Ministrul Agriculturii, considera ca evaziunea în agricultura este mai mare decât sprijinul primit de acest domeniu de la UE

 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat, vineri, ca evaziunea fiscala din domeniul agriculturii este mai mare decât sprijinul financiar atras de România de la Uniunea Europeana pentru acest domeniu, precizând ca în ceea ce priveste evaziunea fiscala nu exista cifre absolute, ci procente.

daniel constantin 1Prezent, vineri, în judetul Prahova, unde s-a întâlnit cu reprezentanti ai crescatorilor de animale, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat ca evaziunea fiscala în domeniul agriculturii este foarte mare, ceea ce creeaza probleme celor care sunt corecti si platesc taxele si impozitele catre stat.

Referindu-se la evaziunea fiscala, Daniel Constantin a spus ca în acest domeniu nu exista cifre absolute, ci estimari în procente.

„Pe zona de evaziune, e foarte greu sa estimezi în cifre absolute. Estimam în procente. La panificatie, avem un procent de 80 la suta, la celelalte domenii am mai dat cifre pe care le-am gasit si la statistica, dar si la Ministerul de Finante. Din pacate, este vorba de foarte multi bani. Nu as vrea sa ma hazardez, dar sunt suficient de multi încât sa nu încasam la bugetul de stat, încât sa creeze probleme celor care sunt corecti si sunt multi cei care sunt corecti pe piata si care îsi platesc taxe si impozite în mod corect. Sigur ca asta creeaza o competitie neloiala si în final duce la insolventa, duce la falimentul anumitor societati. Mai mult decât atât, duce la pierderea locurilor de munca”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Întrebat de jurnalisti daca în agricultura evaziunea fiscala este mai mare decât sprijinul financiar primit de România de la Uniunea Europeana pentru acest domeniu, Constantin a raspuns: „Cu siguranta cred ca este mai mare”.

Ministrul a evitat sa dea cifre, spunând ca pentru acest an Ministerul Agriculturii estimeaza ca acest domeniu va atrage fonduri europene în cuantum de 2,8 miliarde de euro, fiind vorba despre plati directe sau de fonduri pentru dezvoltarea rurala.

În discutiile cu agricultorii cu care s-a întâlnit, ministrul Daniel Constantin a afirmat ca cei care practica evaziunea fiscala în acest domeniu evita controlul prin GPS folosind pentru transporturi camioane mai mici si ca, în aceste conditii, a propus Ministerului de Finante monitorizarea prin GPS a TIR-urilor care intra în tara si care transporta produse agricole, astfel încât autoritatile sa se asigure ca marfa ajunge la destinatie si nu în depozite care nu sunt fiscalizate.

„Ministerul de Finante mi-a transmis ca exista în lucru un pachet mult mai mare, care cuprinde si aceasta masura. Ce am vazut, ca exista organizari în zona celor cu evaziune fiscala sa nu mai intre cu marfa în tiruri, undeva la granita sa fie marfa împartita în camioane ceva mai micute, în dubite. O sa ne gândim sa combatem si aceste lucruri. Lumea este inventiva”, a afirmat Daniel Constantin.

La sfârsitul lunii mai, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu mai multi ministri pentru o discutie legata de absorbtia fondurilor europene în perioada 2014-2020.

Cei mai multi bani din resurse comunitare vor fi alocati programelor de infrastructura, dezvoltare regionala si agricultura. Daciana Ilie, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie