Ce taxe vor plati, si care sunt amenzile in caz de reclamatii, pentru proprietarii de caini din Capitala, dupa noile reguli

 

Bucurestenii care au câini si nu îi declara în urmatoarele sase luni vor putea fi amendati cu 3.000 de lei, din ianuarie 2014, iar cei care vor opta pentru nesterilizare vor plati o taxa anuala de 150 de lei, a declarat duminica, pentru MEDIAFAX, Razvan Bancescu, coordonator de proiect la ASPA.

caine la plimbareHotarârea CGMB privind controlul reproductiei câinilor în Capitala, care prevede, printre altele, ca persoanele care detin câini au la dispozitie sase luni pentru a-i declara la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) se aplica din 8 iulie.

Razvan Bancescu a spus ca persoanele care detin câini mai mari de patru luni trebuie sa îi declare la ASPA pâna în ianuarie 2014. Proprietarii care vor fi gasiti, în urma reclamatiilor primite de la cetateni sau în cadrul actiunilor din teren desfasurate de ASPA dupa termenul din ianuarie 2014 vor fi amendati cu 3.000 de lei.

Declararea animalelor se poate face la sediul ASPA, prin posta, pe fax, la numarul 031/8149334 si pe mail, la adresa inregistrare@aspa.ro.

„De asemenea, se va putea face înregistrarea câinilor la unul dintre cabinetele medicale partenere. Lista o vom publica pe site-ul ASPA, dupa încheierea procedurilor legale”, a precizat Razvan Bancescu.

Persoanele care se vor prezenta la sediul ASPA pentru declararea animalelor vor primi un card cu serie unica, pe care vor fi trecute datele de identificare ale animalului, respectiv seria microcipului, talia, culoarea si rasa câinelului, precum si adresa, numarul de telefon si numele detinatorului. Cardul va fi trimis prin posta, la adresa mentionata în formular de catre detinatorul animalului înregistrat la ASPA.

Bancescu a precizat ca atunci când îsi declara câinii, proprietarii vor putea opta pentru nesterilizarea lor, dar vor fi înregistrati la ASPA pentru a plati anual o taxa de 150 de lei pentru fiecare câine nesterilizat. În situatia în care câinele este sterilizat la momentul declararii lui, detinatorul nu achita nicio taxa.

Totodata, pentru situatiile în care câinii nu suporta, din motive medicale, operatia de sterilizare, detinatorul trebuie sa prezinte un formular-declaratie avizat de un medic veterinar.

Coordonatorul de proiect al ASPA a mai spus ca nu trebuie înregistrati câinii utilitari si câinii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne. În ce priveste sterilizarea, sunt exceptati câinii utilitari, câinii de vânatoare, câinii cu drept de monta înregistrati de Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, precum si câinii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si ai Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru organizatiile nonguvernamentale, reglementarile din hotarârea CGMB care se aplica din 8 iulie au în vedere declararea tuturor activitatilor legate de câini, inclusiv adoptia si sterilizarea.

Bancescu a precizat ca daca, dupa termenul de sase luni, la controlul inspectorilor vor fi gasite asociatii sau organizatii care nu au declarat toate activitatile legate de aceste animale, vor fi aplicate amenzi de 3.000 de lei.

O persoana poate adopta anual, fara taxa, un singur câine, iar ONG-urile nu vor plati taxa daca adopta pâna la o suta de animale. În cazul persoanelor care vor dori sa adopte mai mult de un animal pe an, taxa va fi de 150 de lei pentru fiecare exemplar în plus. Aceeasi suma va fi platita de ONG-uri la fiecare adoptie peste cele o suta de animale pentru care nu se percepe taxa.

Amenzile pentru nedeclararea animalelor vor fi aplicate de politistii locali si inspectorii de la Directia Generala de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti.

Proiectul privind controlul reproductiei câinilor în Capitala a primit votul consilierilor generali în sedinta din 31 mai. Roxana Alexe, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie