Ce miza se invarte in jurul promulgarii legii minelor

 

Potentialul tarii noastre în materie de resurse minerale este extrem de ridicat, potrivit expertilor în minerit si geologie, România având bogate zacaminte de aur (printre cele mai mari rezerve de aur din Europa), cupru, bauxita, dolomita, fier, uraniu, sare etc.

minaTotodata, resursele minerale au fost incluse în Planul National pentru Atragerea Investitorilor, Guvernul urmând sa privatizeze sau sa semneze diverse acorduri de parteneriat pentru redeschiderea unor mine de la noi din tara.

*  Cupru Min – aproximativ 60% din zacamintele de cupru ale tarii  

Recent, ministrul Economiei a decis încheierea unui parteneriat la Cupru Min Rosia Poieni pe o perioada de sapte ani.

Societatea din Abrud a scos la vânzare, prin licitatie cu oferta în plic, precedata de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, o cantitate maxima de 331.890 tone de concentrat de cupru, care va fi ajustata în functie de pretul de vânzare stabilit conform contractului.

Avansul cerut de Minsterul Economiei este de 40 de milioane de dolari.

Printre companiile interesate de o asociere la Cupru Min Rosia Poieni se afla Trafigura, Glencore, Dundee Precious Metals.

*  Moldomin Moldova Noua – o treime din zacamintele de cupru ale tarii 

Ministerul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat, recent, ca încearca finalizarea unor proceduri cu ANAF, principalul creditor al Moldomin în vederea facilitarii privatizarii companiei, aflata în plin proces de lichidare.

Lichidatorul societatii Moldomin a evaluat zacamântul de la Moldova Noua la 200 de milioane de tone, adica aproximativ 1 miliard de euro.

Singurul investitor interesat de relansarea activitatii de minerit de la Caras Severin este compania elevetiana Mineco care a semnat un pre-contract cu Moldomin pentru vânzarea minelor, urmând ca terenurile sa fie intabulate, si sa se obtina certificatele de exploatare.

Mineco este formata dintr-un grup de companii si, potrivit lichidatorului, în 2011, avea mine în Serbia si Bosnia. Potrivit site-ului companiei, Mineco AG are si o reprezentanta la Moscova. Elvetienii de la Mineco si-au manifestat interesul pentru Moldomin din 2006.

*  Remin Baia Mare – saisprezece licente de exploatare a minereurilor neferoase, 118 halde de mina    

Societatea baimareana Remin a intrat în proces de insolventa în anul 2009, principalul creditor fiind Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) care a preluat de curând creantele pe care Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala.

Directia Generala a Finantelor Publice Maramures administra împreuna cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, la societatea comerciala Remin Baia Mare, creante în valoare totala de 475.337.000 lei.

Autoritatile cauta, în prezent, investitori pentru relansarea activitatii minere de la Baia Mare, urmând ca, pâna pe 17 iulie, companiile interesate sa poata depuna scrisori de intentie pentru o posibila investitie.

Oficialii societatii maramuresene ne-au declarat ca cinci companii straine sunt interesate, pâna în prezent, de privatizarea Remin Baia Mare.

African Consolidated Resources si Metals Finance Limited sunt doua dintre companiile care s-au aratat deja interesate de patrimoniul Remin Baia Mare.

*  Baita Stei – contract de asociere în participatiune, în valoare de 8,5 milioane de lei 

Varujan Vosganian declara ca la societatea Baita Stei a semnat un contract cu Remat Group Management si BS Recycling potrivit caruia cele doua companii vor furniza o suma de bani destinata modernizarii si capitalului de lucru, inclusiv platii datoriilor restante, primind în schimbul investitiei jumatate din productia de resurse neferoase.

Compania Remat Group Management este condusa de Mihai Cernaianu care mai este si membru al consiliului de administratie a companiei METANEF HOLDINGS AG, potrivit datelor publice.

*  Perimetrele miniere din Deva – Muncel si Brad – bogate resurse polimetalice    

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat, la începutul anului, trei licente de concesiune catre European Goldfields Deva pentru explorarea minereurilor polimetalice din perimetrele Deva – Muncel si Brad. Eldorado Gold Corp Canada a preluat, în urma cu doi ani, compania European Goldfields, actionar majoritar (80%) la Deva Gold. Firma Deva Gold primise dreptul de exploatare prin cianurare a minereurilor de aur si argint din zona Certej, judetul Hunedoara.

În tara noastra, Eldorado a intrat prin achizitia, pentru 2,4 miliarde dolari, a companiei European Goldfields, care detinea 80% din proiectul de la Certej. În urma aces¬tei tranzactii, participatia a revenit Eldorado. Restul de 20% este detinut de catre statul român, prin intermediul Minvest Deva.

*  Zonele miniere de la Rovina – Criscior – bogate în aur si argint  

Poiectul aurifer este derulat de compania Samax, detinuta de grupul Carpathian Gold, listata la Bursa din Toronto.

Proiectul prevede o investitie totala de circa 1,2 miliarde de dolari pentru extragerea a aproximativ 150 de tone de aur si 400.000 de tone de cupru pe durata a 21 de ani de la data începerii exploatarii.

Concesiunea de la Rovina este situata în Muntii Apuseni, la 20 de kilometri de Rosia Montana.

*  Zacaminte de uraniu de la Tulghes, Carpatii Orientali  

România este singura tara din Europa si printre putinele din lume care detin, actualmente rezerve de uraniu.

Guvernul va dezbate, în acest an, posibilitatea exploatarii resurselor de uraniu descoperite în Carpatii Orientali, la Tulghes.

Potrivit reprezentantilor Companiei Nationale a Uraniului, studiul de fezabilitate privind exploatarea uraniului de la Tulghes a fost deja finalizat, urmând ca Guvernul sa aprobe demararea proiectului.

În prezent, în tara noastra mai exista doar o mina de uraniu, cea de la Crucea, din judetul Suceava.  bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie