Expedierile ilegale de deseuri. Masuri luate de Comisia Europeana

 

Comisia Europeana a luat masuri pentru a aborda expedierile ilegale de deseuri care cauzeaza daune sanatatii umane si mediului. Comisia a propus o legislatie mai stricta privind controalele nationale ale expedierilor de deseuri, pentru a se asigura ca toate statele membre au niveluri similare de verificare a conformitatii.

comisia europeanaSe estimeaza ca aproximativ 25% din expedierile de deseuri trimise din UE catre tarile in curs de dezvoltare din Africa si Asia contravin reglementarilor internationale. Odata ajunse la destinatie, aceste deseuri sunt adesea aruncate sau gestionate necorespunzator, ceea ce provoaca efecte negative grave asupra sanatatii umane si a mediului.

Janez Potocnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Este timpul pentru controale mai stricte in toate statele membre — aceasta este cea mai buna modalitate de a impiedica exportatorii necinstiti sa profite de sistem. Propunerea de astazi va contribui la reducerea gestionarii necorespunzatoare a deseurilor, garantand ca deseurile periculoase sunt tratate in mod corespunzator si ca resursele valoroase sunt refolosite.”

In timp ce unele state membre au sisteme de control riguroase si eficiente, care vizeaza fie expedierile ilegale de deseuri in porturi, fie din amplasamentele producatorilor de deseuri si ale colectorilor, alte state sunt in urma. Aceasta situatie ii determina pe exportatorii de deseuri ilegale sa isi exporte deseurile din statele membre cu cele mai indulgente controale (port hopping).

Initiativa propune controale bazate pe risc si care sa fie efectuate in mod regulat de statele membre, cu un grad mai mare de cooperare intre autoritati si o formare mai buna a inspectorilor. Acest lucru va ajuta autoritatile sa se concentreze pe rutele, intervalele de timp si vehiculele care sunt cel mai frecvent implicate in expedierile ilegale.

O mai mare concentrare asupra punctelor de colectare si a instalatiilor de depozitare va permite, de asemenea, efectuarea controalelor intr-un stadiu initial. Prin prevenirea exporturilor ilegale de deseuri in amonte, se va reduce presiunea asupra punctelor normale de iesire. Planificarea controalelor va ajuta, de asemenea, autoritatile sa isi consolideze capacitatea de a efectua controale eficiente.

Controalele la fata locului — un element-cheie al propunerii — vor face posibila obtinerea dovezilor cu privire la legalitatea unei expedieri de deseuri de la persoana responsabila pentru expediere, care sa demonstreze, de exemplu, ca deseurile transportate sunt destinate gestionarii corespunzatoare din punct de vedere ecologic intr-o tara terta.

Controalele eficiente vor aduce economii si beneficii economice directe pentru statele membre si industrie, intrucat costurile de decontaminare si repatriere vor fi evitate.

Controalele ar putea, de asemenea, preveni pierderea unor materii prime valoroase continute de deseuri, cum ar fi minerale pretioase precum cobaltul si indiul in deseurile electronice, care vor fi disponibile pentru reciclare si pentru reintrarea pe piata. Acest lucru va duce, in cele din urma, la optimizarea proceselor de tratare a deseurilor, la o sortare si la tehnici de reciclare mai bune si va oferi un acces imbunatatit la materii prime de inalta calitate.

Context

Costurile semnificativ mai scazute pentru tratarea si eliminarea deseurilor din tarile in curs de dezvoltare constituie un stimulent economic important pentru expedierile ilegale de deseuri. Aceste costuri mai scazute sunt, in principal, o consecinta a reglementarilor mai putin stricte in materie de mediu si sanatate decat in UE, si chiar a eludarii totale a controalelor in anumite cazuri. Daca standardele si capacitatile de reciclare din tara de destinatie nu sunt adecvate, riscurile potentiale pentru sanatate si mediu sunt pur si simplu exportate catre alte parti ale lumii.

Aruncarea sau tratarea neconforma a deseurilor are implicatii grave asupra mediului si prezinta riscuri de sanatate pe termen lung pentru cetateni si lucratori. Scurgerile provenind de la deseurile aruncate pot avea efecte nocive asupra solurilor si a cursurilor de apa si cauzeaza poluare atmosferica, prin emisiile de metale grele si de poluanti organici persistenti. Emisiile cauzeaza de asemenea incalzirea globala si duc la reducerea stratului de ozon.

Regulamentul UE privind transferurile de deseuri interzice toate exporturile de deseuri periculoase catre tarile care nu sunt membre ale OCDE si toate exporturile de deseuri destinate eliminarii in afara UE/AELS.

Transporturile ilegale de deseuri trebuie returnate in cazul in care sunt detectate. Regulamentul privind transferurile de deseuri (RTD) permite ca deseurile nepericuloase sa fie exportate pentru operatiuni de recuperare in afara OCDE, dar impune autoritatilor nationale sa verifice ca acestea vor fi tratate intr-un mod care este in linii mari conform cu normele aplicate in UE. Regulamentul nu contine dispozitii specifice cu privire la planificarea controalelor sau la modul in care trebuie efectuate acestea.

Propunerea tine seama de rezultatele unei consultari publice in cursul careia partile interesate au manifestat un sprijin larg in favoarea cerintelor legislative ale UE cu privire la controalele exporturilor de deseuri (90% dintre respondenti). De asemenea, propunerea contribuie la abordarea mai multor probleme semnalate recent de IMM-uri in legatura cu modul de functionare a Regulamentului privind transferurile de deseuri, si in special a faptului ca, din cauza diferentelor de punere in aplicare si interpretare dintre statele membre, regulamentul nu a dus la crearea unei piete comune pentru utilizarea si reciclarea deseurilor, si ca trebuie depuse mai multe eforturi pentru a asigura o punere in aplicare uniforma a RTD, acordand mai multa atentie deseurilor periculoase si mai putina celor care nu ridica probleme. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie