Raspunderea penala a evaluatorilor

 

Evaluatorii vor raspunde penal, in desfasurarea activitatii lor, daca nu respecta standardele de evaluare sau daca provoaca prejudicii, in cazul in care rapoartele lor contin date false, potrivit unei legi publicate recent in Monitorul Oficial. Raspunderea penala a evaluatorilor era prevazuta si in legislatia veche, insa nu erau specificate situatiile concrete in care s-ar fi aplicat o astfel de masura.

evaluareProfesia de evaluator a luat nastere in septembrie 2011, prin OUG nr. 24/2011. Actul normativ stabileste ca evaluarea reprezinta activitatea de estimare a valorii, materializata intr-un inscris, numit raport de evaluare, realizata in conformitate cu standardele specifice acestei activitati si cu deontologia profesionala, de un evaluator autorizat. Rapoartele de evaluare se elaboreaza la solicitarea oricarei persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat.

De asemenea, evaluatorii autorizati fac parte din Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania, organism care organizeaza, coordoneaza si autorizeaza desfasurarea activitatii de evaluator autorizat in Romania.

Activitatea de evaluare poate fi desfasurata numai de persoanele care au calitatea de evaluator autorizat, inscrise in Tabloul Uniunii si care dovedesc aceasta cu legitimatia de membru sau autorizatia valabila la data evaluarii, potrivit actului normativ.

Documentul mai precizeaza ca in activitatea pe care o desfasoara, evaluatorii raspund disciplinar, civil sau penal. In ultimul caz, nu sunt specificate insa situatiile in care evaluatorii raspund penal pentru faptele savarsite.

In aceste conditii, Legea nr. 221/2013 privind aprobarea OUG nr. 12/2013 pentru reglementarea unor masuri financiar fiscale si prorogarea unor termene si de modificare si completare a unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial, nr. 434, din 17 iulie 2013, vine sa completeze tocmai aceste lacune.

Noul act legislativ prevede ca evaluatorii vor raspunde penal pentru producerea de prejudicii pentru utilizarea, in orice forma, a unor date false in raportul de evaluare si prin aplicarea incorecta a standardelor de evaluare adoptate de Uniune.

De asemenea, prin exceptie de la prevederile mentionate mai sus, alaturi de evaluatori vor mai raspunde penal si instigatorii si complicii.

Potrivit Codului Penal, instigatorul este persoana care, cu intentie, determina pe o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala, in timp ce complicele este persoana care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.

Totodata, este complice persoana care promite, inainte sau in timpul savarsirii faptei, ca va tainui bunurile provenite din aceasta sau ca va favoriza pe faptuitor, chiar daca dupa savarsirea faptei promisiunea nu este indeplinita.

Atentie! Noile reglementari tratate in acest material urmeaza sa intre in vigoare la trei zile de la data publicarii lor in Monitorul Oficial, adica pe 20 iulie 2013. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie