Constantin Nita sustine ca esecul proiectului Nabucco, nu va fi determinant pentru evolutia energetica a tarii noastre

 

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, sustine ca esecul proiectului Nabucco nu va fi determinant pentru evolutia energetica a tarii noastre. El a estimat ca exista sansa ca în urma descoperirii  rezervei de gaze naturale din Marea Neagra, estimata la 42 pâna la 84 miliarde de metri cubi de gaz, România sa nu mai aiba nevoie de alt proiect energetic, putând deveni chiar un important exportator pe piata europeana.

constantin nitaCantitatea descoperita echivaleaza cu de sase ori consumul anual al României si ar putea asigura independenta energetica a tarii.

„Proiectul Nabucco era bun, dar nu înseamna ca, daca nu s-a mai facut, moare România. Mai sunt si alte proiecte – descoperirea de gaze naturale în Marea Neagra. Iar aceasta nu este singura alternativa, ar putea însemna ca România sa nu mai aiba nevoie de alte proiecte si sa folosim aceasta resursa astfel încât România sa devina din importator, chiar exportator de gaze naturale. Nu întâmplator se lucreaza la interconectari si cu Moldova, Ungaria si Bulgaria. La fel am putea exporta energie electrica, pentru ca putem produce mai mult decât consumam, însa trebuie sa vedem unde putem exporta si daca putem face conexiunile necesare”, a afirmat Nita. Din perimetrul Neptun din Marea Neagra, companiile OMV Petrom si Exxon ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze, potrivit estimarilor preliminare, cantitate care echivaleaza cu aproape jumatate din consumul anual actual al României.

Începere constructiei reactoarelor 3 si 4, decisa la sfârsitul anului
Ministrul delegat pentru Energie si-a exprimat speranta si ca pâna la finele acestui an va ajunge la o întelegere cu investitorii privati privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. În acest sens, marti, reprezentantii companiei China Nuclear Electric, interesati de aceasta investitie, au avut o întrevedere cu ministrul. „Vrem sa dezvoltam reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Astazi am avut o întâlnire cu delegatie din China pe aceasta tema. Sper ca în acest an sa luam o decizie clara în privinta constructiei celor doua reactoare. În acest sens, Regia Autonoma pentru Tehnologii pentru Energia Nucleara va gestiona, probabil, prin Institutul de cercetare, dezvoltarea noii generatii de reactoare, elementele tehnice ce tin de constructia lor, cele de evacuare si stocare a deseurilor si va furniza combustibilul necesar”, a precizat Nita în urma unei vizite efectuate la Regia Autonoma pentru Tehnologii pentru Energia Nucleara. Anul acesta, Fabrica de combustibil de la Mioveni va suferi o serie de modernizari care îi vor permite dublarea capacitatii de productie.

Costul de constructie al celor doua unitati de la Cernavoda este estimat la 4 miliarde de euro, conform unor evaluari facute de mai multi consultanti la nivelul anului 2003-2004 când s-a început campania de pregatire. Mircea Sararescu, qmagazine.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie