Conferinta pe tema medierii in spatiul OSCE

 

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, si-a exprimat luni speranta ca dezbaterile cu privire la medierea în spatiul OSCE organizate la Bucuresti vor duce la o conturare mai puternica a rolului tarii noastre ca potential actor în acest proces de mediere.

titus corlatean1„Conferinta pe care o organizam la Bucuresti este o contributie concreta de a pune la aceeasi masa parti, state membre, care sunt direct interesate chiar în gestionarea unor conflicte înghetate. Este un instrument care înca nu a fost folosit asa cm ar fi trebuit si acest lucru necesita din partea statelor membre – si asta face România – un efort suplimentar de a pune la aceeasi masa state diferite, de a stimula cresterea încrederii reciproce, pentru ca medierea presupune ca statele direct interesate sa accepte un mediator cu încredere. Este o contributie concreta si speram ca dezbaterile din aceste doua zile sa contribuie la o crestere a nivelului de încredere si la o conturare mai puternica a rolului României ca potential actor în acest proces de mediere”, a declarat Titus Corlatean, la Palatul Parlamentului.

Totodata, el a subliniat importanta organizatiilor regionale si faptul ca „medierea nu da rezultate peste noapte”.

„Trebuie însa sa ridicam profilul acestui instrument pentru a fi privit si primit cu mai mare încredere de partile direct interesate în conflict”, a spus Corlatean.

Pe de alta parte, el a subliniat rolul mecanismului „5+2” în negocierile privind solutionarea diferendului transnistrean, aratând ca România poate sa promoveze doar principiul medierii.

„În cazul Transnistriei, mecanismul 5+2 este cel acreditat, abilitat sa produca rezultate. Noi putem sa promovam acest principiu al medierii pentru a fi mai bine înteles si acceptat, astfel încât folosind acele mecanisme specifice în cazul Transnistriei sa înceapa sa produca rezultate”, a afirmat ministrul.

El a apreciat relansarea negocierilor oficiale în format „5+2”, dar a semnalat ca nu s-a reusit abordarea chestiunilor de fond, dificile.

„Timpul trece si lucrurile nu merg înspre bine. Noi încercam sa cream un spirit si pozitiv”, a sustinut seful diplomatiei.

Întrebat ce asteptari are de la runda de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean, care va începe la Viena, el a reiterat importanta unor „progrese de fond”.

„Chestiunile procedurale au fost abordate, este bine ca exista acest mecanism, este relansat dupa o perioada de inactivitate, însa este momentul în care partile, pe baza unei mai mari încrederi reciproce si bineînteles în formatul consacrat – 5+2 -, sa intre în gestionarea temelor de fond (cum ar fi statutul politic al regiunii transnistrene – n.r.)”, a spus Corlatean.

El a relatat ca a abordat acest subiectul si în discutia cu omologul sau rus, Serghei Lavrov.

„Ambele parti au exprimat asteptarile unor progrese de fond”, a adaugat seful diplomatiei.

Conferinta privind medierea în spatiul OSCE, organizata pe 15-16 iulie la Bucuresti, are drept obiectiv sporirea gradului de constientizare a importantei medierii ca instrument esential în cadrul ciclului conflictual.(A – autor: Victoria Vioara, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie