NCPC – Ce este apelul si in ce cazuri se poate folosi
Apelul este una dintre caile de atac prevazute de noul cod de procedura civila, ce da justitiabililor posibilitatea de a indrepta greselile savarsite de instantele de judecata. Pentru ca noi reglementari in domeniu au intrat in vigoare in 15 februarie, materialul de mai jos va spune tot ce trebuie sa stiti despre calea ordinara de atac a apelului.
Potrivit Noului Cod de Procedura Civila, in vigoare din 15 februarie, hotararile judecatoresti pot fi atacate de partile nemultumite, in acest sens existand mai multe cai de atac. Practic, caile de atac dau justitiabililor posibilitatea de a indrepta greselile savarsite de instantele de judecata, prin aducerea lor la cunostinta instantelor superioare, care exercita controlul asupra legalitatii si temeiniciei hotararii contestate.
Caile de atac impotriva hotararilor judecatoresti gresite sunt de doua feluri, cai de atac ordinare si cai de atac extraordinare, dupa cum se precizeaza la art. 456 NCPC: „Art. 456. – Calea ordinara de atac este apelul, iar caile extraordinare de atac sunt recursul, contestatia in anulare si revizuirea”.
In ce cazuri puteti declara apel?
Calea ordinara de atac, apelul, este prevazuta de NCPC la art. 466, care stipuleaza urmatoarele: „Hotararile pronuntate in prima instanta pot fi atacate cu apel, daca legea nu prevede in mod expres altfel. Sunt supuse apelului si hotararile date in ultima instanta daca, potrivit legii, instanta nu putea sa judece decat in prima instanta. Hotararile date in ultima instanta raman neapelabile, chiar daca in hotarare s-a aratat ca au fost pronuntate in prima instanta”.
Mai exact, potrivit unui ghid pus la dispozitie de portalul instantelor de judecata, sunt mai multe greseli comise de instanta ce pot fi indreptate prin apel. Astfel, daca sunteti inculpat, puteti fi nemultumit de condamnarea data de instanta de judecata din mai multe motive: sunteti nevinovat, ati comis alta infractiune, pedeapsa este prea severa, existau o cauza de inlaturare a executarii pedepsei (amnistia) ori de reducere a pedepsei (gratierea), nu vi s-au retinut circumstante favorabile ori s-au retinut in mod gresit circumstante care va agraveaza situatia.
De asemenea, puteti sa nu fiti de acord cu motivul pentru care ati fost achitat sau s-a incetat procesul penal fata de dumneavoastra. Din punct de vedere civil, puteti contesta faptul ca ati fost obligat la despagubiri ori cuantumul acestora.
Daca sunteti parte vatamata in procesele declansate prin plangere prealabila, puteti ataca sentinta numai pe latura penala, fara a putea invoca si nemultumiri privind modul de solutionare a despagubirilor ori a altor masuri de reparare a pagubelor comise prin infractiune.
Daca sunteti parte civila ori parte responsabila civilmente, puteti arata numai motivele pentru care nu sunteti de acord cu masurile luate pentru repararea pagubelor cauzate prin infractiune.
De asemenea, daca ati participat in proces ca martor, expert, interpret sau aparator, puteti ataca sentinta numai cu privire la greseli privind cheltuielile judiciare ce v-au fost acordate.
„Fara a avea una din calitatile de mai sus, puteti face apel daca prin sentinta se aduce o vatamare intereselor legitime”, se mai arata in ghidul citat.
Potrivit NCPC, termenul de apel este de 30 de zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel. Acest termen curge de la comunicarea hotararii, chiar atunci cand aceasta a fost facuta odata cu incheierea de incuviintare a executarii silite.
Atentie! Termenul de apel suspenda executarea hotararii de prima instanta, cu exceptia cazurilor anume prevazute de lege. In aceleasi conditii, executarea se suspenda daca apelul a fost exercitat in termen.
Cererea de apel: ce trebuie sa contina
Pentru a declara apel, trebuie sa intocmiti un inscris pe care sa-l semnati in mod obligatoriu si sa-l depuneti la aceeasi instanta care a dat sentinta.
