Bancile cu probleme nu vor mai primi ajutoare de stat

 

Bancile din Uniunea Europeana care nu vor trece de urmatoarea runda de teste de stres si vor fi nevoite sa strânga noi capitaluri nu vor mai avea acces la fondurile publice, a declarat joi Comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, transmite Reuters.

bancile‘Nu va mai fi posibil sa se recurga din nou la fonduri publice’, a declarat Joaquin Almunia pentru revista germana VDI nachrichten. ‘Daca exista banci care sunt în pragul colapsului, acestea trebuie închise potrivit noilor reguli’, a adaugat Almunia.

Saptamâna trecuta, Comisia Europeana a propus înfiintarea unei autoritati unice care va avea puterea de a decide când bancile trebuie salvate sau închise. În plus, Comisia vrea sa modifice de la 1 august regulile în materie de ajutoare de stat pentru banci astfel ca înainte ca bancile sa poata solicita o finantare publica, actionarii si creditorii subordonati vor fi primi care vor trebui sa contribuie.

Autoritatea Bancara Europeana pregateste o noua runda de teste de stres pentru cel de-al doilea trimestru al anului urmator, care vor examina cât de bine pregatite sunt bancile din UE sa raspunda la socurile economie si financiare. În urma testelor de stres derulate în 2011, EBA a stabilit ca bancile europene trebuiau sa-si majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro pâna la mijlocul lui 2012, însa multi analisti au apreciat ca aceasta suma nu este suficienta.capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie