Presedintele ANRM, Gheorghe Dutu considera ca Romania nu-si poate permite sa nu ia in calcul existenta unui potential de gaze de sist
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a comandat un studiu pentru stabilirea noului sistem de redevente. Gheorghe Dutu, presedintele ANRM, ne-a declarat ca studiul va fi gata în toamna, iar redeventele vor fi discutate cu operatorii, inclusiv cu cei care au deja în curs de exploatare zacaminte petroliere.
Domnia sa ne-a mentionat ca exista posibilitatea sa avem redevente diferentiate pe tipuri de exploatari petroliere (on-shore, off-shore, gaze de sist). Presedintele ANRM considera ca nu avem nevoie de o lege speciala pentru exploatarea gazelor de sist si ca nu ne putem permite sa nu exploram aceste resurse. ANRM va scoate, în noiembrie, la licitatie, noi perimetre petroliere, inclusiv din Marea Neagra.
Gheorghe Dutu ne-a vorbit, într-un amplu interviu, despre tehnologiile de extractie a gazului de sist, despre proiectul Rosia Montana, dar si despre sumele colectate din redevente la bugetul de stat.
Reporter: Care este stadiul negocierilor pentru stabilirea noului nivel de redevente, care urmeaza sa fie aplicat de anul viitor?
Gheorghe Dutu: Suntem în stadiul de demarare a procedurilor de revizuire a redeventelor. Vrem sa cream un sistem de redevente, care sa asigure o colectare buna la bugetul de stat, dar si o atractibilitate a tarii noastre pentru investitiile în explorarea si exploatarea resurselor naturale, care sunt costisitoare. Daca noul sistem de redevente va stabili tarife foarte mari, riscam sa nu mai atragem investitori si sa nu mai avem parteneri cu care sa exploram si sa exploatam resursele. Eu cred ca trebuie sa stabilim un sistem prin care sa gasim echilibrul corect între interesul statului de a avea venituri mai mari la buget si interesul investitorilor, care cer conditii cât mai atractive pentru astfel de operatiuni. Am comandat un studiu pentru stabilirea noului sistem de redevente si avem informatii despre nivelul acestor taxe în toata lumea, bineînteles si în Europa.
Tin sa mentionez ca operatorii analizeaza, de fapt, pachetul fiscal aferent explorarii si exploatarii resurselor naturale. Acest pachet contine, pe lânga redevente, toate taxele si impozitele aferente acestei activitati. Deci, acest pachet fiscal trebuie sa fie foarte bine dimensionat astfel încât sa existe acel echilibru pe care vi l-am mentionat.
Reporter: Ce se întâmpla cu redeventele pe hidrocarburi pentru operatorii care au contracte de concesiune valabile pe mai multi ani si care fac deja exploatari?
Gheorghe Dutu: Vom negocia un nou sistem de redevente si cu acesti operatori. Exista deschidere din partea lor.
Reporter: Considerati ca am avut cele mai mici redevente petroliere din Europa?
Gheorghe Dutu: Nu as putea spune ca cele mai mici. Sunt state unde redeventa este zero pentru ca vor sa atraga resurse financiare si tehnologice foarte mari. Revin la pachetul fiscal de care v-am vorbit: fiecare stat îsi face socoteala pe un pachet fiscal, adica, pe lânga redevente, cât revine din forta de munca, cât revine din activitatile conexe s.a. Sa nu uitam ca orice investitie, ca este de explorare sau exploatare a hidrocarburilor în zone noi, sau de mare adâncime, presupune valori de câteva sute de milioane de euro. Banii acestia intra în România. În prezent, redeventele sunt între 3,5% si 13,5%, în functie de cantitatea extrasa. Este un nivel nici prea mic, dar nici prea mare. Cred ca acest pachet fiscal pentru explorari si exploatari în domeniul hidrocarburilor mai poate fi majorat.
Reporter: Ce puteti sa ne spuneti despre acest viitor pachet fiscal?
Gheorghe Dutu: Consideram ca este momentul în care ar trebui ca o cota parte din redevente sa revina comunitatilor locale. Vrem sa introducem aceasta prevedere pentru ca toata activitatea de explorare si exploatare a resurselor se desfasoara pe infrastructura unor comunitati locale. Toti factorii perturbatori, de vehiculare, de utilaje, de tehnologii de explorare si exploatare se desfasoara în aria de activitate a comunitatilor locale. De aceea consider ca va trebui sa le acordam o cota parte din aceste redevente sau din acest pachet fiscal, astfel încât comunitatile sa fie stimulate în acest proces.
Reporter: Premierul Victor Ponta a spus ca se negociaza majorarea redeventelor petroliere începând cu anul 2014. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat ca ar trebui analizat un sistem de redevente în functie de locatia explorarilor si exploatarilor, pentru ca cele off-shore la mare adâncime sunt mai costisitoare decât cele clasice, on-shore. Ati ajuns la o concluzie în acest sens?
Gheorghe Dutu: Bineînteles ca tinem cont si de aceste aspecte. Va trebui sa facem o diferentiere echilibrata între exploatarile din zona off-shore si cele on-shore. Probabil, pentru viitor, vom stabili redevente diferite si pentru gazele de sist.
Reporter: Costurile de explorare si exploatare a gazelor de sist sunt mult mai mici decât cele conventionale?
Gheorghe Dutu: Suntem într-un proces de evaluare. Nu putem cuantifica acum acest lucru. Ne propunem ca, pâna în toamna, sa terminam acest proces de evaluare ca sa putem discuta cu operatorii despre noul sistem de redevente. Datele din SUA arata ca exploatarea gazelor de sist ar fi mai ieftina pentru ca se realizeaza printr-un foraj tipic, din care pleaca mai multe foraje orizontale. Mergând radial, un astfel de foraj poate înlocui 15-20 de foraje clasice. Deci, pe acest considerent, este posibil ca exploatarea gazelor de sist sa fie mai putin costisitoare decât cea a gazelor conventionale. Estimarile din SUA arata ca costurile exploatarii gazelor neconventionale sunt cu 40-50% mai mici decât cele clasice.
Citeste interviul integral pe bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!