Daca ati fost prezent la pronuntarea sentintei si nu sunteti de acord cu ce s-a hotarat, puteti declara apel si oral in cadrul sedintei in care s-a facut pronuntarea, instanta avand obligatia sa consemneze declaratia dumneavoastra intr-un proces-verbal.
Pe de alta parte, daca va aflati in stare de detentie, puteti depune cererea scrisa de apel si la administratia locului de detinere, ori puteti declara si oral apel, administratia avand obligatia sa intocmeasca un proces-verbal in care ia act de vointa dumneavoastra si il inainteaza la instanta.
Continutul cererii de apel
Cererea de apel va cuprinde, in mod obligatoriu:
numele si prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si, dupa caz, codul unic de inregistrare sau codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului ori de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar. Daca apelantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul; indicarea hotararii atacate;
motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza apelul;
probele invocate in sustinerea apelului;
semnatura.
La cererea de apel se va atasa si dovada achitarii taxelor de timbru, sub sanctiunea nulitatii. Totusi, dupa cum se precizeaza in NCPC, lipsa dovezii achitarii taxei de timbru poate fi complinita pana la primul termen de judecata la care partea a fost legal citata in apel.
In cazul in care cererea de apel nu indeplineste conditiile prevazute de lege, presedintele instantei sau persoana desemnata de acesta care primeste cererea de apel va stabili lipsurile si ii va cere apelantului sa completeze sau sa modifice cererea de indata, daca este prezent si este posibil, ori in scris, daca apelul a fost trimis prin posta, fax, posta electronica sau curier.
Formalitatile in fata instantei de apel
Cererea de apel, impreuna cu dosarul in care s-a pronuntat hotararea pe care o atacati, se inainteaza la instanta de apel. Presedintele acestei instante fixeaza termenul pentru judecarea apelului si dispune citarea partilor pentru acest termen. „Daca sunteti in stare de arest, judecarea apelului nu poate avea loc decat in prezenta dumneavoastra”, se puncteaza in ghidul citat.
Trebuie sa stiti ca, in vederea solutionarii apelului, instanta poate da o noua apreciere probelor si poate administra orice noi probe pe care le considera necesare.
Mai mult, pana la terminarea dezbaterilor in fata instantei de apel, aveti posibilitatea sa va retrageti apelul declarat.
Solutiile instantei de apel
Instanta de apel poate respinge apelul daca l-ati declarat dupa expirarea termenului de 30 zile sau pentru ca motivele de nemultumire fata de hotararea data de prima instanta nu sunt intemeiate.
Pe de alta parte, instanta va admite apelul cand motivele de nemultumire sunt intemeiate. In acest caz, fie va pronunta o noua hotarare, fie va trimite cauza sa fie rejudecata de instanta care a dat hotararea gresita.
Important! Cu ocazia judecarii apelului, instanta nu va putea da o solutie care sa creeze o situatie mai grea decat cea stabilita de instanta care a dat hotararea atacata. In schimb, daca in cauza a declarat apel si procurorul, situatia poate fi agravata ca urmare a apelului procurorului si nu ca urmare a propriului apel.
„Art. 481. – Apelantului nu i se poate crea in propria cale de atac o situatie mai rea decat aceea din hotararea atacata, in afara de cazul in care el consimte expres la aceasta sau in cazurile anume prevazute de lege”, se mentioneaza in NCPC. Mirela Oprea, avocatnet.ro
1 comentariu
multumim frumos ca ne ajutati.Problema mea este un dosar depus dupa FEBRUARIE 2013, am depus actele dispuse de instanta dar fara motive In drept, imi anuleaza cererea cu drept de reexaminare.In reexaminare depun temei lega.Mi se respinge reexaminarea in cam cons. Definitiva. Declar Apel, mi se acorda termen in 23.oct.`13 dar cu precizarea sa raspund la inadmisibilitatea cererii de apel. Nu stiu s-o fac. Ma ajutati va rog frumos? Un indiciu, o idee. E vorba de inundatii in apart. din 2005, am reparat de trei ori, am facut alergie la mucegai, nu se poate discuta si rezolva amiabil, am depus dovezi si fotografii si declaratii si se naruie tot. Mai mult, dupa ultima reparatie din Februarie, acum o luna a mai aparut o pata de infiltratie pe un al doilea perete. Multumesc mult de tot.