Noua tehnologie permite scoaterea „aurului negru” din Marea Neagra

 

Producem de patru ori mai putin decât în urma cu 40 de ani. Tehnologia de acum ne permite accesul la resurse la care nici nu visam în anii cu productii-record de petrol si gaze, însa investitiile sunt pe masura

romgaz platformaRomânia se poate lauda cu o adevarata traditie în explorarea si exploatarea resurselor naturale. În urma cu exact o suta de ani, la noi în tara a fost instalat primul sistem de transport al gazelor naturale prin conducte din Europa, dupa ce în 1909 s-a realizat prima productie de gaze naturale. Se întâmpla în 1908, atunci când la Sarmasel, în Transilvania, se cautau saruri de potasiu. În anul urmator, când sonda a ajuns la o adâncime de 160 m, gazul a aruncat apa din put la 15 metri înaltime. La adâncimea de 302 m, presiunea gazului a devenit din ce în ce mai puternica, pâna când a atins 10 atmosfere si un debit de 900.000 de mc/zi – acesta fiind momentul descoperirii primului zacamânt de gaz metan din România. Pâna în anul 1913, sonda de la Sarmasel a avut mai multe perioade în care a erupt liber, dar în urma cu un secol a fost pus în functiune primul sistem de transport prin conducte: Sarmasel-Turda-Ilioara, conform datelor Romgaz. Patru ani mai târziu, Turda a devenit primul oras din Europa iluminat cu lampi de gaz.

15 ani reprezinta perioada în care se vor epuiza rezervele sigure de petrol ale României

Cea mai mare productie de gaze naturale din România a fost înregistrata în 1986, an în care s-au extras nu mai putin de 36,2 mld. mc. Anul trecut, cei doi mari producatori de gaze din tara noastra au realizat mai putin de o treime din productia-record a României. Romgaz a avut în 2012 o productie de 5,66 mld. mc, în crestere cu 0,5% fata de anul precedent. Cel de-al doilea mare operator, OMV Petrom, a extras 5,27 mld. mc, în scadere de la 5,32 mld. mc, cât s-a raportat în 2011.  Cele doua mari companii asigura 97,5% din productia nationala de gaze naturale.

În cazul productiei petroliere din România, istoria este si mai veche, datând din anul 1857, patru ani mai târziu fiind sapata prima sonda. Conform Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), România se poate lauda cu prima productie de petrol din lume.

De la productii-record la investitii majore

Cea mai mare productie de titei ramasa în analele autoritatilor române este cea din 1976, când a atins pragul de 14,8 mil. tone. Spre comparatie, anul trecut, OMV Petrom, firma care exploateaza aproape în întregime zacamintele de petrol ale României, a obtinut 4,09 milioane tone, ceea ce înseamna 97% din productia tarii.

„Zacamintele de titei si gaze, ca orice alte resurse minerale, sunt finite, iar în România sunt exploatate de peste 150 de ani. Peste 85% din zacamintele operate de Petrom sunt zacaminte mature. Acest lucru înseamna ca, pentru a continua sa avem productie, trebuie, pe de-o parte, sa încercam sa aducem la suprafata cât mai mult din aceste zacaminte mature si, pe da alta, exploram în vederea descoperirii de noi zacaminte“, spune Gabriel Selischi, director zone de productie interne OMV Petrom. Potrivit lui, în ambele cazuri este nevoie de tehnologii de ultima ora, „care sa ne permita fie sa ajungem la adâncimi mai mari, fie sa crestem presiunea din zacamânt în vederea cresterii ratei de recuperare, fie sa avem imagini mai relevante ale subsolului“.

Evolutia tehnologiei din acest sector permite, în prezent, companiilor petroliere performante pe care le-au crezut imposibile cu ani în urma, fapt recunoscut si de directorul Petrom, doar ca utilizarea lor presupune costuri pe masura si o foarte mare specializare a fortei de munca. „În ultimii opt ani, investitiile noastre numai în sectorul de explorare si productie s-au ridicat la 5,5 miliarde euro“, spune Selischi.

Citeste articolul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie