Relu Fenechiu a predat premierului, mandatul de la Ministerul Transporturilor

 

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu a precizat ca s-a întâlnit sâmbata cu premierul Victor Ponta pentru „a-i preda” mandatul de la Ministerul Transporturilor.

relu fenechiu1„M-am întâlnit cu premierul si i-am predat mandatul de la Ministerul Transporturilor”, a spus Fenechiu într-un interviu pentru Gândul.

Fostul ministru al Transporturilor a declarat ca l-a sunat vineri pe premierul Ponta pentru a-si prezenta demisia de la minister, dar ca nu exista un document oficial depus la Guvern. Acesta a explicat ca initial convenise sa-si dea demisia sâmbata, dar dupa ce a vazut „spectacolul televizat” l-a sunat pe premier si l-a anuntat ca demisioneaza.

Fenechiu a fost întrebat daca în cazul sau a fost vorba despre o demisie prin telefon sau a fost revocat. „Atât timp cât eu eram într-un colt de tara, iar premierul era în alt colt de tara nu puteam sa îmi prezint demisia decât telefonic. Dincolo de toate, procedura constitutionala este revocarea”, a spus el.

Fostul ministru a mentionat, la întrebarea daca exista o demisie scrisa depusa la minister, ca „nu exista o hârtie facuta”.

„Trebuie spus ca mi-am prezentat demisia în fata premierului, prin telefon, vineri. (…) Si daca avea documentul tot trebuia sa ma revoce. Nu exista procedura de acceptare a demisiei în Constitutiei. Exista procedura de revocare”, a mai spus el.

Solicitat sa precizeze de ce nu si-a trimis demisia prin fax, Relu Fenechiu a spus: „Pentru ca eu am o relatie cu premierul îndeajuns de buna în care i-am spus domnule, gata, mi-am prezentat demisia. În prima faza ramasese sa ne întâlnim a doua zi, dar dupa aceea i-am dat un telefon, vazând spectacolul televizat si eu i-am spus ca nu are niciun sens sa asteptam”.

De asemenea, el a fost întrebat daca noul ministru va fi propus marti de PNL. „Exista posibilitatea sa avem marti un Birou Permanent National pe aceasta tema”, a raspuns Fenechiu.

Ministerul Transporturilor infoma vineri ca Relu Fenechiu a confirmat telefonic premierului Victor Ponta decizia de a demisiona din functia de ministru, cei doi stabilind ca discutiile referitoare la preluarea atributiilor sa fie purtate în cursul zilei de sâmbata.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca a vorbit de doua ori la telefon cu Relu Fenechiu, atât imediat dupa sentinta de condamnare, cât si cu câteva minute înainte de momentul declaratiei de presa, iar acesta a precizat de fiecare data ca demisioneaza, astfel ca l-a informat în acest sens pe presedintele Traian Basescu.

El a explicat ca Fenechiu nu a putut sa îsi scrie efectiv demisia, deoarece nu se afla în Bucuresti, dar ca i-a comunicat verbal, prin telefon, decizia de a demisiona si ca în Constitutie termenul folosit în astfel de cazuri este „revocare”.

Ponta a aratat totodata ca Fenechiu „a fost interpretat gresit” în cazul demisiei. „Cu domnul Fenechiu si acum trei minute am vorbit, pentru ca a fost interpretata gresit o declaratie a dânsului. Dânsul e obisnuit sa fie interpretat gresit. Eu am vorbit si acum trei minute, mi-a confirmat înca o data ca îsi da demisia, ca nu vrea sa continue, motiv pentru care am vorbit si cu presedintele despre faptul ca Fenechiu nu doreste sa mai ramâna ministru si ca interimatul o sa-l asigur eu pâna când voi face o propunere definitiva. El poate sa îsi dea demisia spunându-mi mie la telefon”, a spus vineri Ponta, aflat la ambasada Frantei.

El a adaugat ca va discuta si cu liderul PNL, Crin Antonescu, despre persoana care va fi propusa la Ministerul Transporturilor, portofoliul ramânând la liberali.

Surse oficiale au declarat anterior ca Relu Fenechiu a demisionat din functia de ministru al Transporturilor, iar premierul Victor Ponta va prelua interimatul la conducerea ministerului, informatie confirmata pentru MEDIAFAX de catre seful Guvernului.

Sursele au explicat ca premierul a discutat în prealabil cu Fenechiu, care i-a transmis ca va parasi postul de ministru.

Fenechiu a declarat, ulterior, pentru „Gândul” ca nu si-a depus înca demisia din functia de ministru si ca va face acest lucru sâmbata, dupa o discutie cu premierul Victor Ponta.

Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, decretul de revocare din functia de ministru al Transporturilor a lui Relu Fenechiu, la propunerea premierului Victor Ponta, precum si numirea sefului Guvernului ca interimar la Transporturi.

Constitutia prevede ca, în caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca la începutul saptamânii viitoare va avea loc sedinta conducerii PNL care va decide numele viitorului ministru al Transporturilor, iar Ovidiu Silaghi este una dintre variantele luate în calcul pentru acest portofoliu.

„Forul statutar al partidului, Biroul Politic National se va întruni la începutul saptamânii viitoare, probabil luni sau marti, si va face o noua propunere pentru acest minister. Portofoliul ramâne bineînteles la PNL si vom face o propunere, vom discuta cu premierul Ponta si vom continua”, a declarat Antonescu.

El a fost întrebat daca este posibil sa fie sustinut pentru aceasta functie deputatul PNL Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor în primul Cabinet Ponta.

„Este una dintre variante, dar decizia va fi luata de BPN si nu are rost sa vehiculam mai multe nume înainte de aceasta reuniune”, a precizat liderul PNL.

Relu Fenechiu a fost condamnat, vineri, de instanta suprema, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, iar fratele acestuia, Lucian, a primit o pedeapsa tot de cinci ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitiva. Cristian Andrei, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie