Un miliard de euro a fost retras in cinci luni din Romania, de bancile straine

 

Valoarea depozitelor constituite de nerezidenti pe termen mediu si lung a atins un minim de 6,9 miliarde de euro în luna mai, cu un miliard de euro mai putin decât în luna ianuarie a acestui an

Bani irigatiiDepozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor, în fapt o forma de finantare a bancilor locale de catre centralele din strainatate, a scazut cu un miliard de euro în cinci luni. La nivelul lunii mai, indicatorul arata doar 6,9 miliarde de euro, în comparatie cu peste 7,9 miliarde cât era în ianuarie 2013. Este, de altfel, cel mai mic nivel înregistrat de la începutul crizei. Valoarea maxima a depozitelor constituite de nerezidenti a fost atinsa în anul 2009 când aproape 9 miliarde de euro stateau în bancile locale sub forma de depozite mai lungi de 2 ani constituite de bancile straine. În fiecare luna din primele cinci ale acestui an, depozite bancilor straine au scazut ceea ce arata ca interesul pentru piata locala este în declin. Depozitele mai vechi au ajuns la scadenta iar strainii au ales sa nu mai constituie altele noi. Constituirea de depozite pe termen de minimum doi ani a fost forma preferata de actionarii majoritari straini pentru a sprijini subsidiarele din România în conditiile în care liniile de credit au fost sistate aproape complet de la începutul crizei.

Bancile, lovite de restante

Desi a înregistrat o usoara crestere a activitatii, sistemul bancar a resimtit din plin efectele crizei internationale, iar principalii indicatori de cuantificare a riscului de credit au consemnat o înrautatire; astfel, rata riscului de credit a crescut pâna la 29,9 la suta (de la 23,3 la suta la finele lunii decembrie 2011), arata raportul BNR pe 2102.  Deteriorarea acestui indicator s-a datorat îndeosebi constrângerilor asupra situatiei financiare a clientilor, în contextul unei cresteri economice modeste.

De asemenea, rata creditelor neperformante – principalul indicator de evaluare a calitatii portofoliilor de credite, din perspectiva prudentiala – a continuat sa creasca, de la 14,3 la suta (31 decembrie 2011) la 18,2 la suta (31 decembrie 2012).
Conform unui top realizat de curând, România are una dintre cele mai mari rate a creditelor neperformante din UE, dupa Grecia (20,7%) si Irlanda (18,7%).

Ce înseamna rata creditelor neperformante

Rata creditelor neperformante ia în considerare creditele si dobânzile restante de peste 90 de zile si/sau cele în cazul carora au fost initiate proceduri judiciare fata de operatiune ori fata de debitor (identificate în reglementarile nationale
ca fiind categoria „Pierdere 2”) ca proportie în total credite si dobânzi clasificate.

Reglementarea de prudenta bancara defineste initierea de proceduri judiciare ca fiind cel putin una dintre urmatoarele masuri luate în scopul recuperarii creantelor:

a) darea de catre instanta a hotarârii de deschidere a procedurii falimentului;

b) declansarea procedurii de executare silita fata de persoanele fizice sau juridice.

Definitia mentionata a „ratei creditelor neperformante” este conforma cu recomandarile Ghidului de compilare a indicatorilor de stabilitate financiara, elaborat de Fondul Monetar International, fiind si cea mai utilizata pe plan international.

Ca volum al creditului considerat restant, se ia în calcul întregul sold al creditului si dobânzilor aferente, indiferent de numarul ratelor restante. Serban Buscu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie