Fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta il va da in judecata pe premierul Victor Ponta pentru calomnie

 

Fostul presedinte al CNAS Lucian Duta a declarat, marti, într-o conferinta de presa, ca a decis sa îl dea în judecata pe premierul Victor Ponta pentru calomnie, aratând ca îi va cere acestuia despagubiri si va depune actiunea în cel mult doua zile.

Lucian Duta„În privinta premierului Victor Viorel Ponta, m-am hotarât sa-l dau în judecata pentru calomnie. Din pacate, minciuna, prostia si incompetenta nu sunt incriminate de Codul penal. Practic, prin declaratiile presedintelui CNAS de azi, se adevereste ca proiectul antifrauda a fost blocat de Victor Ponta prin finul sau, fostul presedinte CNAS”, a precizat Lucian Duta, care este membru în BPN al PDL, într-o conferinta de presa.

El a spus ca se va consulta cu avocatii pentru a vedea ce îi va cere premierului, dar ca sigur îi va solicita despagubiri.

„O sa ma consult si cu avocatii mei si o sa vedem ce putem sa-i cerem. Nu m-am hotarât ce o sa-i cer, dar o sa-i cer despagubiri”, a spus Duta, adaugând ca în maximum doua zile avocatii sai vor redacta plângerea care va fi depusa.

„Îi cer premierului Victor Viorel Ponta sa înceteze imediat cu presiunile inadmisibile asupra justitiei, sa înceteze imediat cu comenzile politice asupra DNA, care sunt demne de un procuror stalinist”, a mai spus Duta.

Întrebat daca a fost chemat la DNA în urma sesizarii acestei institutii de catre Corpul de Control al primului ministru, Lucian Duta a spus ca raportul Corpului de Control al primului ministru a fost gata pe 18 iunie, exact când finul premierului, fostul presedinte al CNAS, si-a dat demisia si ca acest raport nu a fost dat atunci publicitatii pentru ca a trebuit sa acopere condamnarea ministrului Fenechiu.

„Acest raport al Corpului de control al primului ministru a fost gata pe 18 iunie, exact când finul dânsului si-a dat demisia. De ce nu l-a facut atunci public? Pentru ca a trebuit sa acopere condamnarea ministrului Fenechiu. Atunci a aruncat aceasta perdea de fum. Nu este un raport de control actual, a fost tinut la sertar”, a mai spus Duta.

Guvernul a anuntat, duminica, ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul national de sanatate, cu efecte în neimplementarea proiectului si determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul presedinte al CNAS Lucian Duta.

Neregulile au fost sesizate de catre inspectorii Corpului de Control al prim-ministrului, într-un raport redactat în urma cu aproape o luna.

Controlul a fost efectuat la Ministerul Sanatatii, CNAS si Imprimeria Nationala privind respectarea cadrului organizatoric si functional pentru introducerea cardului national de asigurari sociale de sanatate. În perioada supusa controlului, functia de presedinte CNAS a fost ocupata de Lucian Duta (10 decembrie 2009-8 mai 2012), Dorin Ionescu interimar (director general, 9-24 mai 2012) si Doru Badescu (25 mai 2012-13 iunie 2013).

În document se arata ca introducerea cardului a fost aprobata în sedinta de guvern, la începutul lunii septembrie 2010, prin memorandum aprobat de premierul Emil Boc, initiat de ministrul Sanatatii Attila Cseke si seful CNAS Lucian Duta, fiind stabilita producerea cardurilor începînd cu ianuarie 2011, într-un ritm de un milion de carduri lunar, astfel încât toti cei 18,5 milioane de asigurati, la care se face referire în memorandum, sa fie acoperiti în 18-19 luni.

Imprimeria a derulat, în numele CNAS, proceduri de achizitie publica pentru materiile prime (achitând 19,8 milioane de lei catre furnizorul foliilor de policarbonat si 12,9 milioane de euro catre furnizorul cipurilor, fara însa ca, în final, sa înceapa producerea efectiva a cardurilor, din cauza întârzierii unor activitati prevazute în memorandum, ceea ce a generat un deficit de numerar la nivelul Imprimeriei si întârzieri la plati), pentru furnizarea solutiei informatice si achizitia serviciilor postale si de curierat.

Inspectorii au aratat ca în memorandumul Guvernului a fost stabilit ca distributia cardurilor sa fie asigurata de Posta Româna, deoarece aceasta ar fi avut drept exclusiv de prestare a servicului, dar la momentul controlului s-a constatat ca acest drept nu exista, tariful practicat fiind mai mare decât cel pentru care autoritatea a acordat un drept exclusiv.

