (numar de MB, GB pentru stocare, respectiv pentru trafic pe Internet si numarul adreselor de e-mail), precum si asigurarea accesului clientului la acest server in vederea stocarii, modificarii si accesarii de date. Toate aceste specificatii urmeaza a fi descrise intr-o anexa la contract (de exemplu, sub forma de pachete, care prezinta diferitele optiuni oferite clientului).

Durata contractului. In general, acest tip de contract se incheie pe durata determinata (contractele de webhosting tinzand sa fie incheiate pe termen scurt), cu posibilitatea de prelungire, prin acordul partilor, la expirarea duratei convenite initial.

Pretul contractului. Tarifele practicate de catre furnizor fac obiectul unei anexe la contract si corespund fiecarui pachet de optiuni oferit. Pretul contractului se va determina in raport de optiunea clientului pentru unul dintre pachetele oferite si poate include o taxa de instalare si un avans aferent primelor luni de service (partile pot conveni ca aceste din urma prestatii sa fie nereturnabile).

Obligatiile partilor. Furnizorul trebuie sa asigure parametri optimi de functionare a serverului pus la dispozitia clientului (latime de banda, posibilitate si viteza de acces, dimensiuni ale spatiului utilizat pentru stocarea datelor) precum si servicii de suport si asistenta tehnica. Furnizorului ii incumba pe cale de consecinta obligatia de a-si actualiza conform celor mai recente evolutii tehnologice, interfata pentru accesul la Internet precum si mentinerea unui standard al serviciilor furnizate care sa se situeze cel putin la nivelul mediu al pietei.

Contractul de webhosting prevede de obicei exonerarea de raspundere a furnizorului pentru acele cauze care perturba functionarea normala a serverului pus la dispozitia clientului si care nu se afla sub controlul furnizorului.

La randul sau, clientul trebuie sa il informeze pe furnizor in legatura cu aparitia oricaror disfunctionalitati legate de functionarea spatiului pus la dispozitie, sa previna accesul neautorizat al tertilor la acest spatiu prin divulgarea numelor de utilizator si a parolelor, sa supravegheze in permanenta continutul informatiilor stocate pe serverul pus la dispozitie si sa se asigure ca acestea nu contravin dispozitiilor legale in vigoare (spre exemplu, dar fara a se limita la: materiale pornografice interzise, spam, incalcarea drepturilor de autor etc.).

Incetarea contractului. In afara situatiilor in care clientul nu-si respecta obligatia de plata a sumelor datorate potrivit contractului la termenele convenite, se poate prevedea incetarea contractului de webhosting in cazul in care clientul prejudiciaza securitatea serverului pus la dispozitie de catre furnizor sau incearca in mod repetat (indiferent daca aceste incercari au sau nu succes) obtinerea de informatii ce nu au un caracter public.

Aceeasi consecinta o are incarcarea site-ului de catre client cu materiale si in general cu orice fel de date care contravin legislatiei in vigoare ori realizarea, in mod direct sau indirect, de actiuni ilegale prin intermediul serverului pus la dispozitie de catre furnizor.

* Acest fragment reprezinta un extras din lucrarea Cartea de contracte: modele, comentarii, explicatii. Editia 3

Pentru mai multe detalii a se vedea Menzer J.K.,Sandu R., Chitac A., Fernbah C., Nagy I., Galu M.H., Dudau R., Jakakb E., Stanica I., Cartea de contracte: modele, comentarii, explicatii. Editia 3, Editura C.H. Beck 2013.
Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie