Programe de licenta de la institutii de invatamant superior, propuse sa intre in lichidare
Programe de licenta de la institutii de învatamânt superior din Capitala si din tara sunt propuse sa intre în lichidare începând cu anul universitar 2013-2014, pentru acestea urmând sa nu se mai organizeze admitere. De asemenea, sase institutii de învatamânt superior autorizate sa functioneze provizoriu nu vor mai putea organiza admitere, pentru ca nu au solicitat evaluare la termen si au mai multe nereguli.
Ministrul delegat pentru Învatamânt Superior, Mihnea Costoiu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca 183 de specializari din 37 de institutii de învatamânt superior din tara sunt propuse sa intre în lichidare, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agentia Româna de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Superior (ARACIS).
Potrivit documentului elaborat de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) în acest sens, masura ar urma sa afecteze cinci institutii de învatamânt superior din Capitala si una din judetul Ilfov.
Astfel, la Universitatea Politehnica, ar urma sa intre în lichidare un program de licenta, de învatamânt cu frecventa (IF), denumit Ingineria prelucrarii materialelor polimerice, textile si compozite, la Facultatea de Inginerie Mecanica si Megatronica.
În schimb, la Universitatea Bucuresti sunt propuse sa intre în lichidare 15 specializari, atât la forma de învatamânt cu frecventa, cât si la învatamânt cu frecventa redusa (IFR) si învatamânt la distanta (ID).
Programele cu frecventa avute în vedere sunt la Facultatea de Chimie – Chimie în limba engleza, Facultatea de Fizica – Fizica în limba franceza, Facultatea de Matematica si Informatica – Matematica în limba franceza, Matematici aplicate în limba engleza, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei – Pedagogia învatamântului primar si prescolar la Crevedia si Facultatea de Litere – Asistenta manageriala si secretariat la Crevedia.
Vezi pe mediafax.ro LISTA programelor pentru care nu se va mai organiza examen de admitere
În ceea ce priveste programele de studii IFR si ID ce umeaza sa intre în lichidare, acestea sunt la Facultatea de Administratie si Afaceri – Administratie publica, Facultatea de Geografie – Geografie, Geografia turismului si Geografia mediului, Facultatea de Matematica si Informatica – Tehnologia informatiei si Matematica informatica, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei – Psihologie.
La Academia Tehnica Militara din Bucuresti intra în lichidare patru specializari de studii cu frecventa de la Facultatea de Mecatronica si Sisteme Integrate de Armament – Instalatii pentru constructii, Chimie militara, Cai ferate, drumuri si poduri si Masini si utilaje de geniu.
La Universitatea „Spiru Haret” intra în lichidare doua specializari: la Facultatea de Drept si Administratie Publica din Constanta – Administratie publica (IF) si la Facultatea de Stiinte Economice din Blaj – Finante si banci (IFR).
Doua programe, cu frecventa, intra în lichidare si la Universitatea Româna de Stiinte si Arte „Gheorghe Cristea” din Bucuresti, la Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative – Economia mediului si Economie si afaceri internationale.
De asemenea, la Institutul Teologic Adventist din Cernica (judetul Ilfov), intra în lichidare doua programe – Limba si literatura româna si Teologie adventista didactica, ambele cu frecventa.
Specializari de la Babes-Bolyai, Cuza si Universitatea de Vest, propuse sa intre în lichidare
Ministrul delegat pentru Învatamânt Superior Mihnea Costoiu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca 183 de specializari din 37 de institutii de învatamânt superior din tara sunt propuse sa intre în lichidare, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agentia Româna de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Superior (ARACIS).
Potrivit documentului elaborat de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) în acest sens, printre cele 37 de institutii din toata tara se regasesc universitati prestigioase din Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca, cu specializari atât la învatamânt cu frecventa (IF), cât si la formele de învatamânt cu frecventa redusa (IFR) si la distanta (ID).
La Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca sunt vizate sapte specializari, dintre care numai una la ID – Filosofie (în limba maghiara), la Facultatea de Istorie si Filosofie, iar restul la IF, la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica – Ingineria si protectia mediului în industria chimica si petrochimica, Inginerie economica în industria chimica si de materiale si Chimia mediului, Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului – Ingineria sistemelor biotehnice si ecologice (în limba maghiara, la Sfântu Gheorghe) si Ingineria sistemelor biotehnice si ecologice (la Sfântu Gheorghe) si Facultatea de Istorie si Filosofie – Management (la Bistrita).
Tot la Cluj-Napoca sunt vizate si specializari de la Universitatea Tehnica (opt programe, dintre care sase la IF) si Universitatea de Arta si Design (patru programe, toate la IF).
La Iasi sunt avute în vedere doua specializari de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – Educatie fizica si sportiva (IFR) si Filosofie (ID).
Si la Universitatea de Vest din Timisoara sunt avute în vedere sase specializari, dintre care patru la IF, precum Biochimie tehnologica, Politie locala si Antropologie, iar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” urmeaza sa intre în lichidare programele Laborator clinic si Asistenta dentara, ambele la IF.
La Universitatea „Transilvania” din Brasov sunt propuse sa intre în lichidare 15 programe de licenta, dintre care 14 la IF si unul ID, printre care Tehnologia constructiilor de masini (în limba franceza), Ingineria prelucrarii lemnului (în limba engleza), Informatica (în limba germana) si Mecanica fina si nanotehnologii.
La Universitatea „Ovidius” din Constanta, sunt avute în vedere cinci specializari, între care doua ale Facultatii de Medicina – Laborator clinic si Mose, patru fiind la IF.
Alte 17 specializari ce ar urma sa intre în lichidare sunt la Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati, 16 fiind la IF, cele mai multe la Facultatea Transfrontaliera de Stiinte Umaniste, Economice si Ingineresti (Cahul).
La Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu sunt vizate 21 de specializari, dintre care 16 la IF, printre care Etnologie, Asistenta dentara, Moase, Horticultura si Utilaje pentru textile si pielarie.
Sase universitati autorizate nu mai pot organiza admitere pentru ca nu au solicitat evaluare
Sase institutii de învatamânt superior autorizate sa functioneze provizoriu nu vor mai putea organiza admitere, începând cu anul universitar 2013-2014, pentru ca nu au solicitat evaluare la termen si au mai multe nereguli, a declarat ministrul pentru Învatamânt Superior Mihnea Costoiu.
Cele sase universitati vor intra în lichidare pentru toate programele de studii de licenta, a precizat ministrul Mihnea Costoiu, atragând atentia candidatilor ca trebuie sa verifice la fiecare universitate daca programul de studii pentru care opteaza este autorizat provizoriu sau acreditat.
Institutiile vizate sunt Universitatea „Mihai Viteazul” din Craiova, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iasi, Societatea Ateneul Român – Universitatea Ecologica „Traian” din Deva, Fundatia Univeristara „Milenium” din Timisoara, Fundatia pentru Promovarea Învatamântului European (FINE) – Universitatea Wales- România din Bucuresti si Asociatia pentru Învatamânt Superior în Comert si Turism – Universitatea de Stiinte, Arte si Meserii din Bucuresti. Elvira Gheorghita, Laura Mitran, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!