Ca urmare, au aratat inspectorii, presedintele CNAS si directorul Imprimeriei nu trebuiau sa aprobe documentatia de atribuire, ci ar fi trebuit asigurate proceduri concurentiale pentru posta si curierat.

În raport se mai arata ca, din cele 15 masuri prezentate în memorandum pentru introducerea cardului, niciuna nu a fost realizata integral la termen, ceea ce a generat întârzieri, iar CNAS nu a mai încheiat un contract cu Imprimeria, astfel ca procesul tehnologic de realizare a cardurilor nu a mai început.

În opinia inspectorilor, faptul ca fostul presedinte CNAS Lucian Duta si-a îndeplinit defectuos atributiile a condus la situatia în care proiectul privind introducerea cardurilor de sanatate nu a mai fost aplicat nici pâna la sfârsitul anului 2012, acestea constituind posibile fapte de natura penala.

Astfel, inspectorii îl acuza pe Lucian Duta ca nu si-a îndeplinit sau si-a îndeplinit defectuos obligatiile de serviciu, prin faptul ca nu a încheiat cu Imprimeria Nationala contractul pentru producerea cardului, a propus acordarea catre Posta Româna, prin negociere fara publicarea unui anunt de participare, a contractului de curierat, fara ca Posta sa aiba exclusivitate pentru prestarea acestor servicii si a determinat o paguba la Imprimerie de peste 1,2 milioane de euro.

În consecinta, Guvernul a anuntat ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie, Curtea de Conturi, Autoritatea Nationala pentru Achizitii Publice, Ministerul Sanatatii, informând si Ministerul de Interne.

În luna mai a anului trecut, premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Lucian Duta (PDL) de la conducerea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate si l-a acuzat pe acesta ca, înainte de a demisiona, a înaintat facturile de încasare a taxei clawback, generând un risc al lipsei de medicamente.

El a anuntat ca va cere Ministerului Sanatatii si organelor în drept sa cerceteze toate activitatile fostului sef al CNAS.

Ulterior, în luna noiembrie, Corpul de Control al premierului a anuntat ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie asupra unor posibile fapte de natura penala constatate în cadrul unei actiuni de control privind activitatea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, acuzând ca, din cauza modului defectuos în care reprezentantii CNAS si cei ai Ministerului Sanatatii si-au exercitat atributiile de serviciu privind realizarea unei evidente a platitorilor contributei trimestriale, nu au fost încasate venituri în suma totala de 189,7 milioane de lei.

În prezent, Duta este membru în BPN al PDL si presedinte interimar al PDL Sector 1.

La 13 iunie acest an, cu cinci zile înainte de finalizarea actualului raport al Corpului de Control, premierul Ponta a protestat fata de propunerea Presedintiei ca Lucian Duta, „o persoana cercetata penal” pentru activitatea CNAS, sa fie numit membru în Consiliul de Administratie al acestei institutii.

Lucian Duta a raspuns atunci declaratiilor premierului Ponta, sustinând ca nu este cercetat penal si ca nu s-a început niciun fel de urmarire penala pe numele sau.

Doru Badescu a demisionat, în 13 iunie, de la conducerea CNAS, dupa ce, în urma anuntului privind numirea lui Duta în Consiliul de Administratie al CNAS, din partea Casei Nationale a fost trimis un comunicat de presa în care se arata ca numirea acestuia este „o gafa” a Administratiei Prezidentiale, „specifica organizatiilor mafiote”, si ameninta ca, pâna la retragere acesteia, CA nu se va întruni.

Lucian Duta spunea atunci ca reactia conducerii CNAS dupa numirea lui în Consiliul de Administratie arata ca cineva, probabil, se teme de votul sau, de faptul ca ar putea identifica de ce nu a fost finalizat proiectul cardului national de sanatate, precizând ca votul lui este doar unul din sapte în CA.

Ulterior, premierul Victor Ponta preciza ca Lucian Duta nu este membru în Consiliul de Administratie al CNAS, întrucât Administratia Prezidentiala nu a semnat niciun decret de numire a acestuia, fiind „o actiune personala a unui consilier prezidential, prieten cu domnul Duta”.

Presedintele Traian Basescu declara, în 17 iunie, raspunzând unei întrebari legate de Lucian Duta, ca Virgil Paunescu, consilierul prezidential pe Sanatate, nu a trimis o hârtie în numele sefului statului, iar întrebat daca „fiecare face ce vrea”, a raspuns: „Se mai întâmpla”. Alina Novaceanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie