Premierul francez asigura ca Romania va primi in cateva luni semnalul de aderare la Schengen cu frontierele aeriene

 

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat ca Parisul sustine acordarea României, „în câteva luni”, a „semnalului” aderarii la spatiul Schengen cu punctele de frontiera de pe aeroporturi.

spatiul schengen„Franta a acordat mereu o atentie sporita intentiei României, a guvernului român de a adera la spatiul Schengen, însa, dupa cum stiti, apartenenta la acest spatiu presupune atât drepturi, cât si obligatii. Prin urmare, daca se vrea avansarea negocierilor si nu asteptarea unei etape urmatoare, este nevoie de pragmatism. De aceea, Franta a propus ca masura imediata permiterea deschiderii frontierelor aeriene”, a afirmat Ayrault, într-un interviu difuzat sâmbata de Digi 24, realizat la finalul vizitei oficiale în România a oficialului francez (11-12 iulie).

Întrebat ce înseamna „masura imediata”, el a raspuns ca „în câteva luni” si îsi doreste ca acest pas sa fie facut pâna la sfârsitul anului, desi îi este foarte greu sa dea un termen exact având în vedere ca decizia aderarii la Schengen se ia în unanimitate de catre celelelate state.

El a aratat ca „România este pregatita” pentru acest prim pas al aderarii la Schengen datorita „eforturilor extraordinare facute” si a adaugat ca „românii trebuie sa primeasca un semn din partea Europei”.

Pe de alta parte, el a aratat ca „e înca de lucru” pentru cealalta etapa a aderarii si cu punctele de frontiera terestra.

„Sigur ca ramân santierele celorlalte aspecte care trebuie corectate. Fiecare stat membru al spatiului Schengen are drepturi, dar si obligatii, cum spuneam mai devreme, cea mai importanta fiind obligatia de a asigura securitatea la frontiera, pentru a se putea atinge astfel si obiectivul comun al acestui spatiu, respectiv asigurarea securitatii colective contra criminalitatii, coruptiei. (…) E vorba de garantiile cu care România si celelalte tari candidate, precum Bulgaria, trebuie sa vina în privinta asigurarii depline a frontierelor contra criminalitatii, garantii ca lupta împotriva coruptiei va continua cu mai mult aplomb. Toate acestea sunt angajamente asumate de toate statele Schengen, deci e înca de lucru”, a mai spus Ayrault.

Premierul francez a declarat si joi, la întrevederea cu presedintele Traian Basescu, de la Palatul Cotroceni, ca Parisul a fost întotdeauna deschis aderarii României la spatiul Schengen, mentionând ca masurile de combatere a coruptiei si criminalitatii vor ajuta acestui obiectiv.

El a reiterat pozitia Frantei privind aderarea României la Schengen în doua etape, un prim pas vizând ridicarea controalelor la punctele de frontiera de pe aeroporturi. „În opinia noastra, aderarea României la spatiul Schengen trebuie sa se faca în doua etape, în primul rând prin ridicarea controalelor la frontierele aeriene. Desigur, aceasta decizie se va lua în cele mai bune conditii”, a spus oficialul francez.

Presedintele Basescu i-a spus prim-ministrului francez ca pentru România aderarea la spatiul Schengen si zona Euro se afla între cele trei probleme cele mai urgente ale tarii.

Presedintele Traian Basescu afirma în urma cu doua saptamâni, într-un interviu pentru Wiener Zeitung, ca se asteapta ca aderarea României la spatiul Schengen sa aiba loc în aprilie 2014, dar tara noastra trebuie sa îsi îndeplineasca angajamentele.

„Contez pe aderarea noastra în aprilie 2014”, afirma Basescu pentru Wiener Zeitung, întrebat când va deveni România membra Schengen.

Decizia privind calendarul de aderare a României si Bulgariei a fost amânata la Consiliul Justitie si Afaceri Interne din luna martie, în urma opozitiei Germaniei, Olandei si Finlandei, care au aratat ca asteapta ca Bucurestiul si Sofia sa aiba mai întâi mai multe progrese în cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare în domeniul Justitiei. Urmatorul raport al Comisiei Europene privind MCV pentru cele doua tari este asteptat în luna decembrie a acestui an. Marius Fratila, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie